Μολδαβία: Πως ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ έγινε πράκτορας της Μόσχας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρώην Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Εθνικού Στρατού, Ιγκόρ Γκόργκαν, συνεργαζόταν με την Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών της Ρωσικής Ομοσπονδίας (GRU), γράφουν τα μολδαβικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα  την αναφορά του ρωσικού Insider.

Το δημοσίευμα επικαλείται πρόσβαση στην αλληλογραφία Telegram του Γκόργκαν με τον επιμελητή του στην GRU, συνταγματάρχη Αλεξέι Μακάροφ, από την οποία προκύπτει ότι ο πρώτος ανέφερε τακτικά την εσωτερική πολιτική κατάσταση στη Δημοκρατία της Μολδαβίας και μετέδωσε πληροφορίες για τις επισκέψεις εκπροσώπων του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, οι οποίοι αγόρασαν εξοπλισμό και στρατιωτικά πυρομαχικά για τις ένοπλες δυνάμεις τους.

Ο Ιγκόρ Γκόργκαν ήταν επικεφαλής του Μεγάλου Γενικού Επιτελείου του Εθνικού Στρατού μέχρι το τέλος του 2021, όταν τον αντικατάστησε η πρόεδρος Μάγια Σαντού.

 Την παραμονή της μαζικής απέλασης Ρώσων κατασκόπων-διπλωματών από τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, τον Ιούλιο του 2023, εντάχθηκε στον ΟΗΕ. Χρησιμοποιώντας τις παλιές του διασυνδέσεις στο Υπουργείο Άμυνας της Μολδαβίας, ο Γκόργκαν παραμένει σημαντικός πληροφοριοδότης της GRU, σημειώνει το «The Insider».

Ο  Ιγκόρ Γκόργκαν και ο Αλεξέι Μακάροφ άρχισαν να επικοινωνούν πιο εντατικά τον Απρίλιο του 2022, δηλαδή μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Οι συναντήσεις των δύο γίνονταν σε καφετέριες στο Κισινάου ή στο ψάρεμα.

« Μπορώ να βγαίνω με οποιονδήποτε, είμαι άνθρωπος της δράσης, πρέπει να προχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται!!! Πρέπει να πάμε για ψάρεμα και να συζητήσουμε τα πάντα! Ζούμε ιστορικές εποχές! Και γράφουμε αυτή την ιστορία! », αναφέρεται σε ένα από τα μηνύματα του Μολδαβού στρατηγού.

Από αυτά τα μηνύματα φαίνεται ότι η GRU ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για τα όπλα που αγόραζε το Κίεβο από γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. Ο στρατηγός Γκόργκαν αναφέρει αμέσως:

« Η Ukroboronexport από την Ουκρανία προσπαθεί να αγοράσει (ή να πάρει με τη βοήθεια «συνεργατών») τα 6 MiG-29 από το Mărculești. Επιμένει πολύ… Τα αεροπλάνα είναι ακόμα εκεί. Θέλουν να πραγματοποιήσουν την επιχείρηση μέσω μιας ψεύτικης εταιρείας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σύντομα ».

Την ίδια μέρα, ένα άλλο μήνυμα: «Τρένα με καύσιμα έρχονται από τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, συγκεκριμένα από το χωριό Etulia — στην πόλη Reni στην Ουκρανία». Το τρένο με καύσιμα κινείται μόνο τη νύχτα, τη μέρα στέκεται ακίνητο για να μην γίνει στόχος ρωσικών αεροπλάνων ».

« Ευχαριστώ », απαντά ο συνταγματάρχης Μακάροφ.

%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CE%B487565656%CE%B2%CE%BD%CE%BC%CF%85%CE%B7

«Μολδαβικός σύνδεσμος. Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Μολδαβίας διέρρευσε μυστικές πληροφορίες στους χειριστές του από την GRU», γράφει το δημοσίευμα

Ένα άλλο μήνυμα προς τον επιμελητή δεν άργησε να εμφανιστεί: «Οι Ουκρανοί περνούν από το Υπουργείο Άμυνας μας εδώ και τρεις εβδομάδες και ζητούν τα πάντα, ειδικά πυρομαχικά πυροβολικού».

Ο Γκόργκαν ανησυχούσε επίσης για τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία μέσω της Ρουμανίας και δίνει συμβουλές στον συνταγματάρχη Μακάροφ:

« Πρέπει να κλείσουμε τα σύνορα με τη Ρουμανία το συντομότερο δυνατό! Είναι μεγάλη παραβίαση! Πολλές αποστολές στην Ουκρανία προέρχονται από εκεί. Ειδικά στρατιωτικές μεταφορές! Οι Ρουμάνοι έχουν ακόμη μερικά στρατιωτικά εργοστάσια που παράγουν οπλισμό και πυρομαχικά ».

Πράκτορας Γκόργκαν

Ο Ιγκόρ Γκόργκαν γεννήθηκε το 1969 στο Dubăsari της Μολδαβικής ΣΣΔ. Μετά τη στρατιωτική του θητεία, έγινε δεκτός στη Στρατιωτική Ακαδημία του Νοβοσιμπίρσκ, την οποία αποφοίτησε το 1991. Επιστρέφοντας στην ήδη ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μολδαβίας, ο Γκόργκαν υπηρέτησε αρχικά στην αερομεταφερόμενη μεραρχία στην περιοχή της Οδησσού και στη συνέχεια — διοικητής της 2ης Ταξιαρχίας μηχανοκίνητου πεζικού από το Κισινάου.

Το 2001, στάλθηκε για σπουδές στο Κολέγιο Στρατού των ΗΠΑ στο Fort Leavenworth. Από το 2003 συμμετέχει σε διεθνείς αποστολές του ΝΑΤΟ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Γεωργία και το Ιράκ.

Το 2013, όταν ήταν ήδη στρατηγός, διορίστηκε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, αλλά μετά από σύγκρουση με τον τότε υπουργό Άμυνας, Ανατόλ Σαλάρου, άφησε τη θέση του. Το 2019, όταν πρόεδρος ήταν ο φιλορώσος Ιγκόρ Ντόντον, ο Γκόργκαν ανέλαβε ξανά την ηγεσία του Γενικού Επιτελείου. Αυτή τη θέση κράτησε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν τον απέλυσε η Μάγια Σαντού.

Το Insider σημειώνει ότι υπάρχουν ακόμη πολλοί υποστηρικτές του Γκόργκαν στο υπουργείο Άμυνας σήμερα, παρέχοντάς του απόρρητες πληροφορίες. Να τι λέει στον κολλητό του:

«Εκπρόσωποι της Ουκρανίας επικοινώνησαν με εκπροσώπους του Υπουργείου Άμυνας μας για να βρουν μια σύνδεση με το στρατιωτικό εργοστάσιο MEZON. Είναι ένα πρώην εργοστάσιο ραδιοηλεκτρονικών στο Κισινάου. Παράγει διάφορα ηλεκτρονικά μηχανήματα για τις ανάγκες του σοβιετικού στρατού. Τώρα οι εκπρόσωποι της Ουκρανίας ενδιαφέρονται πολύ για την επισκευή και μεταφορά της τεχνικής τεκμηρίωσης για το τακτικό συγκρότημα TOCIKA-U!!! Αναφέρεται ειδικότερα στο ραδιοηλεκτρονικό στοιχείο αυτού του συγκροτήματος, το οποίο κατασκευάστηκε στο Κισινάου. Καταρχήν είναι τα ηλεκτρονικά μπλοκ ελέγχου της TOCIKA-U!!! Αυτή η επαφή έγινε χθες!!! Αυτοί από την Ουκρανία κάλεσαν έναν αξιωματικό μας από το Γενικό Επιτελείο και ζήτησαν βοήθεια ».

Ο Γκόργκαν θα είχε επίσης υποστηρικτές μεταξύ των τοπικών αξιωματούχων. Έτσι, κάποιος του έστειλε έγγραφο σχετικά με τον προγραμματισμό των εκπαιδευτικών βολών του Στρατού της Δημοκρατίας της Μολδαβίας στο πεδίο Bulboaca. Φυσικά, το έγγραφο στάλθηκε αμέσως στα κεντρικά γραφεία της GRU.

Εκτός από τις στρατιωτικές πληροφορίες, ο πράκτορας Gorgan μετέδωσε επίσης πληροφορίες για την εσωτερική πολιτική κατάσταση και παρακολουθούσε στενά τις δημόσιες δηλώσεις της προέδρου Μάγια Σαντού, όπως δείχνουν δεκάδες σύνδεσμοι που στάλθηκαν στον επιμελητή. Ο στρατηγός τρέφει ιδιαίτερη αντιπάθεια προς τη Μάγια Σαντού, γιατί την απέλυσε από τη θέση του Επιτελάρχη.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ