Κάνουν ψηφιακές τις κλήσεις για να μην μπορούν να τις σβήσουν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλλαγές! Τέλος στα ροζ ραβασάκια, τα χαρτάκια των κλήσεων για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), βάζει πλέον η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), ενεργοποιώντας την ψηφιακή πράξη βεβαίωσης τροχονομικών παραβάσεων.
Αν και η απόφαση των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη δεν καταργεί την βεβαίωση παραβάσεων για επιβολή προστίμου ή για επιβολή διοικητικών ποινών σε έγχαρτη μορφή, η καινοτομία αποτελεί την αρχή του τέλους για σβήσιμο κλήσεων.
Ναι μεν η αναθεώρηση του ΚΟΚ βρίσκεται σε εξέλιξη… από το 2019, χωρίς ακόμα το επικαιροποιημένο κείμενο να έχει αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση, όμως το σύστημα βεβαίωσης παραβάσεων, γίνεται ψηφιακό. Στο εξής με την απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τα πρόστιμα δύναται να επιβάλλονται ηλεκτρονικά με την χρήση ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής μέσω του πληροφοριακού συστήματος της Ελληνικής Αστυνομίας (Police on Line).
Η εφαρμογή βάσει της διαλειτουργικότητας θα μπορεί να αντλεί αυτόματα από τα Μητρώα τα απαραίτητα στοιχεία του παραβάτη σε περίπτωση που ο οδηγός δεν είναι παρών, όπως για παράδειγμα στην περίπωση παράνομης στάθμευσης ή υπερβολικής ταχύτητας. Τα στοιχεία αυτά αφορούν μεταξύ άλλων το ΑΦΜ του, τα στοιχεία κατόχου του οχήματος, τα στοιχεία της άδειας οδήγησης, τους πόντους που μπορεί να έχει συγκεντρώσει στο Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών (το γνωστό point system), τους τεχνικούς ελέγχους του οχήματος, κλπ.
Ο παραβάτης θα ενημερώνεται για την κλήση με γραπτό μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο, ενώ η βεβαίωση παράβασης θα αποστέλλεται και στην ηλεκτρονική θυρίδα του που τηρείται μέσω του gov.gr, ενώ θα μπορεί να πληρώνει το πρόστιμο και ηλεκτρονικά. Με την ψηφιοποίηση της βεβαίωσης παραβάσεων, τα συναρμόδια υπουργεία εκτιμούν ότι θα μειώσουν δραματικά τα περιστατικά σβησίματος κλήσεων, ενώ φιλοδοξούν να βελτιώσουν την εισπραξιμότητα των προστίμων, η οποία πάσχει διαχρονικά, όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία. Στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή, η οποία θα είναι προσβάσιμη προς χρήση, αποκλειστικά από το αρμόδιο για τη βεβαίωση τροχονομικών παραβάσεων αστυνομικό προσωπικό, μετά από εξουσιοδότηση του Διοικητή της Υπηρεσίας του, θα καταχωρούνται οι παραβάσεις που προβλέπονται στον Κ.Ο.Κ. και στην περί αυτοκινήτων νομοθεσία.
Κατά την διαδικασία της ηλεκτρονικής βεβαίωσης παράβασης, το αστυνομικό προσωπικό θα εισέρχεται στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή χρησιμοποιώντας ως διαπιστευτήρια τους προσωπικούς κωδικούς του συστήματος Police on Line. Θα συμπληρώνει τα απαιτούμενα πεδία που θα αντλούνται απευθείας από φορείς του δημοσίου μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η εύρεση και η καταχώριση των στοιχείων επικοινωνίας του παραβάτη και των στοιχείων διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), ο αριθμός κινητού τηλεφώνου και η διεύθυνση κατοικίας θα διενεργείται αυτόματα από το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών (ΕμεΠ). Σε περίπτωση που δεν εξακριβωθεί ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του παραβάτη ή αυτός δεν είναι εγγεγραμμένος στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών, παύει η διαδικασία της ηλεκτρονικής βεβαίωσης παράβασης και υποχρεωτικά θα ακολουθείται η διαδικασία της χειρόγραφης βεβαίωσης.
Στην εφαρμογή το προσωπικό της Τροχαίας θα καταχωρεί υποχρεωτικά στα αντίστοιχα πεδία την τοποθεσία, τον χρόνο και το είδος της παράβασης, καθώς και τις διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται, ενώ θα συμπληρώνει υποχρεωτικά το αντίστοιχο πεδίο σε περίπτωση επιτόπιας αφαίρεσης των εγγράφων του παραβάτη και των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος. Εάν δεν είναι δυνατή η επιβολή των ως άνω διοικητικών μέτρων, θα ενημερώνει τον παραβάτη για την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει.

Όταν ο παραβάτης είναι εγγεγραμμένος στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών, αλλά δεν έχει επιλέξει την ηλεκτρονική επίδοση εγγράφων, θα αποστέλλεται, μέσω μηνύματος τύπου SMS ή/και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στον πιστοποιημένο αριθμό σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας του ή στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του, αριθμός ασφαλείας (κωδικός), τον οποίο γνωστοποιεί στον αστυνομικό υπάλληλο που βεβαιώνει ηλεκτρονικά την Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης. Με την ενέργεια αυτή θα τεκμαίρεται ότι παρέχει τη συγκατάθεση του για την επίδοση-κοινοποίηση του εγγράφου στα ανωτέρω στοιχεία επικοινωνίας.

Σε περίπτωση που δεν γνωστοποιηθεί ο κωδικός, παύει η περαιτέρω επεξεργασία των στοιχείων ηλεκτρονικής βεβαίωσης παράβασης και η παράβαση θα βεβαιώνεται σε χαρτί. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης θα αποστέλλεται στην ηλεκτρονική θυρίδα του παραβάτη, που τηρείται μέσω του gov.gr και ο ίδιος θα ενημερώνεται με την αποστολή ειδοποίησης, μηνύματος τύπου SMS ή/και μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Να σημειωθεί ότι η Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης που θα αποστέλλεται στην ηλεκτρονική θυρίδα του παραβάτη θα γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτή.

Στην Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης θα αναγράφονται τα στοιχεία του βεβαιώσαντος αστυνομικού υπαλλήλου. Μετά την παρέλευση της προβλεπόμενης προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων του παραβάτη κατά της ηλεκτρονικής πράξης βεβαίωσης παράβασης, ο Διοικητής θα επικυρώνει ηλεκτρονικά το διοικητικό πρόστιμο ή το διοικητικό μέτρο ή θα τα αίρει εφόσον οι προβαλλόμενες αντιρρήσεις κριθούν βάσιμες. Ο παραβάτης θα έχει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής πληρωμής του προστίμου στις περιπτώσεις που υπάρχει δυνατότητα Ενιαίας Συναλλαγής Πληρωμής (RF).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ