Η τρομερή πόλη φάντασμα του Βορρά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια από τις πολύ καλά διατηρημένες εγκαταλελειμμένες πόλεις, είναι η Πιραμίντεν (Pyramiden) στο αρχιπέλαγος του Σβάλμπαρντ (Svalbard), η οποία κάποτε ήταν το κέντρο εξόρυξης άνθρακα και σήμερα είναι κυρίως το σπίτι πολικών αρκούδων.

Ο Γερμανός φωτογράφος Γιαν Έρικ Βάιντερ (Jan Erik Waider) έχει απαθανατίσει με τις θαυμάσιες φωτογραφίες του την ατμόσφαιρα που επικρατεί στην άδεια πόλη.

Οι εικόνες με την ομίχλη να καλύπτει τα κτίρια και το βραχώδες τοπίο, δίνουν άλλη διάσταση στο πρώην σοβιετικό μεταλλευτικό κέντρο, το οποίο είναι εκτός δράσης τα τελευταία 20 χρόνια.

pyramiden

Η Pyramiden ιδρύθηκε από τη Σουηδία το 1910 και πουλήθηκε στη Σοβιετική Ένωση το 1927. Το 1998 έκλεισε και έκτοτε παραμένει σε μεγάλο βαθμό εγκαταλελειμμένη.

Από το 2007 ξεκίνησαν προσπάθειες ώστε να γίνει τουριστικό αξιοθέατο και για το λόγο αυτό, υπάρχουν 30 άτομα τα οποία συντηρούν τις εγκαταστάσεις και προσπαθούν να αποτρέψουν κλοπές και βανδαλισμούς, αλλά και ζημιές από τις πολικές αρκούδες.

Κάποτε είχε περίπου 1.000 κατοίκους που απολάμβαναν όλες τις ανέσεις. Διέθετε πισίνα, αθλητικό κέντρο, ξενοδοχείο, θέατρο, βιβλιοθήκη, καλλιτεχνικά και μουσικά στούντιο, καθώς και ένα δημοτικό σχολείο.

pyramiden1

Ο Waider ανακάλυψε την πόλη παρακολουθώντας ένα ντοκιμαντέρ για το αρχιπέλαγος Svalbard και τράβηξε τις φωτογραφίες του σε δύο επισκέψεις στην περιοχή.

Και τις δύο φορές που πήγε εκεί συνοδεύονταν από έναν ένοπλο οδηγό, ο οποίος ήταν έτοιμος να απομακρύνει τις πολικές αρκούδες που περιπλανώνται μέσα στην πόλη φάντασμα.

Μάλιστα, υπάρχουν ιστορίες για τις αρκούδες που μπαίνουν στο ξενοδοχείο , το οποίο είναι ένα από τα λίγα κτίρια που εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται, και λεηλατούν το μπαρ.

Οι εικόνες του εξαιρετικού φωτογράφου δείχνουν πόσο καλά διατηρούνται τα κτίρια, επισημαίνοντας την προσπάθεια η οποία πρέπει να έχει γίνει για την οικοδόμηση της πόλης.

pyramiden2

«Υπάρχουν ξύλινα πάνελ και δεν υπάρχει ξύλο σε όλο το Svalbard, οπότε έπρεπε να το εισήγαγαν από τη Ρωσία», λέει ο Waider. «Μπορείτε πραγματικά να αισθανθείτε ότι έδωσαν μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια».

Οι φωτογραφίες επικεντρώνονται επίσης σε μερικές από τις ζημιές που προκλήθηκαν στην πόλη από τις συχνές πλημμύρες της άνοιξης, που διαβρώνουν τα κτίρια και αφήνουν πίσω τους τεράστια «μπαλώματα».

«Μου αρέσει να έχω μια αίσθηση της ιστορίας των κτιρίων», λέει. «Είναι ένα μέρος που απλά εγκαταλείφθηκε. Τίποτα δεν άλλαξε, μόνο η φύση βρήκε το δρόμο της».

pyramiden3

pyramiden4

pyramiden5

pyramiden6 1

pyramiden7

pyramiden8

Πηγή: The Spaces / Επιμέλεια: Snoopit24

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ