Τι εμποδίζει την επιστροφή στην Αίγυπτο από το Βρετανικό Μουσείο της «Πέτρας της Ροζέτας»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχουν εμφανιστεί και πάλι απαιτήσεις για επιστροφή της Πέτρας της Ροζέτας – γνωστή ως  ‘Rosetta Stone’ στην Αίγυπτο, αφού αφαιρέθηκε πριν από περίπου 225 χρόνια, κατά την ήττα των Γάλλων και την έξοδό τους από την Αίγυπτο, μετά από έγγραφο που συντάχθηκε από τον πρώην υπουργό Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Ζάχι Χαουάς που απαιτούσε την επιστροφή της Λίθινης Στήλης που αυτή τη στιγμή βρίσκεται και εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο.

Η «Πέτρα της Ροζέτα» θεωρείται μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις που έγιναν ποτέ, καθώς με αυτήν ξεκλειδώθηκε το μυστήριο του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού και την πρόσβαση στις γλώσσες στις οποίες έγραφαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι στα μνημεία τους.

Από τη Στήλη της Ροζέτας έγιναν κατανοητά τα αρχαία αιγυπτιακά καθώς και τα δημώδη αιγυπτιακά από το ελληνικό κείμενο που υπάρχει σε αυτήν.

Η ιστορία της απομάκρυνσης της «Πέτρας της Ροζέτας» από την Αίγυπτο και η μεταφορά της  στο Λονδίνο, χρονολογείται από την ημερομηνία αναχώρησης του Ναπολέοντα Βοναπάρτη από την Αίγυπτο, κατά την ήττα του από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, όταν οι γαλλικές δυνάμεις εκστρατείας δέχθηκαν τα πλήγματα των Οθωμανών και των Άγγλων.

Τον Μάρτιο του 1801, οι αγγλικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν στον κόλπο του Αμπού Κιρ και ο στρατηγός συνελήφθη. συμπεριλαμβανομένης της Πέτρας της Ροζέτας, αλλά ηττήθηκε στη ναυμαχία του Αμπού Κιρ και οι γαλλικές δυνάμεις υποχώρησαν στην Αλεξάνδρεια, κουβαλώντας μαζί τους τις αιγυπτιακές αρχαιότητες.

Μετά από αυτό, η «Πέτρα της Ροζέτα» μεταφέρθηκε στην Αλεξάνδρεια και τοποθετήθηκε σε μια αποθήκη όταν οι γαλλικές δυνάμεις πολιορκήθηκαν στην Αλεξάνδρεια. Όταν ανακοινώθηκε η ήττα των Γάλλων στις 30 Αυγούστου 1801 βάσει της συμφωνίας παραδόθηκαν και οι αρχαιότητες που είχαν οι Γάλλοι, μεταξύ των οποίων και η «Πέτρα της Ροζέτας».

%CF%81%CE%BF%CE%B6%CE%AD%CF%84%CE%B1%CE%B5%CF%81%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF5983%CF%82%CF%84678%CE%B8%CF%88%CF%872

Παρά τις πολλές προσπάθειες επιστροφής της πέτρας της Ροζέτας στην Αίγυπτο, όλες απέτυχαν, έτσι ο Ζάχι Χαουάς αποφάσισε να μετακινήσει ξανά τα στάσιμα νερά ανακοινώνοντας την προετοιμασία ενός εγγράφου που απαιτεί την επιστροφή της Πέτρας της Ροζέτας από το Βρετανικό Μουσείο. Το αίτημα υπογράφηκε από 300.000 άτομα, επισημαίνοντας ότι ο Πρόεδρος Σίσι ενδιαφέρεται για αυτήν την εθνική εκστρατεία για την ανάκτηση αρχαιοτήτων.

Σχετικά με το ενδεχόμενο επιστροφής της «Πέτρας της Ροζέτας» στην Αίγυπτο, ο αρχαιολόγος ειδικός στην Αιγυπτιολογία, Δρ. Άχμεντ Αμέρ, είπε ότι η συμφωνία της UNESCO που υπέγραψε η Αίγυπτος την εμποδίζει να επιστρέψει την Πέτρα της Ροζέτας.

Μάταιη η προσπάθεια επιστροφής της Rosetta Stone

Ο Αμέρ πρόσθεσε: «Πράγματι, αυτή τη στιγμή συλλέγονται υπογραφές για την ανάκτηση της Πέτρας της Ροζέτα από το Βρετανικό Μουσείο, αλλά βλέπω ότι είναι μάταιο και δεν είναι παρά μια δημοφιλής εκστρατεία πίεσης στην διεθνή κοινότητα, γιατί αν επρόκειτο να επιστραφεί με αυτόν τον τρόπο η πέτρα της Ροζέτα… έτσι θα μπορούσαν να επιστραφούν όλες τις αρχαιότητες που αφαιρέθηκαν παράνομα από την Αίγυπτο, όπως το κεφάλι της Νεφερτίτης, και άλλες σημαντικές αρχαιότητες που βρίσκονται σε διεθνή μουσεία».

Μάλιστα, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν πρωτόκολλα υπογεγραμμένα από τις χώρες που συμμετέχουν στην UNESCO που διέπουν τη διαδικασία αφαίρεσης και ανάσυρσης αρχαιοτήτων κατά την περίοδο, πριν από το έτος 1983 όπου εκδόθηκε στη χώρα μας ο νόμος για τις Αρχαιότητες αρ. 117 για την προστασία, δηλαδή, των αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση της UNESCO, πουλήθηκαν αρχαιότητες από όλη την Αίγυπτο, και στις πωλήσεις αυτές παραδίδονταν ένα επίσημο έγγραφο από το Αιγυπτιακό Μουσείο, ώστε οι αγοραστές τους να μπορούν να ταξιδέψουν νόμιμα μαζί με τις αρχαιότητες στο εξωτερικό».

“Αποικιακό καθεστώς”

Συνέχισε: « Επιπλέον, υιοθετήθηκε ένα σύστημα ισοτιμίας στις αποστολές, που σημαίνει ότι αν ανακαλύψουν (οι αρχαιολογικές αποστολές) 10 αρχαιολογικά κομμάτια, η αποστολή θα έπαιρνε 5 και το κράτος θα έπαιρνε τα υπόλοιπα 5, και μετά την τροποποίηση του νόμου, η αποστολή είχε το δικαίωμα να δημοσιεύει μόνο συμπεράσματά της».

Ο αρχαιολόγος επεσήμανε ότι -σύμφωνα με την αιγυπτιακή νομοθεσία- ό,τι βγήκε πριν από το νόμο του 1983 και σύμφωνα με τη συμφωνία της UNESCO, η Αίγυπτος δεν θα μπορέσει να το ανακτήσει, προσθέτοντας: «Επομένως, σύμφωνα με το νόμο, η Πέτρα της Ροζέτας δεν θα ανακτηθεί, με μεγάλο σεβασμό στον Δρ.Ζάχι Χαουάς, και προς ενημέρωσή σας, αυτή η ιδέα έχει εφαρμοστεί από την Δρ.  Μόνικα Χάνα.

Ο Δρ. Αμέρ επεσήμανε ότι η μόνη λύση για την ανάκτηση της πέτρας της Ροζέτα και των αρχαιοτήτων που βρίσκονται στο εξωτερικό είναι η τροποποίηση της συμφωνίας της UNESCO και φυσικά οι χώρες στις οποίες βρίσκονται τώρα οι αρχαιότητες δεν θα υπογράψουν την τροποποίηση, επομένως η αποκατάσταση της Πέτρας της Ροζέτα είναι σχεδόν αδύνατη, σύμφωνα με τον ίδιο, γράφει το αιγυπτιακό δημοσίευμα.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ