Έσβησε αθορυβα στα 88 της χρόνια, μια σπουδαια συγγραφέας, μια σημαντική γυναίκα με ονομα βαρύ σαν ιστορία, η Μαρίνα Καραγάτση, κόρη του Μ Καραγάτση

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Μαρίνα πράσινο μου αστέρι
Μαρίνα φως του αυγερινού
Μαρίνα μου άγριο περιστέρι
και κρίνο του καλοκαιριού

Δώσε μου δυόσμο να μυρίσω,
λουίζα και βασιλικό,
μαζί μ’ αυτά να σε φιλήσω,
και τι να πρωτοθυμηθώ”

«Τώρα που τελείωσα το γράψιμο θα πάω μια στιγμή να πλύνω τα χέρια μου κι έπειτα έρχομαι αμέσως. Να με περιμένετε. Δεν θα αργήσω.»
Μαρίνα

Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε την πολυαγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά, φίλη, συνεργάτιδα, Μαρίνα Καραγάτση. Η Μαρίνα των στίχων του Οδυσσέα Ελύτη, το ανέμελο κορίτσι με τα μελαγχολικά μάτια στις φωτογραφίες του Ανδρέα Εμπειρίκου, το «Ευχαριστημένο» της Άνδρου, που μεγάλωσε στη σκιά του Μ. Καραγάτση, η γυναίκα που έζησε ελεύθερα τη ζωή της, έφυγε σήμερα το πρωί έχοντας στο πλάι της τις τελευταίες ημέρες της όλη την οικογένειά της.
Η Μαρίνα άφηνε ανεξίτηλη την παρουσία της σε κάθε ομήγυρη με τις πολύτιμες γνώσεις της, τις γλαφυρές διηγήσεις της, το διαπεραστικό βλέμμα της, τον απερίφραστο σχολιασμό της, την αδιαπραγμάτευτη στάση της.
Από σήμερα η Μαρίνα θα αναπαύεται στο «αυλιδάκι» του ουρανού, εκεί που την περιμένουν οι γονείς, η γιαγιά της και η λατρεμένη της Λασκαρώ.
Αντίο Μαρίνα.

Έφυγε σήμερα και η Μαρίνα των βράχων…
[Μαρίνα Καραγάτση
1936 – 2024,
κόρη τού συγγραφέα Μ. Καραγάτση και της ζωγράφου Νίκης Καραγάτση]
Καλό ταξίδι στο φως..
Στην 1η φ. η Μαρίνα Καραγάτση, και ο Οδυσσέας Ελύτης στο Μπατσί της Άνδρου, όπως τους “συνέλαβε” με το φακό του ο Ανδρέας Εμπειρίκος.
Στη 2η, “το ευχαριστημένο”, όπως την αποκαλούσε ο πατέρας της, αποτέλεσε και τον τίτλο του βιβλίου της.

Ήταν χειμώνας του 2004 όταν επισκέφθηκα την κα Μαρίνα Καραγάτση στο σπίτι της στην Αθήνα για να μου μιλήσει για τον πατέρα της Μ. Καραγατση.
Εκπαιδευτικοι και μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Πειραιά τότε, κάναμε μια εργασία για “τον Πειραιά της δεκαετίας του ’50 μέσα από τα μάτια ενός συγγραφέα, του Μ. Καραγατση”.
Μια συζήτηση τόσο ανθρώπινη και αληθινή, μου μίλησε για τον άνθρωπο και πατερα Καραγάτση αλλά και για την αδελφική της φιλενάδα την ηθοποιό κα Ξένια Καλογεροπουλου.
Την συναντουσα τα καλοκαίρια στην Ανδρο και την ένιωθα τόσο οικεία και προσιτη.
Το φωτογραφικό της λεύκωμα για την Ανδρο του περασμένου αιώνα αποτελει σπάνια παρακαταθήκη της κοινωνικής ζωής του νησιού. Το ίδιο και τα βιβλία της για τις λιθινες εικόνες, τα μαρμάρινα τεμπλα και τις κτητορικες πλάκες της Ανδρου προβάλουν την πολιτιστική μας κληρονομιά.
Ας έχει καλό παράδεισο.

RIP
★Η ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΡΑΓΑΤΣΗ (1936-2024)
Μητέρα του Σκηνοθέτη και Ηθοποιού και σπουδαίου δημιουργού ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΑΡΛΟΟΥ. Και Κόρη του Συγγραφέως Μ. ΚΑΡΑΓΑΤΣΗ και της Ζωγράφου ΝΙΚΗΣ ΚΑΡΑΓΑΤΣΗ.
★Η αγαπημένη Μαρίνα των στίχων του ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ…
★Η Μαρίνα η συγγραφέας του
“ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟ”
“Μαρίνα πράσινο μου αστέρι
Μαρίνα φως του αυγερινού
Μαρίνα μου άγριο περιστέρι
και κρίνο του καλοκαιριού
Δώσε μου δυόσμο να μυρίσω,
λουίζα και βασιλικό,
μαζί μ’ αυτά να σε φιλήσω,
και τι να πρωτοθυμηθώ”
★Μία λαμπερή Μαρίνα Καραγάτση και ένας λαμπερός Οδυσσέας Ελύτης στο Μπατσί της Άνδρου .
Φωτογραφημένοι διά χειρός ΑΝΔΡΕΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΥ
★Καλό της ταξίδι στο Φως…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ