Ποιες ευθύνες φέρει προσωπικώς ο πρωθυπουργός ο οποίος στο συνέδριο της ΝΔ στις 9 Απριλίου μετέτρεψε τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα για το επώνυμο και το όνομά του

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μανωλης Κοττακης

Στις 7 και 8 Απριλίου, ακριβώς δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, διεξήχθη στο Ζάππειο το πανηγυρικό συνέδριο για τη συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυση της Ν.Δ. Αν και οι δημοσκοπήσεις έδιναν τότε, υποτίθεται, «αέρα στα πανιά» της Ν.Δ., οι ομιλίες που εκφώνησαν ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς και οι δύο αντιπρόεδροι της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης και Αδωνις Γεωργιάδης υπερχείλιζαν από εκνευρισμό.

Μπροστά σε χιλιάδες συνέδρους, οι οποίοι έψελναν τα εξ αμάξης στα ορεινά στη θέα και μόνον πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ να εισέρχονται στην αίθουσα με το έμβλημα του… πυρσού στο πέτο τους, η ηγεσία του κόμματος επιδόθηκε σε άκρατη κινδυνολογία, η οποία επισφραγίστηκε από την απόφαση του κυρίου Μητσοτάκη να μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα για το επώνυμο και το όνομά του. Οπως είπε με αυταρέσκεια και απαράμιλλη αλαζονεία ο κύριος Μητσοτάκης, «πίσω από κάθε ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές είναι γραμμένο το όνομά μου και το επώνυμό μου».

Τον καιρό που το είπε πίστευε τις μετρήσεις ότι αυτό είναι το μεγάλο του ατού στις εκλογές, το όνομά του, και πως με αυτό θα έσωζε τη δύσκολη παρτίδα που ερχόταν. Γιατί ήξερε καλά «τι» ερχόταν ειδικώς μετά τον γάμο των ομοφύλων, γι’ αυτό και μετέτρεψε αρχικώς τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα για το πρόσωπό του. Πώς ξέρουμε ότι ήξερε, ήξεραν εκείνος και η κλειστή ομάς του Μαξίμου; Ας θυμηθούμε τι είπαν σε εκείνο το συνέδριο ο κύριος Μητσοτάκης και οι αντιπρόεδροί του.

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση κατά του Κυριάκου Βελόπουλου μιλώντας για «τηλεθαυματοποιούς και «κηραλοιφές», προσπαθώντας (όπως γράφαμε από τις 9/6/2024) «να κρατήσει το ποσοστό της Ν.Δ. πάνω από 30% για να παραμείνει το μεγαλύτερο από απόψεως ποσοστών κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη». Εκείνη την ημέρα ο πρωθυπουργός έκανε κάτι που πρόδιδε το άγχος του: Επιχείρησε να εκβιάσει τους ψηφοφόρους του.

Οχι μόνο μετατρέποντας τις κάλπες σε δημοψήφισμα για το επώνυμό του, αλλά και εξαπολύοντας ευθείες απειλές εναντίον τους. Απείλησε συγκεκριμένα «με ένα ανεπάντεχο πολιτικό σκηνικό, στο οποίο θα διακυβευτούν όλα όσα θεωρούν δεδομένα» και διαμαρτυρήθηκε για «την επικίνδυνη πολιτική βαβέλ» που συνασπίζεται εναντίον του. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι «δεν χρειάζεται καμπανάκι για να καταλάβουμε τα λάθη μας» και ότι -άλλη απειλή- «το μήνυμα θα σταλεί εναντίον εκείνων που θα το στείλουν» γιατί «η Ελλάδα θα μπει στον κύκλο της κρίσης» (ξαναπές τα και σήμερα αυτά, Κωστή, αν μπορείς!).

Την παράσταση όμως κέρδισε ο έτερος αντιπρόεδρος Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος υπερακόντισε τον Χατζηδάκη σε… νεομητσοτακισμό ως εξής: Απευθυνόμενος στους έκπληκτους συνέδρους διερωτήθηκε: «Προσπαθούν να ρίξουν τον Μητσοτάκη! Θα τους αφήσουμε;» Σήμερα που ξέρουμε ότι 1.000.000 ψηφοφόροι εγκατέλειψαν τη Ν.Δ. μέσα σε έναν χρόνο τι λέει ο αντιπρόεδρος; Οτι… αφήσανε την αντιπολίτευση να τον… ρίξει; Οτι η βάση της Ν.Δ. συμμετείχε τάχα σε σχέδιο πτώσης του πρωθυπουργού; Γελοιότητες. Τα πράγματα είναι απολύτως καθαρά. Την Κυριακή το βράδυ ζήσαμε την ήττα μιας κλειστής παρέας εξουσίας.

Την ήττα μιας κλειστής παρέας που, ενώ είχε η ίδια την ευθύνη της αλλαγής της ταυτότητας της Ν.Δ. σε θέματα αξιών (γάμος), εξωτερικής πολιτικής (Ελληνοτουρκικά, Σκόπια, Θράκη), φορολογίας (ελεύθεροι επαγγελματίες), μεταναστών κ.ά., είχε την απαίτηση από ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο και από το κόμμα (που δεν συμμετείχαν ποτέ στις λανθασμένες αποφάσεις ούτε ρωτήθηκαν) να τις υπερασπίζονται μετά πάθους! Ακόμα κι αν δεν τις πίστευαν. Ζήσαμε την ήττα που φέρει την προσωπική σφραγίδα του πρωθυπουργού από την ώρα που ο ίδιος αποφάσισε να θέσει σε δημοψήφισμα το επώνυμό του. Ζήσαμε την ήττα του πρωθυπουργού ο οποίος απείλησε ευθέως βουλευτή του από την Καβάλα ότι δεν θα τον βάλει στα ψηφοδέλτια των επόμενων εκλογών αν δεν ψηφίσει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών!

Το χειρότερο απ’ όλα: Από χθες το πρωί αυτή η κλειστή παρέα με επικεφαλής τον εισηγητή του νομοσχεδίου για τους ΛΟΑΤΚΙ υπουργό Επικρατείας Ακη Σκέρτσο και μερικούς άλλους υπουργούς και πρόθυμους βουλευτές κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους με όσα λένε στα κανάλια για να μην επαναπατριστεί αυτός ο κόσμος στη Ν.Δ. Κάνουν τα πάντα για να τον εξοργίσουν κι άλλο!

Πρώτον, διότι επιχειρηματολογούν ότι η Ν.Δ. δεν είχε διαρροές στα δεξιά της αλλά κυρίως στην αποχή. Γυαλιά, παρακαλώ! Δώστε τους ένα ζευγάρι γυαλιά επειγόντως για να δουν την πραγματικότητα. Δεύτερον, διότι υποστηρίζουν ότι «όσοι πήγαν στην αποχή τούς λένε “εσάς θέλουμε αλλά προσπαθήστε περισσότερο”». Θέσεις που δείχνουν παντελή άγνοια για το πώς σκέπτεται ο μέσος νεοδημοκράτης ψηφοφόρος. Ο οποίος, όταν επιλέγει την αποχή, προετοιμάζεται ψυχικά για το επόμενο βήμα του που είναι η καταψήφιση του κόμματός του. Ο οποίος δεν είπε «εσάς θέλουμε, ζητάμε περισσότερα». Είπε ότι «αν δεν αλλάξετε γρήγορα, δεν θα σας θέλουμε γενικώς».

Αυτό είπε! Τα αποτελέσματα στην Περιφέρεια αλλά και σε λαϊκές περιοχές (Δυτική Αττική, Ανατολική Αττική, Β΄ Θεσσαλονίκης, Β΄ Πειραιώς) δείχνουν τεράστια δυσφορία στα λαϊκά στρώματα. Αλλά και με τους χειρισμούς τους στα θέματα των Τεμπών και των υποκλοπών τα μέλη της κλειστής παρέας έδειξαν να αγνοούν πώς σκέπτεται και ο κεντρώος, με ευαισθησίες για το κράτος δικαίου και τις ατομικές ελευθερίες, ψηφοφόρος. Η υποκρισία στην πολιτική «φωνάζει» από μακριά. Δεν γίνεται να διώκεις την Εκκλησία, τις πατριωτικές ιδέες, τη σημαία, τον σταυρό, δεν γίνεται να δοξάζεις τους μετανάστες και τον «πολυδύναμο σημιτικό εκσυγχρονισμό» και εμπρός στις κάλπες να ντύνεσαι ορθόδοξος, πατριώτης, τσολιάς, Μακεδονομάχος που κρατά τον πυρσό της… Ν.Δ. στο αριστερό, τη γαλανόλευκη στο δεξί και φορά σταυρό στον λαιμό!

Εάν αντιμετωπίζει πρόβλημα η Ν.Δ. σήμερα, αυτό είναι διπλό: Λαμβάνονται αποφάσεις σε κλειστά δωμάτια χωρίς να ερωτώνται ποτέ για τη γνώμη τους τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και του κόμματος το οποίο έχει μετατραπεί, όπως έδειξε η υπόθεση διαρροής των e-mails, σε καθεστωτικό μηχανισμό διεκπεραίωσης εντολών. Λαμβάνονται αποφάσεις ξένες προς την ιστορική ταυτότητα της Ν.Δ. Εάν αυτά αλλάξουν, υπάρχει ελπίς για επαναπατρισμό. Αν όμως η ηγετική ομάδα θέλει να κρύψει τις πομπές της ρίχνοντας ευθύνες σε τάχα «προσωπικές ατζέντες τρίτων», τότε ξέρουμε και την κατάληξη. Την έχουμε ζήσει το 1993. Αλλά αυτή τη φορά θα γίνει ομαλά. Χωρίς εκτροπές. Η εποχή δεν είναι άτακτη. Αγαπά τα ώριμα φρούτα. Στο χέρι του πρωθυπουργού είναι να επαναφέρει τη Ν.Δ. στην τροχιά της. Τότε , ναι, όλα θα αλλάξουν. Αν όχι, θα πέσει κι άλλο σε ποσοστά. Σαν ώριμο φρούτο.

 1. Υπάρχουν θέματα που απασχολούν σοβαρά τους πολίτες και καλό είναι να δίνουμε χρόνο και χώρο σε αυτά.
  Η Ν.Δ. έχει κουράσει στην διαδρομή της και είναι καιρός να ξεκουραστεί όπως-όπως.
  Αυτό το άρθρο σας όσο και να απευθύνεται σε οραματιστές του χθες, στο σήμερα έχει φύγει πολύ εμπρός ο νεότερος ψηφοφόρος.
  Από το 51% στο 41% με αμφισβήτηση, στο 28% με επιστολική ψήφο η στο 12 % αναλογία εκλογικού δυναμικού χώρας τι ελπίδες θέλετε να δώσετε και πως?
  Και να μην διαγράφουμε μνήμες.
  Με κυβέρνηση Τσίπρα πως θα έπαιζε το ντέφι στα αγαπημένα κανάλια τηλεοράσεως>
  Τι δεν θέλετε να καταλάβετε πλέον.
  Υποτιμάτε την νοημοσύνη του πολίτη.
  Η απαξίωση έχει μέτρο και αναλογεί σε βαρύτητα.
  Ούτε ο σχολιασμός πλέον προδιαθέτει ενδιαφέρον.
  Απαξίωση και από το διαδίκτυο πόσο περισσότερο.

 2. ΚΑΙ ΠΟΣΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΦΕΡΟΥΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΠΩΝΥΜΟ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΨΗΦΙΣΑΝ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ