Οι Αλβανοί μουσουλμάνοι γιορτάζουν το Κουρμπάν Μπαϊράμ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χιλιάδες πιστοί του Ισλάμ, γιορτάζουν σήμερα το Κουρμπάν Μπαϊράμ στην Αλβανία, μια από τις σημαντικότερες ημέρες της πίστης τους.

Συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί στη λεωφόρο των Μαρτύρων του Έθνους, όπου συνεχάρησαν ο ένας τον άλλον και παρακολούθησαν τις εορταστικές τελετές, καθώς και τα μηνύματα των θρησκευτικών ηγετών.

Οι θρησκευτικοί ηγέτες απηύθυναν έκκληση στους πιστούς για αλληλεγγύη στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη καθώς και για μεγαλύτερη δέσμευση των διανοουμένων στα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία.

Ο Πρόεδρος της Μουσουλμανικής Κοινότητας της Αλβανίας, Μπουγιάρ Σπαχίου τόνισε στο μήνυμά του ότι πρόκειται για μια γιορτή, στην οποία η χαρά, το χέρι της αλληλεγγύης και της συμπαράστασης πρέπει να μπει σε κάθε καρδιά και εστία.

Ζήτησε αυτή η γιορτή να γίνει αφετηρία πνευματικής και πολιτιστικής αναμόρφωσης, να μετατραπεί σε κοινωνία αξιών, όπου κυριαρχεί η γνώση, αφήνοντας στην άκρη τους αδαείς.

«Οι γνώστες είναι η πυξίδα ενός έθνους. Καλούνται οι μελετητές και οι διανοούμενοι να μιλήσουν περισσότερο. Η φωνή τους, η γνώμη και η στάση τους πρέπει να ακουστεί, γιατί αυτό είναι προς όφελος όλων των ανθρώπων. Έτσι αποκτούν νόημα η γνώση και η αξία τους. Αν σιωπούν, σιωπά η ανθρωπότητα ή μιλάνε όσοι δεν ξέρουν. Σημάδι της καταστροφής αυτού του κόσμου είναι όταν οι αδαείς μιλούν και οι σοφοί σιωπούν»,  είπε ο Σπαχίου.

Πρόσθεσε ότι οι σκέψεις των λογίων και των διανοουμένων δεν πρέπει να προγραμματίζονται με συμφέροντα ατόμων ή ομάδων, αλλά πρέπει να μιλούν για χάρη της αλήθειας και της δικαιοσύνης, για χάρη της Πατρίδας, του Έθνους και θα πρέπει να είναι οι εμψυχωτές και αγωνιστές αυτών των υψηλών ιδανικών.

Το Κουρμπάν Μπαϊράμ χαρακτηρίζεται από τους πιστούς του Ισλάμ ως γιορτή αφύπνισης ελπίδας και αισιοδοξίας για περισσότερη πίστη στον Αλλάχ.

Στη σημερινή γιορτή μαθεύτηκε ότι ανάμεσα σε πολλούς πιστούς από όλο τον κόσμο, που εκτελούν το προσκύνημα του Χατζ, υπάρχουν και αρκετές εκατοντάδες πιστοί από την Αλβανία.

Η μουσουλμανική πίστη είναι η πιο διαδεδομένη στην αλβανική κοινωνία, υπάρχουν Ορθόδοξοι, Χριστιανοί Καθολικοί και Μπεκτάς πιστοί, αλλά είναι θρησκευτικές μειονότητες.

 Συνυπάρχουν για αιώνες σε κατανόηση και ανοχή, τόσο που δεν έχει καταγραφεί ποτέ σύγκρουση με βάση τη θρησκεία στην Αλβανία.

Syri, voa,

The Hellenic Information Team

  1. Το θέμα είναι ότι δεν λένε ότι το κοράνι όταν μιλάει για φιλανθρωπία, αλληλεγγύη ειρήνη κλπ μιλάει μόνο για πιστούς κι εξαιρεί τους ‘απίστους’, όσο θυμάμαι, δηλαδή αλλοπίστους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ