Η Αλβανία εξέφρασε την ανησυχία της στο ΝΑΤΟ για την Πανσερβική Συνέλευση

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο υπουργός Άμυνας Νίκο Πελέσι συμμετείχε στη σύσκεψη των Υπουργών Άμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Κατά τη διάρκεια αυτής της υπουργικής συνάντησης συζητήθηκαν τα πιο αιχμηρά θέματα Ασφάλειας και Άμυνας στον ευρωατλαντικό χώρο, τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση των συνομιλιών της Συνόδου Κορυφής της Ουάσιγκτον, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί τον Ιούλιο.

Ο υπουργός Πελέσι, στην ομιλία του, υπογράμμισε ότι η Αλβανία συνεχίζει να έχει σοβαρή οικονομική δέσμευση προς τη Συμμαχία επισημοποιώντας τη συνεισφορά του 2,03% του ΑΕΠ.

Όπλα «Made in Albania»

Ένα μεγάλο μέρος αυτής της συνεισφοράς θα επενδυθεί στον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων σε όπλα και εξοπλισμό.

%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%BC%CE%BD%CE%B2%CF%88%CF%89%CF%851

 Ο Αλβανός υπουργός ενημέρωσε τους ομολόγους τους για τη φιλοδοξία της Αλβανίας να αναπτύξει την αμυντική βιομηχανία και τα σχέδια της να εισέλθει στη διεθνή αγορά με προϊόντα « Made in Albania» εντός του 2030.

Ομοίως, κατά την ομιλία του, ο υπουργός Άμυνας Νίκο Πελέσι επικεντρώθηκε στην κατάσταση Άμυνας και Ασφάλειας στα Δυτικά Βαλκάνια, τα οποία θεώρησε εύθραυστα και όχι σταθερά.

Ανησυχία για  την Πανσερβική Συνέλευση

Σύμφωνα με τον υπουργό Πελέσι, η Πανσερβική Συνέλευση που έγινε στο Βελιγράδι πριν από λίγες ημέρες είναι ανησυχητική για την αφήγηση που σχετίζεται με τις εδαφικές διεκδικήσεις που εγείρει, καθώς και τη γλώσσα που χρησιμοποιείται κατά των δυτικών συμμάχων.

Ο Υπουργός Άμυνας επανέλαβε τη στήριξη της Αλβανίας προς το Κοσσυφοπέδιο στην πορεία του προς την ευρωατλαντική ολοκλήρωση και ζήτησε ισορροπία και ρεαλιστική αντιμετώπιση των γεγονότων για τη δυναμική της Ασφάλειας και τις αμυντικές εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο.

%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%BC%CE%BD%CE%B2%CF%88%CF%89%CF%8512

Σε αυτήν την υπουργική συνάντηση, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τόνισε τη σημασία της υιοθέτησης της Ατζέντας Άμυνας και Αποτροπής της Συνόδου Κορυφής της Ουάσιγκτον και κάλεσε τους Υπουργούς Άμυνας να αποδεχθούν το Πακέτο Βοήθειας και Εκπαίδευσης για την Ουκρανία, σύμφωνα με το αλβανικό υπουργείο Άμυνας.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ