Η Γαλλία αποσύρει 600 στρατιωτικές μονάδες από την Αφρική

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Γαλλία σχεδιάζει να αποσύρει περίπου 600 μονάδες των στρατιωτικών της δυνάμεων από την Κεντρική και Δυτική Αφρική, σύμφωνα με τις υποσχέσεις αποδέσμευσης που έδωσε ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τον Φεβρουάριο του 2023.

Η μείωση της ισχύος, είπαν αρκετές πηγές ασφαλείας στα ΜΜΕ, θα αφορά τη Γκαμπόν και τη Σενεγάλη ειδικότερα, μειώνοντας και στις δύο περιπτώσεις την παρουσία 100 ανδρών από τους 350 που σταθμεύουν σήμερα και στις δύο χώρες. Επιπλέον, το Παρίσι σχεδιάζει να αποσύρει 100 στρατιώτες από την Ακτή Ελεφαντοστού από τους 600 σήμερα και περίπου 300 μονάδες από τις 1000 που υπάρχουν στο Τσαντ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η νέα γαλλική παρουσία στην Αφρική θα μπορούσε να αυξηθεί βάσει αιτημάτων τοπικών εταίρων.

Επίσημη δήλωση δεν έχει εκδοθεί από το Γαλλικό Γενικό Επιτελείο Άμυνας αυτή τη στιγμή. Μέχρι πριν από δύο χρόνια, εκτός από περίπου 1.600 δυνάμεις που στάθμευαν στη Δυτική Αφρική και την Γκαμπόν, η Γαλλία είχε περίπου 5 χιλιάδες μονάδες στην περιοχή Σαχέλ, μέρος της αντιτζιχαντιστικής επιχείρησης Barkhane.

Η άνοδος στην εξουσία πολλών στρατιωτικών καθεστώτων προσκείμενων στη Ρωσία – ειδικά στο Μάλι, τον Νίγηρα, την Μπουρκίνα Φάσο – οδήγησε ωστόσο στην προοδευτική εκδίωξη των γαλλικών δυνάμεων από την περιοχή.

Nova News

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ