Παγκόσμιος προβληματισμός για την ατμοσφαιρική ρύπανση

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παγκόσμιος προβληματισμός και ανησυχία, καθώς τα καμπανάκια ηχούν! Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει ανθρώπους σε παγκόσμια κλίμακα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και είναι πλέον πιο φονική κι από το κάπνισμα! Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει με στοιχεία έκθεση που δόθηκε στην δημοσιότητα υπό την αιγίδα της Unicef.

Περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων 700.000 παιδιά μικρότερα των πέντε ετών πέθαναν το 2021 για λόγους που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με την εργασία που εκπόνησαν οι επιστήμονες του αμερικανικού ινστιτούτου Health Effects Institute. Τα αποτελέσματα βασίζονται στην Global Burden Disease, μία τεράστια βάση με δεδομένα 200 και πλέον χωρών. Αυτά πάντως, δεν δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικό περιοδικό.
Στο επίπεδο της θνησιμότητας που αναφέρεται από τους ερευνητές, η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση φέρεται να αντιπροσωπεύει μεγαλύτερη απειλή από το κάπνισμα ή την κακή διατροφή.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι θάνατοι που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση οφείλονται στην εισπνοή των λεγόμενων λεπτών σωματιδίων PM2,5, διαμέτρου μικρότερης των 2,5 μικρόν. Τα σωματίδια αυτά είναι γνωστό ότι ευνοούν πολλές ασθένειες: καρκίνο του πνεύμονα, καρδιοαγγειακές ασθένειες, διαβήτη.
Οι συντάκτες της έκθεσης υπογραμμίζουν τον ολοένα και πιο φονικό ρόλο της ρύπανσης από όζον, η οποία ενισχύεται από επεισόδια που συνδέονται με την υπερθέρμανση του κλίματος.

“Βλέπουμε όλο και περισσότερες περιοχές ανά τον κόσμο να είναι εκτεθειμένες σε έντονα και πολύ σύντομης διάρκειας επεισόδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης“, υπογράμμισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η ερευνήτρια Πάλαβι Παντ, μέλος του Health Effects Institute, επικαλούμενη τις δασικές πυρκαγιές ή τους ισχυρούς καύσωνες.

Όσον αφορά την παιδική θνησιμότητα, ωστόσο, αρχικά η προβληματική χρήση στην κουζίνα καυσίμων – άνθρακα, ξύλου – ενοχοποιείται κυρίως στην Ασία και την Αφρική. “Ξέρουμε ότι θα μπορούσαμε να λύσουμε προβλήματα αυτού του είδους“, τόνισε η Παντ.
Προσπάθειες καταβλήθηκαν ήδη για να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε τεχνικές μαγειρικής λιγότερο επικίνδυνες, κάτι που συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην μείωση κατά 50% και πλέον της παιδικής θνησιμότητας που συνδέεται με την ποιότητα του αέρα, από το 2000, σύμφωνα πάντα με την διεθνή έκθεση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ