Οι ΗΠΑ σκότωσαν υψηλόβαθμο στέλεχος του Isis στην Συρια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από την αεροπορική επιδρομή στη Συρία που διεξήγαγαν την Κυριακή (16/06) οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως σκοτώθηκε υψηλόβαθμο στέλεχος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Δεν δίνονται άλλες λεπτομέρειες, ούτε διευκρινίζεται πού ακριβώς έγινε ο βομβαρδισμός.

Επρόκειτο για τον «Οσάμα Τζαμάλ Μουχάμαντ Ιμπραήμ αλ Τζανάμπι», ο οποίος ήταν «ανώτερο στέλεχος» του ΙΚ και «καθιστούσε δυνατές» ενέργειες της οργάνωσης, ανέφερε μέσω X το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

Ο θάνατός του θα διαταράξει τη «δυνατότητα» της τζιχαντιστικής οργάνωσης να εξασφαλίζει «πόρους» και να «διεξάγει τρομοκρατικές επιθέσεις», πρόσθεσε η CENTCOM, σύμφωνα με την οποία «δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι έπαθαν κακό άμαχοι» στον βομβαρδισμό.

Στη Συρία σταθμεύουν μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων προκειμένου, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, να αποτραπεί τυχόν ανασύνταξη και νέα ενίσχυση του ΙΚ. Είναι ανεπτυγμένα σε περιοχές που ελέγχονται από την αυτονομιστική κουρδική παράταξη Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) και συμμάχους της.

Παρά την ανακήρυξη της «νίκης» επί του ΙΚ το 2019, αφού κατέρρευσε το «χαλιφάτο» του σε τομείς του Ιράκ και της Συρίας, πυρήνες της τζιχαντιστικής οργάνωσης παραμένουν ενεργοί και στις δυο χώρες.

Παρατηρητές θεωρούν πως, πέραν της αποτροπής εκ νέου ισχυροποίησης του ΙΚ, σκοπός της αμερικανικής παρουσίας στη Συρία είναι επίσης να εμποδιστεί το Ιράν να ενισχύσει τη δική του στρατιωτική παρουσία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ