Ουκρανός συνελήφθη για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας – Δρούσε στο Χάρκοβο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι συνέλαβε έναν φερόμενο Ρώσο πληροφοριοδότη, που είχε στρατολογηθεί μέσω «καναλιού γνωριμιών» και ο οποίος κατηγορείται ότι βοήθησε τη Μόσχα να σχεδιάσει τις επιθέσεις της, αναφέρει η ουκρανική Ukrinform.

Ο άνδρας, ο οποίος ζούσε στην πόλη Χάρκοβο (βορειοανατολικά), ξεκίνησε μια «συνεργασία» με τις ρωσικές δυνάμεις «μέσω μιας δημοφιλούς πλατφόρμας γνωριμιών στην υπηρεσία μηνυμάτων Telegram», ανακοίνωσε η SBU σε αυτό το κοινωνικό δίκτυο.

Οι ουκρανικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν ότι κατέσχεσαν το τηλέφωνό του, με το οποίο ο άνδρας επικοινωνούσε με τη Ρωσίδα «φίλη» του και παρέδιδε φωτογραφίες «στρατιωτικών εγκαταστάσεων» για να «βοηθήσει τη Μόσχα» να προετοιμάσει χτυπήματα στην πόλη του Χάρκοβο.

Ο άνδρας τέθηκε σε προληπτική κράτηση και κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης έως και 8 ετών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Καταδίκη σε άλλον πράκτορα της Ρωσίας

Η SBU ανακοίνωσε επίσης την Τετάρτη την καταδίκη σε 15 χρόνια φυλάκιση ενός κατοίκου της Οδησσού, του μεγάλου ουκρανικού λιμανιού στη Μαύρη Θάλασσα, που κατηγορείται για  «πράκτορας» των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας .

Ο άνδρας «κατέγραψε τον γεωεντοπισμό πιθανών στόχων και στη συνέχεια έστειλε τα στοιχεία με μήνυμα στον Ρώσο επόπτη του για να προσαρμόσει τα εχθρικά πυρά», ανέφερε η SBU, η οποία είπε ότι συνελήφθη το 2023 ενώ «προσπαθούσε να διαβιβάσει πληροφορίες» στη Ρωσία.

Χιλιάδες οι ρωσόφιλοι στην Ουκρανία

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, οι εισαγγελείς στην Ουκρανία έχουν ανοίξει χιλιάδες φακέλους Ρωσόφιλων για υποψίες συνεργασίας με τις δυνάμεις της Μόσχας.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε πέρυσι ότι η Ουκρανία είχε κινήσει περισσότερες από 6.600 ποινικές διαδικασίες «κατά ατόμων για συνεργασία και άλλα εγκλήματα που σχετίζονται με τη σύγκρουση» από την έναρξη του πολέμου.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ