Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Έσβησε στα 81 του χρόνια ένας σπουδαίος δικηγορος, ένας ασυμβίβαστος αγωνιστής που ύψωσε άπειρες φορές το ανάστημα του σε καθε αυταρχική εξουσία, ο Σπυρος Φυτρακης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

·
Για τον εμβληματικό δικηγόρο, αγωνιστή και φίλο Σπύρο Φυτράκη
Έφυγε ο Σπύρος Φυτράκης, με την υποδειγματική στάση ζωής, τη διαχρονική αγωνιστική παρουσία του στο δημόσιο πεδίο, την ασυμβίβαστη αντίστασή του στις αυταρχικές εξουσίες και τους ανελεύθερους μηχανισμούς.
Υπερασπιστής του ανθρωπισμού, των ελευθεριών και των δικαιωμάτων, μάχιμος και μαχόμενος δικηγόρος, λογοδοτούσε καθημερινά στην κοινωνία και την ιστορία αυτού του τόπου. Τα υπάρχοντά του είναι το άγρυπνο μυαλό του, η ανήμερη συνείδησή του και τα μοναδικά βιώματά του. Αυτά μένουν ανάμεσά μας, για να μας στηρίζουν και να μας εμπνέουν.
Νίκος Α.Κωνσταντόπουλος
Ζωή Ν. Κωνσταντοπούλου

Πέθανε ο Σπύρος Φυτράκης, ένα από τους πιο σημαντικούς δικηγόρους της μεταπολίτευσης. Υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, αντισυμβατικός, ανιδιοτελής και ανθρώπινος.
Τον ευχαριστούμε για όλα.
-Η ποίηση ως… εργαλείο απόδρασης
«Θα σου πω μια ιστορία από τη δική μου φυλακή τότε στα Χανιά. Οι φυλακές εκείνες ήταν τουρκικής κατασκευής δίπλα στην κεντρική πλατεία εκεί στα δικαστήρια. Δεν έβλεπες τα πεύκα εκεί στην αυλή που βγαίναμε εμείς οι πολιτικοί κρατούμενοι. Ηταν ένα ελάχιστο τετράγωνο τόσο απομονωμένο και βαθύ που δεν έβλεπες τα πολλά πεύκα.
Εγώ ζήτησα τότε να μου φέρουν ένα βιβλίο να διαβάζω. Ζήτησα τα ποιήματα του Ανδρέα Εμπειρίκου που είχαν βγάλει οι εκδόσεις Γαλαξίας. Είδαμε και πάθαμε να περάσει αυτό από τη λογοκρισία της φυλακής. Μου έλεγε ο διευθυντής, αυτό το βιβλίο είναι συνθηματικό, κομμουνιστικό, προφανώς για να αποδράσεις. Πού τα ήβρες τα συνθήματα, ρωτούσα, “η πήξις νεφελωμάτων είναι μαστός εντός χοάνης” ή “η ποίησις είναι ανάπτυξι στίλβοντος ποδηλάτου” δεν είναι σύνθημα για να αποδράσω με ποδήλατο, είναι στίχοι, του έλεγα. Τελικά με μέσον μπόρεσα να διαβάσω το βιβλίο του Εμπειρίκου». [Σπύρος Φυτράκης]

,

Για χρόνια μέναμε στον ίδιο δρόμο στα Χανιά. Ποτέ δεν τον είδα να παίζει στους δρόμους με τα άλλα παιδιά, τα γειτονόπουλα. Ψηλό, λιγνό αγόρι με τη σάκα του για το σχολείο στην οδό Κοραή. Πολλές φορές είχα σκεφτεί αν υποψιάζεται ότι εγώ από απέναντι τον κοίταζα. Τον έβλεπα έπειτα από μακριά πάντα στην Αθήνα στη Σόλωνος. Ώσπου ήρθε η μέρα που συναντηθήκαμε στην αίθουσα Τρίτση στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Με χαιρέτησε, Χανιώτισσα δεν είσαι;
ΕΦΣΥΝ:
Έφυγε από τη ζωή ο μάχιμος δικηγόρος και ποινικολόγος Σπύρος Φυτράκης, ένας άνθρωπος με ξεχωριστή πορεία στα δικαστικά χρονικά της χώρας.
Ο Σπύρος Φυτράκης ήταν πάντα προσηλωμένος στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των αξιών, συμμετείχε σε σημαντικές δίκες και είχε υπερασπιστεί αρκετούς υψηλού προφίλ κατηγορούμενους.

Καλά ρε Ιωάννου, θα με βάλεις να μιλήσω κάτω από αφίσα που γράφει “οι τρομοκράτες μιλούν για τρομοκρατία;” μου λέει ο Σπύρος Φυτράκης και σκάει στα γέλια. Οι “τρομοκράτες” βεβαίως ήταν ο Περικλής Κοροβέσης ίσως και ο Μάκης Σέρβος και η αφίσα αφορούσε πιο πολύ αυτούς, οι οποίοι πολλάκις είχαν στοχοποιηθεί. Από εκείνο το πάνελ της εκδήλωσης κατά του “τρομονόμου” στο Αγρίνιο το 2001, νωρίτερα, έφυγαν από τη ζωή ο Μάκης Σέρβος και ο Περικλής Κοροβέσης. Σήμερα μας άφησε και ο Σπύρος Φυτράκης, ο υπερασπιστής του ελληνικού επαναστατικού κινήματος.
Σπουδαίος ποινικολόγος, δίκασε μεγάλες δίκες στις οποίες πάντα κάτι κερδίζαμε – σε κάποιες περιπτώσεις τα πάντα.
Από τις δεκάδες περιπτώσεις θυμάμαι με ένταση τον Σπύρο Φυτράκη στο Κακουργιοδικείο Σερρών στη δίκη της ΦΜΣ όπου καθήλωσε τους δικαστές σαν να ήταν κλητήρες.
Θα τον τιμούμε για πάντα, θα τον θυμούνται οι έδρες για πάντα. Άλλωστε κάποιοι και κάποιες αγωνίστριες του οφείλουν την ελευθερία τους για να μην πω τη ζωή τους
Για την ιστορία στο πάνελ της φωτογραφίας από αριστερά Περικλής Κοροβέσης, Σπύρος Φυτράκης, Μάκης Σέρβος, Άλκης Ρήγος και εγώ.
Την εκδήλωση κατά του τρομονόμου είχε διοργανώσει η “Πρωτοβουλία πολιτών ενάντια στον τρομονόμο και την κρατική καταστολή” του Αγρινίου, στις 9 Μαρτίου 2001 στο Παπαστράτειο Μέγαρο. Η αφίσα που λέει, οι τρομοκράτες μιλούν για τρομοκρατία, είναι στη φωτό πάνω δεξιά

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών ο Σπύρος Φυτράκης, άλλος ένας από τους δικηγόρους που άφησε το στίγμα του κυριολεκτικά σε όλα τα χρόνια της μεταπολίτευσης μέχρι και πολύ πρόσφατα.

Ο αγαπητός δικηγόρος, υπερασπίστηκε με φοβερή συνέπεια το δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα (πάντα σαν συνήγορος) όλων εκείνων που είτε παραβίασαν το νόμο, είτε τιμωρήθηκαν βαριά με ποινές -κατά την άποψή του- δυσανάλογες για τις πράξεις τους, είτε κατηγορήθηκαν ακόμα και με κατασκευασμένα στοιχεία λόγω της ιδεολογίας τους.

Τον Σπύρο Φυτράκη αποχαιρέτησε ο δικηγόρος και δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων με την “Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα”, Κώστας Παπαδάκης κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους αγώνες του μέσα και έξω από τα δικαστήρια.

«Μια εμβληματική μορφή της ριζοσπαστικής υπερασπιστικής αριστερής δικηγορίας πέρασε σήμερα στην ιστορία. Ο Σπύρος Φυτράκης μας κληροδοτεί έναν σπουδαίο απολογισμό ηρωικών δικών που απάλλαξαν εκατοντάδες αγωνιστές από αστυνομικές και πολιτικές σκευωρίες. Δίδαξε για δεκαετίες την αντίσταση στον κρατικό αυταρχισμό και τις δικαστικές αυθαιρεσίες με αγώνες μέσα και έξω από τα δικαστήρια. Μια λαμπρή σελίδα στο βιβλίο των αγωνιστών δικηγόρων θα γράφει για πάντα τη συνεισφορά του. Δόξα και τιμή σε εκείνον, δύναμη και παρηγοριά στους δικούς του και ιδίως την κόρη του, τη Λυδία. Για όσους προσπαθούμε να βαδίσουμε στα χνάρια του η συγκίνηση είναι απερίγραπτη γιατί η απώλεια ενός δικηγορικού μας προγόνου δεν ξεπερνιέται. Θα τον τιμήσουμε όπως του άξιζε. Αθάνατος !»

Ποιος ήταν ο Σπύρος Φυτράκης

Από το 1965 που ξεκίνησε τη καριέρα του μαχόταν για το δίκαιο εντός και εκτός δικαστηρίων, ο ίδιος, συνήθιζε πάντα να λέει ότι «εφόσον ο πελάτης μου θέλει αυτή την υπερασπιστική γραμμή εγώ είμαι υποχρεωμένος να τον σεβαστώ και να κάνω το καλύτερο».

«Πρέπει να σκεφτόμαστε μήπως λέει και ο κατηγορούμενος καμιά φορά την αλήθεια», είχε δηλώσει σε συνέντευξη του στην Εφημερίδα των Συντακτών το 2013, δείχνοντας το ήθος του και την αντικειμενικότητά του στις υποθέσεις που αναλάμβανε.

Αμέτρητοι άνθρωποι πέρασαν από το γραφείο του και έμαθαν στο πλευρό του να υπερασπίζονται το δίκαιο.

Είχε κερδίσει τον σεβασμό στις αγορεύσεις του από το δικαστικό σώμα, ενώ εκείνος ποτέ δεν ξεπερνούσε τα όρια και κέρδιζε την προσοχή με την ευγένεια και την ευπρέπειά του.

Ο αείμνηστος Σπύρος Φυτράκης, ήταν από τους ανθρώπους που δεν τον ένοιαζαν οι μεγάλες αμοιβές, δεν ενδιαφέρθηκε στο να πλουτίσει από τις εκατοντάδες υποθέσεις που ανέλαβε. Ήταν από τους δικηγόρους που την πολιτική τους ιδεολογία, την αποτύπωσαν και στην προσωπική τους ζωή.

«Δεν μπήκα ποτέ στον σκληρό ιστό του καπιταλιστικού συστήματος, έμεινα παραδίπλα», είχε δηλώσει στην ίδια συνέντευξη.

Οι μεγάλες υποθέσεις

Από τις μεγαλύτερες υποθέσεις που ανέλαβε αυτή των Πυρήνων της Φωτιάς ως συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των κατηγορουμένων. Επίσης υπήρξε και συνήγορος του Νίκου Μαζιώτη, καταδικασμένου σήμερα για τη συμμετοχή του στην οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας.

Ενώ συμμετείχε και σε μία από τις σημαντικότερες δίκες της Μεταπολίτευσης, αυτή της 17 Νοέμβρη, υπερασπιζόμενος τον Γιάννη Σερίφη.

Τέλος, υπερασπίστηκε τον καλλιτέχνη Τζίμη Πανούση το 2001 όταν βρέθηκε κατηγορούμενος για προσβολή εθνικού συμβόλου, ο οποίος και αθωώθηκε σε δεύτερο βαθμό.

dikastiko.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ