Ελαίαγνος, ένας ξεχωριστός καλλωπιστικός θάμνος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ελαίαγνος είναι αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος που επιλέγεται συνήθως για το διακοσμητικό φύλλωμά του, αλλά και για τα αρωματικά λευκά μικρά άνθη του. Ο ελαίαγνος χρησιμοποιείται ευρέως στην κηποτεχνία για τη διαμόρφωση φραχτών ή για μεμονωμένες φυτεύσεις στον κήπο.

Υπάρχουν ποικιλίες ελαίαγνου με αποχρώσεις πράσινου φυλλώματος, καθώς και ποικιλίες πανασέ με διχρωμία του φυλλώματος, όπως πράσινο με κίτρινο. Ο ελαίαγνος ανθίζει λίγο καθυστερημένα το φθινόπωρο και ακολουθούν οι μικροί κόκκινοι καρποί του, την περίοδο του χειμώνα.

1. Σε τι εδαφοκλιματικές συνθήκες ευδοκιμεί ο ελαίαγνος;

O ελαίαγνος ευδοκιμεί σε έδαφος με καλή στράγγιση και έχει γρήγορη ανάπτυξη, ενώ είναι εξαιρετικά ανθεκτικός στη ρύπανση της ατμόσφαιρας, στις χαμηλές θερμοκρασίες, στον άνεμο και στη ζέστη. Ιδανική επιλογή για ηλιόλουστες και παραθαλάσσιες θέσεις, καθώς αντέχει σε μεγάλη εδαφική αλατότητα και στην ξηρασία.

Για τη φύτευση του ελαίαγνου σε γλάστρα, επιλέγουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης με κομπόστ και περλίτη που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση. Όταν φυτεύεται σε γλάστρα ο ελαίαγνος έχει μικρότερη ανάπτυξη.

2. Τι πότισμα και τι λίπανση χρειάζεται ο ελαίαγνος;

O ελαίαγνος χρειάζεται πότισμα μια φορά τη βδομάδα, ενώ τη ζεστή καλοκαιρινή περίοδο θα χρειαστεί πότισμα δυο φορές τη βδομάδα. Αν ο φυτευτεί σε γλάστρα χρειάζεται συχνότερο πότισμα.

O ελαίαγνος δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε λίπανση. Η εφαρμογή ενός πλήρους λιπάσματος στις αρχές και στα τέλη της άνοιξης, καθώς και στις αρχές του φθινοπώρου είναι υπεραρκετή. Όταν φυτεύεται στο έδαφος, η συμπληρωματική προσθήκη χωνεμένης κοπριάς και κομπόστ είναι ευεργετική.

3. Τι κλάδεμα θέλει ο ελαίαγνος και πώς πολλαπλασιάζεται;

Ο ελαίαγνος κλαδεύεται στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Κάνουμε ένα σχετικά ελαφρύ κλάδεμα, αφαιρώντας ξερά και ασθενή κλαδιά και συντέμνουμε τις κορυφές των βλαστών. Με κατάλληλο κλάδεμα, ο ελαίαγνος μπορεί να διαμορφωθεί και σε δεντράκι.

Σχετικά με τον τρόπο πολλαπλασιασμού του ελαίαγνου, πολλαπλασιάζεται με σπόρο και με μοσχεύματα που λαμβάνονται στα τέλη του καλοκαιριού και εμβαπτίζονται σε ορμόνη ριζοβολίας.

4. Κι ένα μυστικό για τον ελαίαγνο

Η τζιτζιφιά, το φυλλοβόλο καρποφόρο δένδρο με τα γυαλιστερά γκριζοπράσινα φύλλα και τα κιτρινωπά αρωματικά άνθη που παράγει τα γνωστά μας τζίτζιφα, είναι ένα είδος ελαίαγνου.

mistikakipou.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ