Οργάνωση διακινούσε λαθραία τσιγάρα – Εμπλεκόμενοι και τελωνιακοί

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε λαθραία τσιγάρα στην ελληνική αγορά προχώρησε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και τέσσερις τελωνειακοί υπάλληλοι του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», που κατηγορούνται για κατάχρηση εξουσίας.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν έξι μέλη της οργάνωσης, ενώ ταυτοποιήθηκαν ακόμη τρία. Τα μέλη της δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή στην ελληνική επικράτεια, λαθραίων καπνικών προϊόντων, χωρίς τη νόμιμη καταβολή δασμών και φόρων. Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία -κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, ψευδή κατάθεση και παράβαση της νομοθεσίας περί τελωνειακού κώδικα.

Η κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση πληροφοριών αναφορικά με τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης – που δρούσε τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2023 – είχε ως αποτέλεσμα τα μέλη της να πιαστούν στη “φάκα”.

Ο τρόπος δράσης

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δρούσαν σε δύο υποομάδες, με κοινό αρχηγό, με σκοπό την παράνομη εισαγωγή και περαιτέρω διακίνηση λαθραίων καπνικών προϊόντων στη χώρα μας.

Πραγματοποιούσαν μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, συνεχόμενες πτήσεις από και προς την ελληνική επικράτεια, απευθείας ή με ενδιάμεσο σταθμό την Τουρκία, εισάγοντας από την Αίγυπτο λαθραία τσιγάρα, τα οποία αποθήκευαν στις αποσκευές τους.

Τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιώντας αλυσιδωτούς ρόλους και εκμεταλλευόμενοι τη δυνατότητα δήλωσης απολεσθέντων αντικειμένων, κατάφερναν να παραδώσουν ανεμπόδιστα και χωρίς να γίνονται αντιληπτοί τις αποσκευές σε άτομα που βρίσκονταν στον εξωτερικό χώρο του αεροδρομίου. Στη συνέχεια αναλάμβαναν δράση οι τελωνειακοί που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Όπως προέκυψε, τα μέλη της οργάνωσης, δρούσαν και υπό την ανοχή των τελωνειακών υπαλλήλων καθώς, σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι, σε χώρο αρμοδιότητάς τους, αφού προχώρησαν σε έλεγχο τωναποσκευών τους και κατάσχεση μέρους αυτών, τους επέτρεψαν να αποχωρήσουν, χωρίς την προβλεπόμενη δίωξή τους.

Στη συνέχεια, επεδίωκαν την άμεση διοχέτευση στην αγορά των λαθραίων προϊόντων, προκειμένου να αποφύγουν τον εντοπισμό τους από τις Αρχές και για το λόγο αυτό αποθήκευαν τις ποσότητες των λαθραίων προϊόντων σε καταστήματα mini market, ιδιοκτησίας τους.

Το τέλος της εγκληματικής οργάνωσης γράφτηκε το πρωί της 4ης Ιουλίου μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν τέσσερα μέλη κατά την άφιξή τους μέσω πτήσης στο Ελευθέριος Βενιζέλος, καθώς και δύο ακόμα μέλη, κατά τις επακόλουθες έρευνες σε καταστήματα.

Συνολικά, από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε αποσκευές και καταστήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 6.630 πακέτα τσιγάρων και 148 συσκευασίες με συνολικά 37 κιλά καπνικού προϊόντος για ναργιλέ, των οποίων οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι ανέρχονται στο ποσό των 36.197,85 ευρώ.

Σε λοιπές έρευνες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

1.200 ευρώ,
5.265 λιρών Αιγύπτου,
306 δολάρια Η.Π.Α. και
κινητά τηλέφωνα.
Από τα ανωτέρω καταδεικνύεται το μέγεθος του παράνομου κέρδους που αποκόμιζαν, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιούσαν συχνά ταξίδια την εβδομάδα, σε ομάδες των 2 έως 4 ατόμων, επιλέγοντας εισιτήρια Α΄ θέσης, με επιστροφή ακόμη και αυθημερόν.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ οι έρευνες για την πλήρη διαλεύκανση της εγκληματικής τους δραστηριότητας συνεχίζονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ