Αγήρατο, ένα λουλούδι με τούφες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το αγήρατο είναι ένα ξεχωριστό καλλωπιστικό φυτό χαμηλής ανάπτυξης με καρδιόσχημα φύλλα και πανέμορφα μικρά άνθη σε επάκριες ταξιανθίες που μοιάζουν με τούφες, σε αποχρώσεις του μπλε, του ιώδους και του άσπρου.

Η ανθοφορία του αγήρατου είναι τόσο πλούσια, που σχεδόν κρύβει το φύλλωμα του φυτού, και διαρκεί από την άνοιξη μέχρι τα τέλη φθινοπώρου.

Το αγήρατο έχει καταγωγή από το Μεξικό και αποτελεί ιδανική επιλογή για φύτευση σε αβαθείς γλάστρες και ζαρντινιέρες, ενώ χρησιμοποιείται επίσης στον κήπο σε φύτευση κατά συστάδες, σε βραχόκηπους, ακόμη και για εδαφοκάλυψη.

1. Ποιες είναι οι κατάλληλες συνθήκες για να φυτέψουμε το αγήρατο;

Το αγήρατο δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος, αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση. Όταν βρεθεί σε γόνιμο χώμα παρουσιάζει καλύτερη ανάπτυξη και πλουσιότερη ανθοφορία.

Το αγήρατο προτιμά ηλιόλουστες θέσεις στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας, αν και μπορεί να αναπτυχθεί σε ημισκιερά σημεία.

Είναι αρκετά ανθεκτικό στις παραθαλάσσιες περιοχές, αλλά δεν θα ευδοκιμήσει σε πολύ ξηρό περιβάλλον.

Σε ήπια κλίματα μπορεί να είναι πολυετές φυτό, ενώ σε ψυχρά κλίματα το αγήρατο είναι συνήθως ετήσιο καθώς είναι ευαίσθητο στο κρύο του χειμώνα.

2. Τι φροντίδα σε πότισμα και λίπανση θέλει το αγήρατο;

Το αγήρατο απαιτεί αρκετό και συχνό πότισμα το καλοκαίρι, ειδικά αν είναι φυτεμένο σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα.

Σχετικά με τη λίπανση του αγήρατου, θέλει ιδιαίτερη προσοχή καθώς υπερβολική λίπανση, ειδικά αζωτούχα, μπορεί να μειώσει την ανθοφορία του.

Αν το αγήρατο είναι φυτεμένο στο χώμα, θα χρειαστεί λίπανση στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού, ενώ αν είναι φυτεμένο σε γλάστρα απαιτεί τακτικότερες λιπάνσεις με υδατοδιαλυτό λίπασμα.

3. Πώς πολλαπλασιάζεται το αγήρατο και τι κλάδεμα χρειάζεται;

Ο πολλαπλασιασμός του αγήρατου γίνεται με σπόρους που μπορούμε να σπείρουμε από τα μέσα Μάρτη και να μεταφυτέψουμε τα νεαρά φυτά αγήρατου κατά τον Μάιο-Ιούνιο.

Όταν τα φυτά του αγήρατου είναι μικρότερα των δέκα εκατοστών, τα κορφολογούμε για να εξασφαλίσουμε πλούσια διακλάδωση και μεγαλύτερη ανθοφορία.

Επίσης, καλό είναι να απομακρύνουμε τα ξεραμένα λουλούδια για να ενισχύουμε και να παρατείνουμε την ανθοφορία του.

4. Κι ένα μυστικό για το αγήρατο

Το αγήρατο είναι ευαίσθητο στον τετράνυχο, ένα μικρό αραχνάκι που το προσβάλλει και καταστρέφει το φύλλωμα του. Για την αντιμετώπιση του τετράνυχου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την οικολογική συνταγή με σκόρδο και κρεμμύδι που προτείνουμε στο σχετικό μας άρθρο για προστασία φυτών με φυσικά υλικά.

mistikakipou.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ