Μήδων: Ο πρώτος μυθικός άρχοντας της Αθήνας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Μήδων ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Κόδρου, μυθικού βασιλιά της Αθήνας. Όταν πέθανε ο πατέρας του τον διαδέχτηκε. Ο Μήδων ήταν ο πρώτος μυθικός άρχοντας της Αθήνας και βασίλεψε ως τον θάνατό του.

Η άνοδος στον θρόνο δεν ήταν εύκολη, αφού ο Νειλέας, ο αδερφός του Μήδωνα είχε επίσης βλέψεις και αμφισβήτησε την ικανότητα του Μήδωνα να βασιλέψει, λόγω κάποιας αναπηρίας που είχε. Οι Αθηναίοι έστειλαν αποστολή για να ζητήσουν χρησμό από τους Δελφούς. Ο χρησμός ήταν ευνοϊκός για τον Μήδωνα, και έτσι ο Νειλέας αποφάσισε να εγκαταλείψει την Αθήνα και να μεταναστεύσει μαζί με πολλούς άλλους στην Ιωνία, ιδρύοντας εκεί αποικία.[1]

Οι Ευπατρίδες εκμεταλλεύτηκαν την διαμάχη της διαδοχής και κατάργησαν τον θεσμό του βασιλιά, μετατρέποντάς τον σε άρχοντα εφ όρου ζωής. Ο Μήδων ήταν ο πρώτος άρχοντας της Αθήνας εφ όρου ζωής. Πέθανε το 1050 π.Χ.,[2] και τον διαδέχτηκε ο γιος του Άκαστος.

Παραπομπές

1. Παυσανίας, Ελλάδος περιήγησις, 7, 2, 1.
2. Harwood, Thomas, Rev, επιμ. (1801) (στα Αγγλικά). Grecian antiquities; or, An account of the public and private life of the Greeks… chiefly designed to explain words in the Greek classics, according to the rites and customs to which they refer. To which is added, a chronology of remarkable events in the Grecian history, from the foundation of the kingdom of Argos under Inachus, to the death of Alexander. Λονδίνο: T. Cadell & W. Davies. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2009.

[wikipedia.org]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ