Ερευνα του ινστιτούτου «Διανέοσις» βάζει στο στόχαστρο της περιοχές Natura

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σοκ προκαλεί η έρευνα του νεοφιλελεύθερου ινστιτούτου «Διανέοσις», που βάζει στο στόχαστρο της περιοχές Natura. Ο λόγος είναι ότι, ως είθισται τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη υλοποιεί σε πολύ μεγάλο βαθμό πολιτικές που εκκινούν μέσω παρόμοιων τέτοιων «αθώων» ερευνών, σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Ετσι και τώρα, σε μια περίοδο που τα «κοράκια» των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δεν έχουν αφήσει… βουνό για βουνό χωρίς ανεμογεννήτριες και οι αντιδράσεις των κατοίκων της περιφέρειας πληθαίνουν, η «Διανέοσις» έρχεται να μας πει ότι «καθώς περισσότερο από το 1/4 της χερσαίας επικράτειας της χώρας αποτελεί περιοχή Natura 2000, η μελέτη είχε υπολογίσει σε αδρές γραμμές τα οικονομικά οφέλη από την αξιοποίηση του 40% αυτών των περιοχών σε 2 δισ. ευρώ έσοδα για το κράτος ετησίως».

Ακόμα χειρότερα, η μελέτη δημοσιεύεται από τη «Διανέοσις» σε συνεργασία με τον ΟΦΥΠΕΚΑ, τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, θεσμοθετήθηκε με τον περιβαλλοντικό νόμο 4685/2020 και εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ συντάχθηκε από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, δηλαδή από δύο δημόσιους φορείς που θα έπρεπε να έχουν ως προτεραιότητα την προστασία του δημόσιου πλούτου και όχι το ροκάνισμά του.

Σύμφωνα με αυτήν, «οι προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 της Ευρωπαϊκής Ενωσης καλύπτουν σχεδόν το 1/5 της χερσαίας επιφάνειάς της, καθώς αποτελούν το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο. Στην Ελλάδα, το δίκτυο Natura 2000 αφορά ακόμα μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας της χώρας: καλύπτει περίπου το 27% της χερσαίας έκτασης και επομένως αποτελεί ένα ιδιαίτερα κρίσιμο στοιχείο για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα. Στις περιοχές Natura 2000 φιλοξενούνται χιλιάδες είδη φυτών και ζώων, πολλά από τα οποία είναι σπάνια ή απειλούμενα. Ειδικότερα στην Ελλάδα, οι περιοχές αυτές περιλαμβάνουν μοναδικά οικοσυστήματα, όπως οι υγρότοποι της Πρέσπας, τα δάση της Ροδόπης και τα θαλάσσια οικοσυστήματα των Σποράδων. Ωστόσο, οι προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 δεν είναι μόνο σημαντικές για τα οικοσυστήματα κάθε γεωγραφικής περιοχής. Είναι επιπλέον πολύ σημαντικές για την τοπική κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Προσφέρονται για την ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού, όπως είναι ο οικοτουρισμός, και επομένως μπορούν να συμβάλουν με τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Πάντως, για την τιμή των όπλων, οι συντάκτες της έκθεσης παραδέχονται πως η ανάπτυξη των παραπάνω μορφών τουρισμού αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. «Ακόμα και σε τέτοιες ήπιες δραστηριότητες η επιβάρυνση του περιβάλλοντος (ρύπανση, διατάραξη της άγριας ζωής κ.λπ.) μπορεί να είναι σημαντική» σημειώνουν. Σε κάθε περίπτωση, στη χώρα όπου όλες οι κυβερνήσεις προχώρησαν σε μία ή περισσότερες τακτοποιήσεις αυθαιρέτων, τα βουνά και τα δάση σαρώνονται με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος, παραλίες καταπατούνται, οποιαδήποτε νύξη για να μπει χέρι στις περιοχές Natura μόνο καλό μαντάτο δεν είναι.

*πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ