Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2024

Η Αρχαία πισίνα στην Κόρινθο – Ένα θαύμα αισθητικής και μηχανικής

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Ρωμαϊκό Λουτρό στα Ίσθμια έχει κατασκευάσει περίπου το 150 μ.Χ. (στα θεμέλια λουτρού της κλασικής χρονολογίας γύρω στο 360 π.Χ.) σε χώρο του Ιερού που πιθανότατα χρησιμοποιούνταν από αθλητές. Αυτό το Λουτρό είχε μια πισίνα μήκους 30 μέτρων και βάθους 1,4 μ. – Εικόνα: Zde, Zde


Μια αρχαία πισίνα κοντά στην Κόρινθο στην Ελλάδα εξακολουθεί να θεωρείται 2.000 χρόνια αργότερα ως ένα θαύμα αισθητικής και μηχανικής.


Η πισίνα που βρίσκεται σε εμφανές ύψος με θέα τον Ισθμό της Κορίνθου χτίστηκε πάνω από τα ερείπια ενός προγενέστερου Ελληνικού κτιρίου, πιθανώς επίσης λουτρικής εγκατάστασης, που η ίδια είχε τουλάχιστον δύο φάσεις, η τελευταία από τις οποίες μπορεί να ανατεθεί σε τον 4ο αιώνα π.Χ.

Το Ρωμαϊκό κτήριο χτίστηκε στα μέσα του 2ου αιώνα μ.Χ. και φαίνεται ότι ήταν σε χρήση μέχρι τα τέλη του 4ου αιώνα μετά τον οποίο παρήκμασε.

Για την ακρίβεια η ομορφότερη πισίνα του κόσμου ίσως μιας και μιλάμε για ένα πραγματικό έργο τέχνης ανεκτίμητης αξίας βρίσκεται μόλις 850 μέτρα από τον διάσημο Ισθμό της Κορίνθου αλλά παραμένει σχεδόν εντελώς άγνωστη, δεν υπάρχει καν αναφορά σε αυτή ούτε στο Google Maps (μέχρι που βέβαια την προσθέσαμε εμείς).

Χρονολογείται περίπου 2.000 χρονών και μπορεί να σας ακούγεται ως απίστευτο αλλά ναι ήταν και θερμαινόμενη.

Δεν ήταν δα και κάνας τυχαίος ο άνθρωπος που την απολάμβανε μιας και αναφερόμαστε στον Βασιλιά Νέρωνα ο οποίος ήταν και ο πρώτος που επιχείρησε την διάνοιξη του Ισθμού της Κορίνθου.

Η ομορφιά του ψηφιδωτού πυθμένα της κυριολεκτικά κόβει την ανάσα με την απαράμιλλη ομορφιά της και σίγουρα αξίζει όλοι να την επισκεφθείτε και να θαυμάσετε αυτόν τον άγνωστο θησαυρό της πατρίδας μας από κοντά.

Το μωσαϊκό δάπεδο με την απαράμιλλη ομορφιά του θαμπώνει όλους τους επισκέπτες.

Σύμφωνα με τον Timothy E. Gregory της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, το μωσαϊκό χωρίζεται πλευρικά σε τρίτα. Στο κέντρο υπάρχουν δύο μεγάλα εικονιστικά πλαίσια και σε κάθε άκρο τέσσερα τετράγωνα πάνελ με γεωμετρικά σχέδια.

Ένα μαύρο περίγραμμα περιβάλλει ολόκληρο το μωσαϊκό και τα μεμονωμένα πάνελ πλαισιώνονται από μια ζώνη από ζεύγη ορθογωνίων με παστίλιες που περιέχουν φιγούρες δελφινιών ή fleur-de-lis, που εναλλάσσονται με σταυρωτά τετράγωνα.

Τα δύο εικονικά πλαίσια στο κέντρο, το ένα πάνω από το άλλο, είναι πρακτικά πανομοιότυπες εικόνες που δείχνουν έναν Τρίτωνα με μια Νηρηίδα.

arxaia-ellinika.blogspot.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ