Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2024

Γκαϊλάρδια, ένα φυτό με λουλούδια που μοιάζουν με ινδιάνικο χαλί

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η γκαϊλάρδια είναι ένα εντυπωσιακό λουλούδι με χαρακτηριστικό πρασινο-γκρι φύλλωμα και πανέμορφα άνθη που θυμίζουν μαργαρίτες σε αποχρώσεις του κόκκινου, του κίτρινου και του πορτοκαλί χρώματος.

Η γκαϊλάρδια χαρακτηρίζεται από πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία που διαρκεί από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου.

Κατάγεται από την Αμερική και ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ηλίανθο με αρκετές ποικιλίες, άλλες ετήσιες και άλλες πολυετείς και ύψος που κυμαίνεται μεταξύ 30-90 εκατοστών.

Η γκαϊλάρδια αποτελεί ιδανική επιλογή για φύτευση σε παρτέρι, σε βραχόκηπο, καθώς και σε γλάστρα στο μπαλκόνι.

Το φυτό της γκαϊλάρδιας δίνει μία αίσθηση αγριολούλουδου στον κήπο μας και παράλληλα συγκαταλέγεται στα φυτά που προσελκύουν πεταλούδες και πουλιά.

1. Τι συνθήκες αναπτύσσεται και ανθοφορεί η γκαϊλάρδια;

Η γκαϊλάρδια χρειάζεται ηλιόλουστες θέσεις για να μας χαρίσει την εντυπωσιακή ανθοφορία της. Θέλει ελαφρύ και αμμώδες έδαφος που να διαθέτει καλή αποστράγγιση, καθώς τα νεαρά φυτά γκαϊλάρδιας είναι ευαίσθητα στην υπερβολική υγρασία.

Για να τη φυτέψουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι, προτιμούμε σημεία με νότια έκθεση και σχετικά προφυλαγμένα, καθώς είναι ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες και τους δυνατούς βοριάδες.

Σε κάθε περίπτωση, βάζουμε μία στρώση χαλικιών στη βάση της γλάστρας για να απομακρύνεται το νερό και να μην κλείνουν οι τρύπες της γλάστρας λόγω συμπίεσης του χώματος.

2. Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα και λίπασμα η γκαϊλάρδια;

Η γκαϊλάρδια θεωρείται πολύ ανθεκτικό φυτό και έχει μικρές απαιτήσεις σε πότισμα και λίπανση. Συγκεκριμένα ποτίζουμε τη γκαϊλάρδια μία φορά τη βδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και δύο φορές την εβδομάδα κατά τη ζεστή περίοδο του καλοκαιριού. Αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα που μπορεί να δημιουργήσει σαπίσματα στη ρίζα και να καταστρέψει το φυτό.

Επίσης, αποφεύγουμε την υπερβολική λίπανση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ανθοφορία και λουλούδια με μειωμένη διάρκεια ζωής. Για να τονώσουμε το φυτό, μέσα στην άνοιξη, βάζουμε μικρή ποσότητα βιολογικού λιπάσματος με μειωμένη περιεκτικότητα σε άζωτο.

3. Πότε και με ποιο τρόπο γίνεται το κλάδεμα της γκαϊλάρδιας;

Οι πολυετείς ποικιλίες είναι καλό να κλαδεύονται στα τέλη του φθινοπώρου και αυτό τις βοηθά να ανταπεξέλθουν καλύτερα στην παγωνιά του χειμώνα. Κλαδεύουμε τις γκαϊλάρδιες σε ύψος περίπου 15-20 εκατοστών για να ανανεώσουμε τη βλάστησή της και να ενισχύσουμε την ανθοφορία της επόμενης χρονιάς.

Στις ετήσιες ποικιλίες γκαϊλάρδιας, αφαιρούμε τα ξεραμένα λουλούδια μέσα στο καλοκαίρι για να βοηθήσουμε την επιμήκυνση της ανθοφορίας της μέσα στο φθινόπωρο.

4. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν τη γκαϊλάρδια;

Η γκαϊλάρδια είναι αρκετά ανθεκτικό φυτό και δεν προσβάλλεται εύκολα από έντομα και ασθένειες. Για την αντιμετώπιση του εντόμου της μελίγκρας που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ψεκάζουμε με οικολογικό σκεύασμα θερινού πολτού που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά, μπορούμε προληπτικά να χρησιμοποιήσουμε αυτοσχέδιο διάλυμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό.

Σε περιβάλλον υψηλής υγρασίας, η γκαϊλάρδια μπορεί να προσβληθεί από μυκητολογικές ασθένειες όπως το ωίδιο και γιαυτό μπορούμε να ψεκάσουμε το φύλλωμα της με διάλυμα μαγειρικής σόδας ή με βρέξιμο (υδατοδιαλυτό) θειάφι.

5. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της γκαϊλάρδιας;

Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά γκαϊλάρδιας με 3 τρόπους χρησιμοποιώντας σπόρους, μοσχεύματα ή με διαίρεση ριζωμάτων. Οι ετήσιες ποικιλίες γκαϊλάρδιας πολλαπλασιάζονται κυρίως με σπόρο που φυτεύεται στα τέλη του χειμώνα και βλάστάνει μετά από 3-4 βδομάδες για να μας δώσει καινούρια ριζωμένα φυτά στα τέλη της άνοιξης.

Οι πολυετείς ποικιλίες μπορούν να πολλαπλασιαστούν με μοσχεύματα. Κάτα τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα, μέσα στην άνοιξη παίρνουμε τμήματα βλαστών μήκους 10-15 εκατοστών, τα φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου και τα τοποθετούμε σε δροσερό ποεριβάλλον μέχρι να ριζώσουν.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά γκαϊλάρδιας διαχωρίζοντας τις ρίζες του φυτού στη μέση χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι και φυτεύοντάς τα σε γλάστρα, καθώς τα ριζώματα της έχουν σημαντική βλαστική ικανότητα.

6. Κι ένα μυστικό για τη γκαϊλάρδια

Η γκαϊλάρδια αναφέρεται και ως λουλούδι “χαλί” ή “ινδιάνικο χαλί” λόγω των σχεδίων του άνθους της που θυμίζει σχέδια από παραδοσιακά χαλιά των ιθαγενών της Αμερικής.

mistikakipou.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ