Γράφει ο Αιας
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Λούκα Κατσέλη, καλώντας τις ηγεσίες της Ευρώπης να αφυπνιστούν και να αντιδράσουν αποφασιστικά απέναντι στο κερδοσκοπικό ντόμινο, που πλήττει επικίνδυνα την Ευρωζώνη.
Η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας τονίζει ότι, «το πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι η Ελλάδα, η Ισπανία ή η Πορτογαλία, αλλά το ανελέητο και ισχυρό κερδοσκοπικό «χτύπημα» που δέχεται η ίδια η Ευρωζώνη από διαχειριστές κεφαλαίων στην αγορά κρατικών ομολόγων και σε βάρος του εύρο, ως αποτέλεσμα είτε της δημόσιας υπερχρέωσης κρατών – μελών, όπως η Ελλάδα, είτε επισφαλών τοποθετήσεων του τραπεζικού συστήματος όπως στην Ιρλανδία και την Ισπανία. Όσο οι ηγεσίες της Ευρώπης δεν επιλύουν το πρόβλημα αυτό, τόσο η κρίση θα επιδεινώνεται και τελικά θα διαλύσει την Ευρωζώνη. Το αρνητικό αυτό ντόμινο επιδεινώθηκε από τις κοντόφθαλμες και αδιέξοδες πολιτικές λιτότητας, που επιβλήθηκαν στα κράτη – μέλη και οι οποίες αποσταθεροποιούν τις οικονομίες και εξαθλιώνουν τις κοινωνίες».
Η Λούκα Κατσέλη, με την εμπειρία και το κύρος της διεθνώς αναγνωρισμένης οικονομολόγου, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Αυγή, προσδιορίζει το πλαίσιο των πολιτικών, που πρέπει να αναληφθούν.
«H δημιουργία ενός ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, η έκδοση ευρωομολόγου ή και αναπτυξιακών ομολόγων είναι αναγκαίες πρωτοβουλίες, αλλά δεν θα αναχαιτίσουν την επίθεση των αγορών», επισημαίνει. Γι΄ αυτό «επιβάλλεται να δοθεί ένα καθοριστικό «χτύπημα» στους κερδοσκόπους με συντονισμένες παρεμβάσεις, όπως οι αγορές ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, η άμεση δανειοδότηση των χωρών αυτών από την ΕΚΤ ή το EFSF, η θωράκιση της Ευρωζώνης και η ρύθμιση των αγορών, ώστε στο μέλλον να αποτραπούν τέτοιες επιθέσεις».
Η κρίση της Ισπανίας, σημειώνει η Λούκα Κατσέλη, «εντάσσεται σε αυτό το κερδοσκοπικό ντόμινο. Η εξάπλωση της κρίσης πρέπει να αφυπνίσει τους ιθύνοντες για την ανάγκη αλλαγής πορείας και άμεσης παρέμβασης. Επομένως, εκ των πραγμάτων δημιουργούνται νέες δυνατότητες διαπραγμάτευσης, που θα πρέπει, ως Ελλάδα, να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό».