Με το τοπίο να είναι ακόμη θολό σχετικά με τις αποφάσεις που θα λάβει η Κύπρος για την προσφυγή ή όχι στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ο οίκος Moody’s υποβάθμισε την Τετάρτη κατά δύο μονάδες την πιστοληπτική της ικανότητα.
Οι λόγοι που επικαλέστηκε ο οίκος αξιολόγησης είναι η αυξημένη πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και οι συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει αυτή η εξέλιξη στις κυπριακές τράπεζες, λόγω έκθεσης στο ελληνικό χρέος.
Την ίδια ώρα, όλες οι επιλογές για την Κύπρο είναι στο τραπέζι. Η προσφυγή στον ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης συνεχίζει να είναι ένα πιθανό σενάριο, ωστόσο χθες άρχισε να κερδίζει έδαφος η σύναψη ενός δανείου με τρίτη χώρα, σύμφωνα με τον κυπριακό Τύπο. Επικρατέστερη είναι η Ρωσία, χωρίς να αποκλείεται και η Κίνα.
Ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η χώρα θα αναζητήσει ενδεχομένως συνδυασμό δανείων από την ΕΕ και από τρίτη χώρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, χρειάζεται 1,8 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών μέχρι τις 30 Ιουνίου, αλλά θα μπορούσε να αιτηθεί 4 δισ. ευρώ στον ευρωπαϊκό Μηχανισμό, αν περιλάβει τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διάσωση. Πάντως, τόνισε ότι καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη.
Την Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών κ. Βάσος Σιαρλή είπε ότι η σωστή διαδικασία σε περίπτωση αίτησης στο Μηχανισμό -πράγμα που φαίνεται ότι προσπαθεί να αποφύγει η Κύπρος- είναι αυτή να γίνεται σε ημέρες που οι αγορές είναι κλειστές όπως στην περίπτωση της Ισπανίας. Όμως, σημείωσε, «δεν πρόκειται να ανακοινώσουμε ως Κύπρος εκ των προτέρων ημερομηνία εάν τελικά αυτή θα είναι η επιλογή μας».
Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στην αρχή της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Φιλελεύθερος».
Στο «μικροσκόπιο» το τραπεζικό σύστημα
Παράλληλα, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, κ. Πανίκος Δημητριάδης, δήλωσε ότι οι χειρισμοί που γίνονται τόσο από την ΚΤΚ όσο και από το υπουργείο Οικονομικών επικεντρώνονται στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα το συντομότερο δυνατόν, «με την οποία θα επιτευχθεί σημαντική ενίσχυση της ευρωστίας τους, αλλά και της διαφάνειας που εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών».
Επίσης, τόνισε ότι ο τραπεζικός τομέας είναι πολύ μεγάλος σε σύγκριση με το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας. Συγκεκριμένα, στο τέλος Δεκεμβρίου 2011, το ενοποιημένο ενεργητικό του συνόλου των τραπεζών που λειτουργούν στην Κύπρο, περιλαμβανομένων και των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων, ανήλθε, όπως είπε, σε περίπου οκτώ φορές το ΑΕΠ της χώρας, ενώ αυτό των εγχώριων τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων, σε περίπου 5,5 φορές το ΑΕΠ της Κύπρου.
Είναι γι’ αυτό τον λόγο, προσέθεσε ο κ. Δημητριάδης, που η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου τους επόμενους μήνες θα εξετάσει σε βάθος, με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων, τόσο το θέμα του βέλτιστου μεγέθους του τραπεζικού συστήματος μας όσο και το θέμα της βέλτιστης δομής του.
newsbomb.gr