Ο Μιχαήλ Γκαλούζιν, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας αρμόδιος για τις σχέσεις με τις χώρες της ΚΑΚ, συμβούλεψε για άλλη μια φορά το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία «να μην βιαστούν» για την υπογραφή μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.
Αυτό αναφέρει το ‘haqqin’ του Αζερμπαϊτζάν επικαλούμενο συνέντευξή του στην εφημερίδα Izvestia, καθώς ο υψηλόβαθμος διπλωμάτης «χαιρέτισε» την επίτευξη του 90% του εγγράφου που συμφωνήθηκε από το Μπακού και το Ερεβάν, αλλά σημείωσε ότι τα μέρη δεν πρέπει να υπογράψουν μια «βιαστικά ώριμη» συμφωνία, ειδικά εάν «η Δύση τους ωθεί προς μια ταχεία ειρήνη».
«Είμαστε υπέρ και των δύο πλευρών –και η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν είναι χώρες με τις οποίες έχουμε συμμαχικές σχέσεις– να αναπτύξουν μια συνθήκη ειρήνης που θα άνοιγε το δρόμο και θα σήμαινε μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη διευθέτηση των σχέσεων και δεν θα έθετε «νάρκη» για τις μελλοντικές γενιές», σημείωσε ειδικότερα ο Γκαλούζιν.

«Φυσικά, είμαστε πάντα έτοιμοι να διευκολύνουμε την προώθηση της ειρήνης και είμαστε ενάντια στη σύναψη οποιωνδήποτε βιαστικών εγγράφων, όπως επιμένει η Δύση, η οποία θέλει πραγματικά να πιέσει την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να συνάψουν μια συνθήκη ειρήνης σε κάποια δυτική πλατφόρμα το συντομότερο δυνατό.
Τέτοιες βιαστικές, άστοχες και μη πλήρως επαληθευμένες αποφάσεις μπορεί να μην οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμη βιώσιμη ειρήνη, αλλά αντίθετα μπορεί να φυτέψουν κάποιους σπόρους αντιπαράθεσης στο μέλλον, κάτι που φυσικά θεωρούμε εξαιρετικά ανεπιθύμητο τόσο για την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, όσο για τον Νότιο Καύκασο, αλλά και για τη Ρωσία».
Πρώτα απ ‘όλα, αξίζει να προσέξουμε την πρώτη φράση στο απόσπασμα του Γκαλούζιν, στην οποία ο ίδιος, ενώ τονίζει την ύπαρξη συμμαχικών δεσμών της Ρωσίας τόσο με την Αρμενία όσο και με το Αζερμπαϊτζάν, προσπερνά σιωπηλά το γεγονός ότι οι σχέσεις του Κρεμλίνου με το Μπακού έχουν πρόσφατα απειληθεί σοβαρά.

Όπως είναι γνωστό, η Μόσχα δεν έχει ακόμη αναλάβει την ευθύνη ούτε έχει ζητήσει συγγνώμη για το τραγικό περιστατικό με το επιβατικό αεροσκάφος του Αζερμπαϊτζάν που καταρρίφθηκε στις 25 Δεκεμβρίου πάνω από το Γκρόζνι.
Ναι, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε συγγνώμη «για το ίδιο το γεγονός αυτού που συνέβη στον ρωσικό εναέριο χώρο». Αλλά κανείς δεν μπορεί παρά να παραδεχτεί ότι αυτή η αφηρημένη διατύπωση δεν είναι παραδοχή ενοχής για αυτό που συνέβη.
Επιπλέον, η ρωσική πλευρά επιδεικνύει πλήρη αδιαφορία για τη δημοσίευση της προκαταρκτικής έκθεσης της τριμερούς επιτροπής που διερευνά το τραγικό συμβάν στο Γκρόζνι. Και ορισμένοι εκπρόσωποι ρωσικών πολιτικών κύκλων έκαναν ακόμη και δηλώσεις κατά του Μπακού, οι οποίες προκάλεσαν δικαιολογημένη αγανάκτηση στην κοινωνία του Αζερμπαϊτζάν.
Μια τέτοια συμπεριφορά της Μόσχας δεν ανταποκρίνεται στο πνεύμα των συμμαχικών σχέσεων με την κυβέρνηση του Μπακού, με αποτέλεσμα το Αζερμπαϊτζάν να προβεί ήδη σε αντίποινα.

Το αεροπλάνο της AZAL που καταρρίφθηκε προκαλεί διχόνοια μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Ρωσίας
Όσον αφορά τη θέση της Μόσχας για την εξομάλυνση των σχέσεων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν και τη συμφωνία των 17 σημείων, 15 θέσεις από τις οποίες τα μέρη έχουν ήδη συμφωνήσει, ο Γκαλούζιν επαναλαμβάνει θέσεις που έχουν εκφραστεί εδώ και καιρό.
Η Ρωσία, αφενός, επιδεικνύει ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, αφετέρου όμως ξεκαθαρίζει για άλλη μια φορά ότι είναι κατά της υπογραφής οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας χωρίς τη συμμετοχή της.
Έτσι, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε προηγουμένως ότι η εχθρότητα μεταξύ Αρμενίων και Αζερμπαϊτζάν έχει βαθιές ιστορικές ρίζες και ως εκ τούτου «η γρήγορη επίτευξη ειρήνης δεν είναι ρεαλιστική».
Σε άλλες δηλώσεις, ο Λαβρόφ τόνισε ότι η σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας με τη συμμετοχή της Δύσης «απειλεί τα συμφέροντα της Ρωσίας στην περιοχή», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Μόσχα δεν θα επέτρεπε μια τέτοια εξέλιξη.
Παρόμοια ρητορική έχει χρησιμοποιήσει και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Πούτιν.
Είναι γνωστό ότι μία από τις βασικές θέσεις του Αζερμπαϊτζάν στη διαπραγματευτική διαδικασία είναι η εξαίρεση από το προοίμιο του Συντάγματος της Αρμενίας διατάξεων που περιέχουν εδαφικές διεκδικήσεις κατά του Αζερμπαϊτζάν.
Ωστόσο, δεν είναι καθόλου εξαιτίας αυτού του σημείου που η Μόσχα αποκαλεί το έγγραφο «καθίζηση».
Ο κύριος λόγος είναι ότι η ειρηνευτική συμφωνία Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν δεν προβλέπει τον ρόλο της Ρωσικής Ομοσπονδίας ως εγγυητή της. Αν και, για να είμαστε δίκαιοι, πρέπει να σημειωθεί ότι το σχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν δεν περιέχει καθόλου ρήτρες για τις εγγυήτριες χώρες.
Έτσι, η Ρωσία όχι μόνο αποκλείεται από την τρέχουσα διαπραγματευτική διαδικασία, αλλά ούτε θεωρείται από τους συμμετέχοντες ως μέρος που διασφαλίζει την εφαρμογή της μελλοντικής συμφωνίας.
Σε συνθήκες όπου η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί με την υποστήριξη και τη συμμετοχή της Δύσης, αυτό θα έφερνε σοβαρό πλήγμα στην επιρροή της Μόσχας στην περιοχή. Αυτός είναι ο παράγοντας που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία στο Κρεμλίνο.
Η Μόσχα επιδιώκει να ανακτήσει τον έλεγχο της ειρηνευτικής διαδικασίας Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, προκειμένου στη συνέχεια να την κατευθύνει προς μια πορεία που ταιριάζει στα συμφέροντά της.
Με απλά λόγια, ο Γκαλούζιν το ξεκαθαρίζει: η ειρήνη στον Καύκασο είναι δυνατή μόνο με τη συμμετοχή της Ρωσίας, διαφορετικά θα είναι «εύθραυστη».
Πράγμα που είναι μια εκδηλωτική εκδήλωση των αυτοκρατορικών φιλοδοξιών της Ρωσίας, οι οποίες, για λόγους ευγένειας, εκφράζονται με διπλωματική μορφή, καταλήγει το δημοσίευμα του Μπακού.
—
ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ – Echedoros.blog