Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν είπε ότι η Μόσχα ζήτησε από την Άγκυρα να συμβάλει στο να ανοίξει η Ρωσία μια νέα σελίδα στη Συρία μετά την πτώση του καθεστώτος Μπασάρ αλ Άσαντ, η οποία ήταν ένας από τους μεγαλύτερους πολιτικούς και στρατιωτικούς υποστηρικτές του όλα τα χρόνια της συριακής επανάστασης.
Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε σε συνέντευξή του στο κανάλι Al-Sharq ότι ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, τον ενημέρωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία για την επιθυμία της Μόσχας να ανοίξει μια νέα σελίδα με τη Συρία, ζητώντας από την Άγκυρα να συμβάλει σε αυτό, δεδομένου ότι έχει στενές επαφές με τη Δαμασκό.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πολιτικός αναλυτής Νικολάι Σούχοφ λέει ότι κατά τη διάρκεια της απουσίας ρωσοσυριακών επαφών, διπλωμάτες της Δύσης και της Μέσης Ανατολής επισκέφτηκαν τη Δαμασκό, συμπεριλαμβανομένου του κύριου κόμματος και συμμάχου των νέων αρχών, της Τουρκίας, και συνεπώς είναι απίθανο η ρωσική αλληλεπίδραση με τη Συρία να επιστρέψει στο ίδιο επίπεδο με την εποχή του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Σύμφωνα με τον Σούχοφ, η Μόσχα μπορεί τώρα να βασιστεί μόνο σε συμφωνίες που μπορεί να καταφύγει για να διατηρήσει τη λειτουργία των βάσεων σε εμπορική βάση, αλλά αυτό -κατά τη γνώμη του- δεν θα επηρεάσει την αεροπορική βάση Χμέιμιμ στην καλύτερη περίπτωση και το μέγιστο παραμένει η επίτευξη ασφαλούς εξόδου για τις ρωσικές δυνάμεις και η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων σχετικά με τον εξοπλισμό και τα μηχανήματα που συνδέονται με τη βάση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Al Jazeera.
Ο Σούχοφ επισημαίνει ότι υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να διατηρηθεί η ρωσική βάση στο λιμάνι της Ταρτούς και σύμφωνα με τον ίδιο, οι νέες συριακές αρχές έχουν πιο ουδέτερη θέση απέναντί της.
Ωστόσο, η Μόσχα θεωρείται ούτως ή άλλως σε αδύναμη θέση στις διαπραγματεύσεις με τις νέες αρχές στη Συρία, επειδή η οικονομική της επιρροή ακόμη και υπό την προηγούμενη κυβέρνηση Άσαντ ήταν ελάχιστη σε σύγκριση με το Ιράν.
Ο Σούχοφ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στο μέλλον η Ρωσία δεν θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί στη Συρία την Τουρκία, άλλες αραβικές χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στα τέλη Ιανουαρίου, μια ρωσική αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου έφτασε στη Συρία, η πρώτη μετά την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ τον περασμένο Δεκέμβριο, με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ και τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Ρώσου Προέδρου στη Συρία, Αλεξάντερ Λαυρέντιεφ.
Καμία πλευρά δεν έχει αποκαλύψει πόσο θα διαρκέσει το ταξίδι ή ποια συγκεκριμένα θέματα είναι στην ημερήσια διάταξη.
Όμως ο υπουργός Άμυνας της συριακής προσωρινής κυβέρνησης, Μουρχάφ Αμπού Κάσρα, είχε δηλώσει πριν από περίπου μια εβδομάδα ότι οι νέες συριακές αρχές διαπραγματεύονταν με τη Μόσχα σχετικά με τη συνεχιζόμενη παρουσία των ρωσικών δυνάμεων στις βάσεις Χμέιμιμ και Ταρτούς που βρίσκονται στις ακτές της Μεσογείου.
Αβέβαιο μέλλον

“Άγκυρα: Η Ρωσία μας ζήτησε να συμβάλουμε στο άνοιγμα μιας νέας σελίδας στη Συρία”, γράφει το αραβόφωνο δημοσίευμα
Από την πτώση του Άσαντ, η μοίρα της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία έχει καλυφθεί με μυστήριο, καθώς η Μόσχα έχει μεταφέρει όλες τις δυνάμεις της από όλη τη χώρα στο κύριο αρχηγείο της στην αεροπορική βάση Χμέιμιμ κοντά στη Λατάκια, και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ετοιμάζεται να εκκενώσει πλήρως τις δύο βάσεις της.
Η καταγγελία σύμβασης με ρωσική εταιρεία για τον εκσυγχρονισμό του εμπορικού λιμένα Ταρτούς δεν επηρέασε άμεσα τη ρωσική ναυτική εγκατάσταση, η οποία μισθώθηκε στο πλαίσιο χωριστής συμφωνίας.
Η Ρωσία έχει δύο κύριες στρατιωτικές βάσεις στη χώρα: τη ναυτική βάση Ταρτούς στη Μεσόγειο, η οποία χρονολογείται από τη σοβιετική εποχή, και την αεροπορική βάση Χμέιμιμ κοντά στη Λατάκια, την οποία οι ρωσικές δυνάμεις ίδρυσαν το 2015 κατά τη διάρκεια των γεγονότων που γνώρισε η χώρα εκείνη την εποχή.
Η Ταρτούς είναι ο μόνος κόμβος ναυτικής επιμελητείας της Ρωσίας στη Μεσόγειο, ενώ το Χμέιμιμ είναι μια σημαντική βάση ανεφοδιασμού για τις ρωσικές δυνάμεις στη Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική Το 2017, η Ρωσία απέκτησε τις βάσεις με μίσθωση 49 ετών.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έδωσε άσυλο στον πρώην Πρόεδρο της Συρίας Άσαντ στη Μόσχα, είπε κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου του στα τέλη του περασμένου έτους ότι η χώρα του πρέπει να σκεφτεί τι να κάνει με τις βάσεις της στη Συρία τώρα που η χώρα βρίσκεται υπό νέα ηγεσία.
Μια μέρα πριν φτάσει η ρωσική αντιπροσωπεία στη Δαμασκό, δυτικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν πληροφορίες βασισμένες σε νέες δορυφορικές εικόνες για την άφιξη των δύο ρωσικών φορτηγών πλοίων «Sparta» και «Sparta 2» της ναυτιλιακής εταιρείας «Oboron Logistics» – η οποία υπόκειται σε κυρώσεις – στο λιμάνι Ταρτούς, όπου βρίσκεται η ρωσική στρατιωτική βάση.
Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν επίσης δυτικούς ομολόγους τους ότι ανέφεραν ότι μεγάλες μονάδες ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού είχαν φτάσει στην περιοχή του λιμανιού τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων οχημάτων, και ότι είχαν φορτωθεί σε πλοία.
Φόρμουλες συμβατότητας
Ο εμπειρογνώμονας στη Μέση Ανατολή Αντρέι Οντίκοφ πιστεύει ότι η επίσκεψη θα επικεντρωθεί κυρίως στη συζήτηση για το μέλλον των ρωσικών βάσεων στη Συρία και στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας νέας συμβατικής φόρμουλας για το νομικό τους καθεστώς, γιατί το κλείσιμό τους θα ήταν σοβαρό πλήγμα στις φιλοδοξίες της Ρωσίας να διατηρήσει στρατιωτικό έρεισμα στη Μέση Ανατολή και να ασκήσει επιρροή στη Μεσόγειο.
Ο Οντίκοφ πρόσθεσε σε σχόλιο στο Al Jazeera Net ότι υπάρχουν επιλογές στις οποίες μπορεί να καταφύγουμε για τη διατήρηση των ρωσικών βάσεων, με αντάλλαγμα τη Μόσχα να παρέχει διάφορες μορφές πολιτικής, οικονομικής, ενεργειακής και ακόμη και στρατιωτικής υποστήριξης στις νέες αρχές, δεδομένου ότι όλα τα όπλα στη Συρία είναι ρωσικής προέλευσης, κάτι που διατηρεί την ισορροπία συμφερόντων και των δύο μερών στη Συρία και στην περιοχή γενικότερα.
Ο εκπρόσωπος δεν αποκλείει ότι η ρωσική αντιπροσωπεία θα προσπαθήσει να καταλάβει την τύχη των ρωσικών επενδύσεων στη συριακή οικονομία, αλλά εξηγεί εδώ ότι οι νέες αρχές στη Συρία έχουν ένα αδιαμφισβήτητο επιχείρημα, ότι δεν είναι οι διάδοχοι του καθεστώτος που ανατράπηκε, οπότε μπορούν απλά να απευθύνουν όλες τις ερωτήσεις στον ίδιο τον Άσαντ.
Turkpress
—
ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ – Echedoros.blog