Το χάλκινο άγαλμα του Μάρκου Αυρήλιου που κλάπηκε από την αρχαία πόλη Βουβώνα της Μικράς Ασίας
Το χάλκινο άγαλμα του Ρωμαίου αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου, που είχε κλαπεί από την αρχαία πόλη Βουβών της Λυκίας στη Μικρά Ασία, θα επιστραφεί στην Τουρκία μετά από πολλά χρόνια.
Θεωρούμενο ένα από τα σπάνια χάλκινα έργα του αρχαίου ελληνο-ρωμαϊκού κόσμου, αυτό το άγαλμα τραβάει την προσοχή με την απεικόνιση του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου ως φιλόσοφου.
Το άγαλμα, το οποίο μεταφέρθηκε στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια παράνομων ανασκαφών στην Αρχαία πόλη Βουβών τη δεκαετία του 1960, συμπεριλήφθηκε στη συλλογή του Μουσείου Τέχνης του Κλίβελαντ στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι αρχαιολόγοι που εντόπισαν το άγαλμα διαπίστωσαν ότι ανήκε στην ιερή δομή που είχε την ονομασία Σεβαστείον στην αρχαία πόλη Βουβών που βρίσκεται στη σημερινή τουρκική επαρχία Burdur.
Το επίμαχο χάλκινο άγαλμα ήταν ένα από τα έργα που η Τουρκία ζητούσε να γυρίσει στον τόπο του για περισσότερα από 65 χρόνια.
Όπως σημειώνει τουρκικό δημοσίευμα, οι τουρκικές αρχές δεν εγκατέλειψαν ποτέ αυτή την προσπάθεια. Χάρη στις κοινές ενέργειες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού με την Εισαγγελία του Μανχάταν της Νέας Υόρκης και τη Μονάδα Ερευνών Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, το άγαλμα του Μάρκου Αυρήλιου επιστρέφει τώρα στην πατρίδα του, ακολουθώντας τα αγάλματα του Λεύκιου Βέρου, του Σεπτίμιου Σεβήρου και του Καρακάλλα.
Επιστημονικά στοιχεία αποκαλύπτουν την προέλευση του αγάλματος

Η βάση για την επιστροφή του αγάλματος στην Τουρκία ήταν τα αρχαιολογικά δεδομένα και η επιστημονική ανάλυση.
Το τεχνούργημα, το οποίο διαπιστώθηκε ότι είναι ακριβώς συμβατό με τις χάλκινες βάσεις αγαλμάτων που ανακαλύφθηκαν από την Αρχαία Πόλη της Βουβώνας, δείχνει επίσης ότι μεταφέρθηκε λαθραία από τη Βουβώνα μέσω αναλύσεων ισοτόπων μολύβδου, λίθων και εδάφους.
Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο Κέντρο Αρχαιομετρίας Curt Engelhorn στη Γερμανία απέδειξαν ότι το άγαλμα του Μάρκου Αυρήλιου παρέμεινε θαμμένο στη Βουβώνα για αιώνες.
Η ένσταση του Μουσείου απορρίφθηκε
Το Μουσείο Τέχνης του Κλίβελαντ κατέθεσε αγωγή τον Οκτώβριο του 2023, υποστηρίζοντας ότι η προέλευση του γλυπτού ήταν αβέβαιη, όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.
Ωστόσο, τα ισχυρά επιστημονικά στοιχεία που παρουσίασε η Τουρκία διέψευσαν αυτόν τον ισχυρισμό. Το μουσείο δέχτηκε την επιστροφή του αγάλματος το 2024 και η Εισαγγελία του Μανχάταν ανακοίνωσε ότι το έργο θα επιστραφεί επίσημα στην Τουρκία.
Επιστράφηκε επίσης η κεφαλή του αγάλματος του Σεπτίμιου Σεβήρου που κλάπηκε από την πόλη Βουβών
Ένα άλλο σημαντικό τεχνούργημα που κλάπηκε από την Αρχαία πόλη της Λυκίας, Βουβών, τον Νοέμβριο του 2024, το χάλκινο κεφάλι αγάλματος του Σεπτίμιου Σεβήρου, επιστράφηκε επίσης στην Τουρκία.
Το κεφάλι του αγάλματος, το οποίο βρίσκεται στη συλλογή του Μουσείου Ny Carlsberg Glyptotek στη Δανία, μεταφέρθηκε στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια παράνομων ανασκαφών τη δεκαετία του 1960 και πουλήθηκε στον έμπορο έργων τέχνης Robert Hecht Jr. το 1970.
Αυτό το σπάνιο έργο, που ανήκει στον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Σεπτίμιο Σεβήρο (193-211 μ.Χ.), θεωρείται ένα σημαντικό έργο που αντικατοπτρίζει την εξαιρετική λεπτομέρεια κατασκευή και την αυτοκρατορική εικονογραφία της ελληνιστικής τέχνης.
—
ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ – Echedoros.blog