Λάθε βιώσας ή το κυνήγι της ευτυχίας κατά τον Επίκουρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Την ευτυχία και τη μακαριότητα δεν τις προκαλούν ούτε τα πολλά πλούτη. ούτε οι πολλές ασχολίες, ούτε το κυνήγι για την εξουσία, ούτε η πολιτική δύναμη, αλλά το να μην είσαι θλιμμένος, η πραότητα των συναισθημάτων και η ψυχική διάθεση που καθορίζει τα όρια της ύπαρξής μας σύμφωνα με την φύσηΕπίκουρος.

Σκοπός του Βίου είναι η «Ηδονή» καθώς και η αποφυγή των σωματικών παθών. Κύριο μέσο για την επίτευξή της θεωρείται η Φρόνηση, η οποία εγγυάται ότι δεν θα υπάρχει κατακυρίευση της απόλαυσης. Ο Επίκουρος θεωρούσε την πνευματική ηδονή πολύ πιο σημαντική από τη σωματική. Ο νους όχι μόνο μοιράζεται τις ηδονικές αισθήσεις του σώματος τη στιγμή που τις βιώνει, αλλά αντλεί ευχαρίστηση από την ανάμνηση περασμένων ηδονών και την προσδοκία μελλοντικών.

Η πνευματική ηδονή μπορεί να υπερκεράσει τον σωματικό πόνο. Ο νους μπορεί να προσβληθεί από μη αναγκαίες επιθυμίες, κυρίως την επιθυμία για πλούτη (φιλαργυρία), και την επιθυμία για δύναμη ή για εξουσία και δόξα (φιλοδοξία). Και οι δύο δεν έχουν όριο. Είναι αδύνατον να ικανοποιηθούν, άρα συνεπάγονται πόνο και επομένως πρέπει να εξαλειφθούν. Εξ ου και η δήλωση του Επίκουρου «η φτώχια, αν μετρηθεί με βάση τον φυσικό σκοπό της ζωής, είναι μεγάλος πλούτος», ενώ τα αμέτρητα πλούτη σημαίνουν μεγάλη φτώχια.

Επίσης έλεγε: «φτώχια δεν είναι να έχεις λίγα, αλλά να λαχταράς περισσότερα». Και η συμβουλή του προς τον Ιδομενέα: «Αν θες να κάνεις πλούσιο τον Πυθοκλή, μη του δίνεις περισσότερα χρήματα, περιόρισε τις επιθυμίες του». Επίσης, ο Επίκουρος συμβούλευε τους μαθητές του να απέχουν από τη δημόσια ζωή “να μείνουν στην αφάνεια” και κατ’ επέκταση την πολιτική “Λάθε βιώσας” γιατί η συμμετοχή με τα κοινά, θα προκαλέσει συμβιβασμούς και αντιπαλότητα, με αποτέλεσμα να τους πληγώσει και κατά συνέπεια να χάσουν την ηρεμία τους και την αταραξία τους. Βέβαια ο δάσκαλος είπε ότι αν κάποιος καίγεται από την επιθυμία ν’ ασχοληθεί με τα πολιτικά δρώμενα, τότε να το κάνει, γιατί ο πόνος της στέρησης θα είναι μεγαλύτερος από αυτόν της ενασχόλησης.

“Λάθε βιώσας” – Πολιτικός Βίος

Δυστυχώς δεν έχουν διασωθεί τα βιβλία του Επίκουρου «Περί Αιρέσεων και Φυγών» (περί του τι επιλέγουμε και τι αποφεύγουμε) καθώς και το «Περί Βίων» (περί τρόπου ζωής) στα οποία ο Επίκουρος ανέπτυσσε διεξοδικά το λάθε βιώσας. Από τα κείμενα όμως που σώζονται άλλων Επικούρειων και μη, μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι ο Δάσκαλος προέτρεπε τους μαθητές του να αποφεύγουν τα δημόσια πράγματα και την πολιτική. Το σύνθημα «λάθε βιώσας» δεν ήταν επαναστατική καταγγελία της κοινωνίας αλλά συνταγή για την κατάκτηση της γαλήνης. Την φράση, ο Χαράλαμπος Θεοδωρίδης την αποδίδει ως εξής: «Απόφευγε τις ανόητες επιδιώξεις, τις πράξεις που προκαλούν αντίδραση, ταράζουν τη γαλήνη σου και σε κατεβάζουν στο επίπεδο των αφώτιστων και των χυδαίων. Τιμή και δόξα σαν εκείνες δεν έχουν αξία».

Μείνε στην Αφάνεια

Η αφάνεια σού εξασφαλίζει την ανωνυμία και την δυνατότητα να είσαι αυτάρκης, δηλαδή ελεύθερος, ενώ η διασημότητα δημιουργεί αντιπαλότητα και μεγάλη έχθρα με αποτέλεσμα το άτομο να μην μπορεί να βρει την αταραξία, που είναι η προϋπόθεση για το «Ζην Ηδεως». Δεν πρόκειται επομένως για αντικοινωνική στάση, αλλά για καθαρά κοινωνική, αφού έτσι μόνο μπορείς να φθάσεις στο ύψιστο αγαθό την ΗΔΟΝΗ. Πρέπει να μείνει ο σοφός όσο γίνεται πιο μακριά από τα δημόσια πράγματα, τα οποία δεν είναι μόνο η πολιτική, αλλά όλες οι μορφές της κοινωνικής μας ζωής. Αξίζει να μείνεις στην αφάνεια, για να διαφυλάξεις την ψυχική σου γαλήνη και να καλλιεργήσεις το πνεύμα σου.

Όσον αφορά τον πολιτικό βίο. Η στάση του Επίκουρου προς την πολιτική ξεκινά από την πολιτική κατάσταση που επικρατούσε τον καιρό μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου του Μακεδόνα και την κατάργηση κάθε μορφής δημοκρατίας. Συνυπολογίζει βέβαια και τις συνθήκες που επιτρέπουν την επίτευξη της αταραξίας. Ως προς αυτό, ο πολιτικός βίος, είναι αθέμιτος ανταγωνισμός ή δεσμωτήριο, εκ του οποίου καλείται να απομακρυνθεί όσο γίνεται περισσότερο ο σοφός. Το σίγουρο είναι ότι όποιος ασχολήθηκε με την πολιτική πληγώθηκε. Ο Χ. Θεοδωρίδης μας μεταφέρει απ’ τα γραπτά του Φιλόδημου που βρέθηκαν στο Ερκουλάνο: «Αν καλοεξετάσει κανείς τι είναι εχθρικότερο για τη φιλία και τι παραγωγικότερο για την έχθρα, θα βρει την πολιτική, επειδή αυτή δίνει αφορμή στη ζήλια και γεννά τη συντρόφισσά της, την φιλοπρωτία, και τις διαφωνίες και αντιθέσεις».

Επίσης απ’ τον Πλούταρχο “Περί ευθυμίας”

«Όσοι φλέγονται από επιθυμία και φιλοδοξία και δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά, ας ακολουθήσουν τη φυσική τους ορμή για πολιτική. Γιατί η απραγμοσύνη θα τους ταράξει περισσότερο και θα τους πληγώσει, όσο δεν τους γίνεται αυτό που ορέγονται».

Τι φέρνει την ευτυχία; Παραπλανητικό το ερώτημα, θα έλεγε ο Επίκουρος, γι’ αυτό και αιώνια βασανιστικό. Αφού σημασία δεν έχει τι φέρνει την ευτυχία, αλλά τι είναι ευτυχία. Αυτό δε χρειάζεται και πολλή ανάλυση. Η ευτυχία δεν μπορεί να είναι τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από τη σταθερά καλή διάθεση, αυτήν που βιώνεις μόνιμα και όχι παροδικά. Γιατί το μεγάλο πρόβλημα είναι η διάρκεια – το θέμα είναι να διατηρείς τη διάθεσή σου ακμαία κάθε μέρα. Γι αυτό και το λάθε βιώσας , δηλαδή η αποχή από τη δημόσια ζωή (εξ αιτίας της αντιπαλότητας, της διαπλοκής και των υποκριτικών ανθρώπινων σχέσεων ) και το να ζεις τη ζωή σου απαρατήρητα, να έχεις αθόρυβη ζωή, να διαφυλάξεις την ψυχική σου γαλήνη, είναι ίσως ο μόνος δρόμος στην εποχή μας να πλησιάσει κανείς την ευτυχία.

Το υπέρτατο αγαθό λοιπόν στην επικούρεια ηθική είναι η ευτυχισμένη ζωή και μπορεί να επιτευχθεί εύκολα ακολουθώντας ένα σύστημα επιλογών και αποφυγών. Πρώτα από όλα ο άνθρωπος πρέπει να απελευθερωθεί από αυτά που αντιτίθενται στην ευδαιμονία του, η πληρότητα της ευτυχίας δίνεται από την απόλυτη απουσία πόνου, σωματικού «απονία» και ψυχικού «αταραξία». Το πρώτο εμπόδιο που εμποδίζει την ευτυχία μας είναι ο φόβος. Ο φόβος των θεών και ο φόβος του Θανάτου. Η απόρριψη οποιασδήποτε επέμβασης των Θεοτήτων στα ανθρώπινα ζητήματα δίνουν μια προοπτική ελευθερίας αλλά και λύτρωσης. Η ψυχή δεν είναι αθάνατη και οποιοσδήποτε φόβος μεταθανάτιας τιμωρίας ή ελπίδας ανταμοιβής δεν έχει νόημα.

Ο Επίκουρος μας καλεί να απολαύσουμε αυτήν την Ζωή και να μην χάσουμε αυτήν την μοναδική ευκαιρία που μας δίδεται. Πρέπει να απελευθερωθούμε από τις δεισιδαιμονίες των Μύθων και των Θρησκειών. Η ηθική του Επίκουρου έχει ως μέτρο της ευτυχίας την ηδονή. Η ηδονή ή ο πόνος είναι φυσικό επακόλουθο κάθε επαφής μας με πράγματα ή ανθρώπους. Η φύση του ανθρώπου είναι φτιαγμένη έτσι ώστε οι αισθήσεις να μας υποδεικνύουν το καλό ή το κακό μιας πράξης διαμέσου του αισθήματος της ηδονής ή του πόνου.

Ότι παράγει ηδονή είναι καλό, ότι παράγει πόνο είναι κακό.

Αλλά ο σοφός άνθρωπος διαθέτει φρόνηση -μια από τις σημαντικότερες αρετές για τους επικούρειους- και δεν παραδίνεται αδιακρίτως σε κάθε λογής ηδονές. «Κι ακριβώς επειδή είναι το πρωταρχικό και σύμφυτο μ’ εμάς αγαθό, για τούτο δεν επιλέγουμε αδιακρίτως κάθε ηδονή, αλλά συμβαίνει ορισμένες φορές να γυρίζουμε την πλάτη μας σε πολλές ηδονές, όταν τα προβλήματα που προκαλούν αυτές οι ηδονές είναι για μας μεγαλύτερα’ και υπάρχουν, από την άλλη, πολλοί πόνοι που τους θεωρούμε προτιμότερους από τις ηδονές, εφόσον η ηδονή που θα ακολουθήσει άμα τους υπομείνουμε για κάμποσο θα είναι για μας μεγαλύτερη»

Μερικές από τις βασικές αρχές της φυσικής φιλοσοφίας του Επίκουρου

* Τίποτα δεν δημιουργείται ποτέ από το τίποτα.

* Ο κόσμος δεν δημιουργήθηκε από θεία παρέμβαση.

* Ακόμα και αν υπάρχουν θεοί, αυτοί δεν επιδρούν στο φυσικό κόσμο.

* Η ύλη δεν καταστρέφεται σε τίποτα.

* Πρωταρχικά στοιχεία της ύλης δεν είναι τα αριστοτελικά στοιχεία πυρ, αήρ, γη και ύδωρ, αλλά μικρά αδιαίρετα άφθαρτα σωματίδια (άτμητα σωμάτια = άτομα).

* Τίποτα δεν μπορεί να γίνει αισθητό αν δεν έχει υλική υπόσταση.

* Τίποτα δεν υπάρχει εκτός από τα άτομα και το κενό ανάμεσά τους.

* Όλα τα σώματα, είτε είναι άτομα, είτε προέρχονται από ένωση ατόμων.

* Το σύμπαν είναι αχανές. Δεν βρισκόμαστε στο κέντρο του σύμπαντος, αλλά είμαστε ένας από τους αναρίθμητους κόσμους του σύμπαντος.

* Τα άτομα βρίσκονται σε διαρκή κίνηση μέσα στο κενό. Μπορούν να συνεχίσουν σε ευθεία, να συγκρουστούν, να αλλάξουν κατεύθυνση, να ενωθούν με άλλα άτομα στη δημιουργία σύνθετων σωμάτων.

* Οι κόσμοι και τα έμβια όντα δημιουργούνται από τυχαία γεγονότα λόγω της χαοτικής κίνησης των ατόμων.

* Αυτό που αποκαλούμε «ψυχή» είναι σωματική οντότητα με υλικά χαρακτηριστικά και δεν συνεχίζει να υπάρχει μετά τον θάνατο.

* Η αίσθηση είναι αξιόπιστη, διότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κάτι άλλο πιο αξιόπιστο από αυτήν.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι αυτές οι απόψεις, τις οποίες είχε προσεγγίσει διαισθητικά ο Επίκουρος, δεν απέχουν σημαντικά από τα επιστημονικά ευρήματα και τη σημερινή γνώση μας για τα ουράνια σώματα και τη φύση γενικότερα. Δεν είχε, λοιπόν, άδικο ο Νίτσε που διαπίστωνε στα τέλη του 19ου αιώνα ότι: «Η επιστήμη έχει βαλθεί να επιβεβαιώσει τον Επίκουρο!»

***

Ενδεικτική βιβλιογραφία:

Χαράλαμπος Θεοδωρίδης, Επίκουρος. Η αληθινή όψη του αρχαίου κόσμου, εκδ. Εστία

Χάρη Λύτα, «Λάθε βιώσας» Η επικούρεια τέχνη του ευ ζην. Εκδόσεις «Κέδρος»

Πηγή: terrapapers

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Βομβες του Κωστα Βαξεβανη για το σκανδαλο με τον Παναγοπουλο και τον δημοσιογραφο της ΕΡΤ

Σε αναρτηση του ο Κωστας Βαξεβανης αναφερει: Έχουμε και λέμε για Παναγοπουλο και (νέο) σκάνδαλο ΚΕΚ🔴Η αμαρτωλή υπόθεση των ΚΕΚ απασχολεί την ερευνα του Documento...

Σια Κοσιωνη: Η συγκινητικη ζωγραφια του γιου της με ευχες για την μητερα του

Μετά από πολυήμερη νοσηλεία επέστρεψα, επιτέλους, ασφαλής και ήρεμη στο σπίτι και την οικογένεια μου. «Υπεύθυνο» για την δοκιμασία που περάσαμε εγώ και οι άνθρωποί...

Η 34χρονη Νικολετα πηγε να αφαιρεσει τις αμυγδαλες της και κατεληξε νεκρη

Οι γονείς αναζητούν δικαίωση για το παιδί τους και καταγγέλλουν ότι έγιναν τραγικά λάθη και παραλείψεις που είχαν σαν αποτέλεσμα η 34χρονη Νικολέτα να...

Η φιλοσοφία του Ηράκλειτου για την ψυχή και το μετά θάνατον

Ο Ηράκλειτος γεννήθηκε στην Έφεσο γύρω στο 535 π.Χ. και ανήκε στην αριστοκρατική οικογένεια των Ανδροκλειδών Ωστόσο, παρότι είχε δικαίωμα στην τοπική βασιλεία, επέλεξε τελικά...

Γιατί η ευτυχία μας ξεφεύγει όταν την κυνηγάμε;

Η ιδέα της ευτυχίας απασχόλησε έντονα φιλοσόφους, πολιτικούς και ποιητές Από τον Διαφωτισμό έως τη ρομαντική αντίδραση, η αναζήτηση της ευτυχίας μοιάζει συχνά με έναν...

Η νεα σειρα του Αλφα με πρωταγωνιστη τον Ανασταση Ροϊλο, Μπαμπα σ´αγαπω ειναι η έκπληξη της χρονιας

Πρεμιερα εκανε χθες το βραδυ η νεα σειρα του Alpha Μπαμπα σ´αγαπω με πρωταγωνιστη τον Ανασταση Ροϊλο Κατά τη γνώμη μου πάντως το σπουδαιότερο μήνυμα...

Ήταν ο Βασιλιάς Μίδας πραγματικός; Τα στοιχεία πίσω από το Χρυσό Άγγιγμα

Ο Βασιλιάς Μίδας κατέχει μία από τις πιο διάσημες θέσεις στην Ελληνική μυθολογία Ο μύθος τον περιγράφει ως τον βασιλιά που μετέτρεπε οτιδήποτε άγγιζε σε...

Ο ανεξιχνίαστος θάνατος του Θουκυδίδη

Ο Θουκυδίδης θεωρείται ένας από τους πιο αξιόπιστους ιστορικούς της αρχαιότητας. Κατέγραψε τον Πελοποννησιακό Πόλεμο με ψυχραιμία και ακρίβεια Μετά την εξορία του, αποφάσισε να επιστρέψει...

Εσβησε αθορυβα στα 79 του χρονια ο επιχειρηματίας θρυλος της νυχτερινης διασκέδασης με τα 47 μαγαζια, Λάκης Ραπτάκης

 Σε ηλικία 79 ετών έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο Λάκης Ραπτάκης, ένας από τους «θρύλους» της νυχτερινής διασκέδασης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη Σύμφωνα...

Χαλκινο μεταλλιο για τα κοριτσια της εθνικης πολο

Nέες ένδοξες στιγμές από την Εθνική Ομάδα γυναικών στο πόλο. Τα κορίτσια μας νίκησαν την Ιταλία 15-8 και κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα...

Ηλεία: Έσπασε η γέφυρα του Ενιπέα στο Λατζόι, φούσκωσε o Πηνειακος Λάδωνας, «στα δυο» η Πεύκη, κατολισθήσεις στην Αγία Άννα

Η κακοκαιρία βρίσκεται σε εξέλιξη γεγονός που εντείνει την ανησυχία και παράλληλα κάνει επιτακτική την ανάγκη στους πολίτες να συμμορφώνονται με τις οδηγίες των...

Συγκινησε το πανελληνιο ο Κωστας Μπακογιαννης με οσα εγραψε για την Σια Κοσιωνη

«Η Σία ευτυχώς πήρε, επιτέλους, σήμερα εξιτήριο. Η φωτογραφία είναι από τη ΜΕΘ τις πρώτες, πολύ δύσκολες, ημέρες όταν της μετέφερα όλη την αγάπη που...

Νουμηνία: Η Ιερή Πρώτη Ημέρα του Μήνα στην Αρχαία Ελλάδα

Η Νουμηνία ήταν η πρώτη ημέρα κάθε σεληνιακού μήνα στην Αρχαία Ελλάδα Σήμαινε την εμφάνιση της νέας σελήνης και θεωρούνταν μία από τις πιο ιερές...

Σαλος με την ομαδα Τεχνητης Νοημοσυνης του Αλεξη Τσιπρα

Σε αναρτηση του Αλεξη Τσιπρα διαβαζουμε: ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ Το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα και η Ομάδα Ψηφιακής Πολιτικής, Τεχνητής Νοημοσύνης και Καινοτομίας καταθέτουν στον δημόσιο διάλογο την πρότασή...

Ο Χαρης Ρωμας αποκαλυπτει για το Καφε της Χαρας στον Γιαννη Τσιμιτσελη

Στο νέο επεισόδιο της εκπομπής «Όπου υπάρχει Ελλάδα» στον ΣΚΑΪ ο Χάρης Ρώμας συναντήθηκε με τον Γιάννη Τσιμιτσέλη στην Καρυά Αργολίδας, το χωριό που έγραψε...

Το Πανάρχαιο Σύμβολο της Τρίαινας του Ποσειδώνα

Το Πανάρχαιο Σύμβολο της τρίαινας του Ποσειδώνα συμβολίζει την τρισυπόστατη θεϊκή αρχή που βλέπουμε στο Ολύμπιο πάνθεον, όπου κυριαρχούν οι τρεις αδελφοί θεοί. Ο...

5 Φλεβάρη του 2020: Εφυγε απο τη ζωη ο Κερκ Ντάγκλας ένας από τους κορυφαίους ηθοποιούς όλων των εποχών

Ο θρύλος της κινηματογραφικής βιομηχανίας των ΗΠΑ, ο σπουδαίος Κερκ Ντάγκλας, απεβίωσε σε ηλικία 103 ετών, αφήνοντας πιο φτωχό τον κόσμο του θεάματος στις...

Σας ενοχλουν και εσας: Σαλος με τις διαφημισεις με τα κουδουνια που χτυπάνε και τρομαζουν τον κοσμο

Εχουμε γεμισει διαφημισεις που ακουγονται κουδουνια πορτας να χτυπανε Διαφημισεις με εταιρίες που κανουν ντελιβερι και  με εταιρίες που κανουν διαδικτυακες πωλησεις και το κυριο...

Η παράνοια της χρονιάς: Διώκεται διότι ζήτησε να παρέμβει εισαγγελέας

Η παράνοια της χρονιάς: Διώκεται διότι ζήτησε να παρέμβει εισαγγελέας

Τον έθαψαν με τη Στολή και το γιαταγάνι και με μια τούρκικη σημαία στα πόδια, να την πατά στον αιώνα τον άπαντα

04 Φεβρουαρίου Η εκδίκηση προσωποποιημένη Που γεννήθηκε στα ριζά του δέντρου απο κάτω και που αντι για γάλα, το πρώτο βύζαγμα ήταν ο ιδρώτας της Ζαμπίας και το dna...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ