Ξεκίνησε η δίκη για την κομπίνα με κέρδη άνω των 25 εκατ. ευρώ – Στο εδώλιο επιχειρηματίες του νομού με αρχηγικό ρόλο
Σχεδόν 18 μήνες μετά το «ξήλωμα» εγκληματικής οργάνωσης που παρείχε παράνομα υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης και συλλήψεις ηγετικών μελών της από τη Λακωνία, ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη 12 Μαρτίου, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση. Πρόκειται για μία εκ των μεγαλύτερων σχετικών υποθέσεων που έχουν απασχολήσει τις Αστυνομικές και Δικαστικές Αρχές της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Λακωνικού Τύπου», η δικαστική διαδικασία ξεκίνησε με τις πρώτες καταθέσεις μαρτύρων και θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα. Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν σοβαρές κακουργηματικές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, καθώς και της παράνομης παροχής υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης.
Η έκβαση της δίκης θεωρείται από νομικούς και δικαστικούς κύκλους, ως καίριας σημασίας για την καταπολέμηση της πειρατείας στον τομέα της συνδρομητικής τηλεόρασης, όσο και για την προστασία των δικαιωμάτων των νόμιμων παρόχων και των συνδρομητών τους.
Χρυσές «μπίζνες» με επικεφαλής Λάκωνες
Το ημερολόγιο έγραφε 29 Σεπτεμβρίου 2023 όταν η Ελληνική Αστυνομία κατάφερε ένα από τα μεγαλύτερα χτυπήματα κατά της παράνομης πρόσβασης στη συνδρομητική τηλεόραση στη χώρα μας. Οι Αρχές οδηγήθηκαν στην εξάρθρωση πολυδαίδαλου κυκλώματος, που παρείχε παράνομα πρόσβαση σε συνδρομητικά κανάλια, προκαλώντας σημαντικές οικονομικές ζημίες στις νόμιμες εταιρείες παροχής τηλεοπτικών υπηρεσιών. Η οργάνωση που δρούσε για περίπου 8 χρόνια, με τη μορφή «πυραμίδας», είχε αποκομίσει κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων, καθώς σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, τα μέλη της είχαν ποριστεί παράνομο περιουσιακό όφελος άνω των 25 εκατομμυρίων ευρώ.
Η «πειρατική» σπείρα είχε και λακωνικούς βραχίονες, καθώς όπως αποκάλυψε τότε ο «Λακωνικός Τύπος», στην οργάνωση εμπλέκονταν Λάκωνες επαγγελματίες και ιδιώτες σε μεγάλες πόλεις του νομού. Εκτός από τις νόμιμες δραστηριότητές τους, είχαν στήσει παράλληλα μια ιδιαίτερα επικερδή «επιχείρηση» σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της σπείρας. Αρχηγικά στελέχη της οργάνωσης φαίνεται, πιο συγκεκριμένα, να δραστηριοποιούνταν στην ευρύτερη περιοχή του Γυθείου και της Σπάρτης.
Αρχή του τέλους με εφόδους σε όλη τη χώρα
Η δράση του κυκλώματος είχε τεθεί στο «μικροσκόπιο» της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, η οποία προχώρησε σε διεξοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα, προτού «δέσει» την υπόθεση και προχωρήσει σε επέμβαση. Οι επιτελείς της ΕΛΑΣ κύκλωσαν την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023, ως την «τελική ημέρα». Τότε, αστυνομικοί της εν λόγω υπηρεσίας οργάνωσαν και υλοποίησαν συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία συνέλαβαν σε περιοχές της Πάτρας και της Αττικής, 10 άνδρες (9 ημεδαπούς κι 1 αλλοδαπό), μεταξύ των οποίων ο αρχηγός και ο υπαρχηγός, ο ταμίας και οι ενδιάμεσοι πωλητές (dealers).
Έφοδοι των Αρχών, εκτός από Αθήνα, Πάτρα και άλλες πόλεις της χώρας, διενεργήθηκαν και σε σπίτια κι επιχειρήσεις στη Λακωνία. Στις ευρύτερες περιοχές Σπάρτης και Γυθείου, οι αστυνομικοί φέρονται να βρήκαν στοιχεία, που «έδειξαν» πρόσωπα, πράξεις και γεγονότα.
Ακολούθως, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν για να απολογηθούν ενώπιον των αρμόδιων Ανακριτικών και Εισαγγελικών Αρχών. Με σχετική απόφαση, ο φερόμενος ως αρχηγός της οργάνωσης και ο ταμίας της προφυλακίστηκαν, ενώ συνολικά 10 άτομα συνελήφθησαν κατά την επιχείρηση της αστυνομίας και σε δεκάδες άλλα άτομα ασκήθηκαν διώξεις. Σε βάρος των κατηγορούμενων σχηματίστηκε, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις των νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας, περί οργάνωσης και λειτουργίας των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας και ρυθμίσεις για τον ευρύτερο τομέα των μέσων ενημέρωσης και της παράβασης της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Νούμερα που ζαλίζουν
Από το προανακριτικό έργο των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, προέκυψε ότι τα μέλη του κυκλώματος, σε βάθος 8ετίας, διοχέτευαν στην αγορά αποκωδικοποιητές παράνομης αναμετάδοσης συνδρομητικών καναλιών, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα τεχνικά μέσα, παράνομο λογισμικό, καθώς και ειδικούς αποκωδικοποιητές.
Η περαιτέρω έρευνα των αστυνομικών αποκάλυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, έχοντας συγκροτήσει πελατολόγιο περίπου 13.000 ατόμων στην Ελλάδα, κατάφεραν να αποκομίσουν παράνομο όφελος συνολικού ύψους άνω των 25.000.000 ευρώ, προκαλώντας ταυτόχρονα οικονομική ζημία στις δικαιούχες εταιρείες, ύψους 100.000.000 ευρώ.
Το modus operandi και το «ξέπλυμα»
Ως προς τον τρόπο δράσης της οργάνωσης, σύμφωνα με την Αστυνομία, τα μέλη λειτουργούσαν παράνομη διαδικτυακή πλατφόρμα (portal), στην οποία ανάλογα με την ηγετική θέση και τον ρόλο που κατείχαν, λειτουργούσαν ως διαχειριστές ή ως μεταπωλητές (dealers) των παρεχόμενων υπηρεσιών και των συσκευών αναμετάδοσης. Για την είσπραξη των κερδών, οι κατηγορούμενοι επέλεγαν ανάμεσα σε είσπραξη δια χειρός ή μέσω ψηφιακών τραπεζών που εδρεύουν στο εξωτερικό, είτε μέσω καταβολής σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δραστών και των μελών των οικογενειών τους. Επιπλέον, προκειμένου να έχουν πλήρη επίγνωση και έλεγχο του πελατολογίου τους, τα ηγετικά μέλη χρησιμοποιούσαν, για κάθε διαδικτυακή πύλη (portal), ειδικό πρόγραμμα διαχείρισης συνδρομητών, το οποίο εγκαθιστούσαν σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή σε κινητό τους τηλέφωνο. Στα συνδρομητικά πακέτα, τα μέλη της οργάνωσης παρείχαν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ταινιοθήκη (video on demand) με κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, χωρίς να καταβάλλονται τα ανάλογα πνευματικά δικαιώματα στις εταιρείες παραγωγής και διανομής.
Οι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα επικοινωνούσαν με τους χρήστες-πελάτες ή μεταξύ τους, είτε μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών είτε χρησιμοποιώντας τηλεφωνικές συνδέσεις οι οποίες ανήκουν σε αλλοδαπούς και δεν είναι εφικτός ο εντοπισμός τους.
Για τη νομιμοποίηση των εσόδων από τις εγκληματικές τους πράξεις, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, προέβαιναν σε αγορά ακινήτων ή ίδρυση ατομικών εταιρειών, ενώ το «πλυντήριο» για το καθάρισμα παράνομων κερδών είχε στηθεί και μέσω στοιχηματικών εταιρειών.
Τα ευρήματα
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες, σε καταστήματα και σε αποθήκες, καθώς και στα οχήματα των μελών του κυκλώματος, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών βρήκαν και κατέσχεσαν τα εξής: 93.500 ευρώ, 6.400 λίρες Αγγλίας, πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών IPTV Βoxes, κινητά τηλέφωνα, αποθηκευτικούς δίσκους, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, 6 πολυτελή αυτοκίνητα, 6 μοτοσικλέτες και πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων, στις οποίες αναγράφονταν λίστες με τους πελάτες, τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις αυτών, καθώς και τα χρηματικά ποσά που λάμβαναν από τον καθένα.