Μέδουσα: Γιατί η Θεά Αθηνά την φέρει στον Θώρακα και την Ασπίδα της

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η λέξη Μέδουσα σημαίνει «κυρίαρχη θηλυκή φρόνηση». Στα Σανσκριτικά η ίδια λέξη αποδίδεται ως Μεντχά, στα Ελληνικά Μήτις, και στα Αιγυπτιακά Μετ ή ωΜάατ. Τούτη η θεότητα ήρθε στην Ελλάδα πιθανώς από τη Λιβύη, όπου λατρευόταν από τις Αμαζόνες ως Θεά-Ερπετό.

Ως Μέδουσα (Μήτις) ήταν η καταστροφική όψη της μεγάλης τριπλής Θεάς που επίσης αποκαλείται, Νιθ, Ανάθ, Αθήνη ή Αθήνα στη Β. Αφρική και Αθάνα περίπου το 1400. π.Χ. στη μινωική Κρήτη.

Τι είναι αυτό το όνομα και τι αντιπροσωπεύει, όταν μέσα από τα βάθη των αιώνων φέρνει ανατριχίλα και ταραχή; Εκείνο το φοβερό κεφάλι όπου ωσάν μαλλιά τα φίδια σφύριζαν και τα μάτια πέτρωναν οτιδήποτε κοίταζαν;

Ποια είναι αυτή η τόσο αρχέγονη δύναμη, που η ίδια η θεά Αθηνά φέρει ως τρόπαιο στο θώρακά της και πάνω στην ασπίδα της;

Ποια είναι αυτή που μέσα της έχει ως καρπό τον θεϊκό Πήγασο και τον γίγαντα Χρυσάορα με το χρυσό σπαθί; Όσον αφορά στον Ζαν Ρισπέν, η Αθηνά και η Γοργώ φιλονίκησαν για το βραβείο της ομορφιάς. Κατά την Ann Shearer πιθανώς η Μέδουσα, πανέμορφη, πριγκήπισσα με υπέροχους ξανθούς βόστρυχους, κυνηγημένη από τον Ποσειδώνα, ενέδωσε στις ορέξεις του μέσα στο ναό της Αθηνάς. Η Αθηνά τότε μεταμόρφωσε τη Μέδουσα σε τέρας με φίδια αντί για μαλλιά, δόντια όμοια με χαβλιόδοντες αγριόχοιρου, μάτια που απολίθωναν, χέρια χάλκινα και χρυσά φτερά.

Δεν αρκείται όμως η Αθηνά στην παραμόρφωση της Μέδουσας. Θέλει και το κεφάλι της. Και μόλις ο Περσέας (γιος του Δία και της Δανάης), υπερηφανεύεται ότι θα φέρει στον Πολυδέκτη το κεφάλι της Γοργούς, η θεά Αθηνά τρέχει να τον βοηθήσει. Του δίνει καλογυαλισμένη ασπίδα για να τη χρησιμοποιήσει σαν καθρέφτη και έτσι να αποκόψει το τρομερό κεφάλι δίχως να το κοιτάζει. Επίσης, του δίνει φτερωτά σανδάλια και μαγικό σακούλι για να μεταφέρει τη δύναμη του ίδιου του κεφαλιού. ΄Εχοντας συννενοηθεί με τον Άδη και την Ερμή, λέει στον Περσέα, ποιους θα συναντήσει για να του δώσουν την περικεφαλαία που θα τον κάνει αόρατο και από πού θα πάρει το δρεπάνι για τον αποκεφαλισμό. ΄Ετσι και έπραξε ο Περσέας και κατάφερε τον άθλο, ωστόσο τίποτε δε θα είχε κατορθώσει χωρίς τη βοήθεια της θεάς Αθηνάς. Μα και τη φοβερή δύναμη της Μέδουσας που παρέλυε τα πάντα, η Αθηνά της την έδωσε. Αυτή τη δύναμη φαίνεται πως επιθυμεί να ανακτήσει η θεά μέσω του άθλου του Περσέα.

Αν κοιτάξουμε την καταγωγή της Μέδουσας, η δύναμή της έχει πανάρχαια ρίζα. Εγγονή της Γαίας και του Πόντου. Αυτό το ζεύγος γέννησε τον Φόρκυ (ο γέροντας σοφός της θάλασσας) και την Κητώ (το τέρας). Ο Φόρκυς και η Κητώ γέννησαν τρεις Γοργόνες. Τα ονόματά τους είναι ενδεικτικά δύναμης: «Σθενώ»-δύναμη, «Ευρυάλη»-των αλμάτων, «Μέδουσα»-Δέσποινα, Βασίλισσα, Κυβερνήτης και Πονηρή. Ωστόσο, η Αθηνά επιθυμεί να συνδεθεί με τούτη τη φοβερή δύναμη. Κι εδώ αξίζει να προσέξουμε μερικά από τα πολυπληθή επίθετα της θεάς: Σθένια (ισχυρή, δυνατή), Γοργώπις (έχει άγρια μάτια), Μαχανίτις, (εκείνη που μηχανεύεται διάφορα), Δολομίτις (δόλια, πανούργα) και ένα σωρό άλλα συναφούς νοήματος.

Στο βιβλίο της «Αθηνά», η Ann Shearer γράφει: «…Αρκεί να ξανακοιτάξουμε το μικρό σάλι στο λαιμό της Βαρβάκειου Αθηνάς, αντίγραφο του μεγάλου αγάλματος της Αθηνάς ως προστάτιδας της πολιτειακής τάξης, για να διαπιστώσουμε ότι αμέσως το κεφάλι της Μέδουσας μας φέρνει σε δύσκολη θέση. Παρόλαυτά, μερικοί λένε ότι η ίδια η μεγάλη αιγίδα της θεάς είναι φτιαγμένη από το δέρμα της Μέδουσας. Δηλαδή, αντί να επιθυμεί απλώς ένα σύμβολο εκείνης της αρχαίας δύναμης, η Αθηνά θέλει να τυλιχθεί ολόκληρη μέσα της, να την αφομοιώσει (Παυσανίας, ΙΙ). Φαίνεται ότι εκείνο που θέλει πάνω από όλα είναι να διατηρήσουμε αυτή τη διττή εικόνα, ώστε βλέποντας τη μια πλευρά της δύναμης, να βλέπουμε επίσης και την άλλη…».

Η Αθηνά ανακτώντας το κεφάλι της Μέδουσας, με την επανένωση των πλευρών της αρχαίας δύναμης που είχαν διαχωριστεί σε θετικό και αρνητικό πόλο, μας θυμίζει πάντα ποιος είναι ο σοφότερος τρόπος.

Από μια πρώτη ματιά δεν υπάρχει μεγαλύτερη αντίθεση από αυτή της Αθηνάς με τη Μέδουσα. Η θεά εμπνέει τους ήρωες της. Η ενεργητική της δύναμη είναι ακριβώς το αντίθετο της παραλυτικής απραξίας της Μέδουσας. Η Αθηνά φέρνει τη συνείδηση. Η φυσική κατάσταση της Μέδουσας, αν δεν την ξυπνήσουν τα φίδια της, είναι βαθιά ασυνειδησία. Στο διαχωρισμό ανάμεσα στην Αθηνά και τη Μέδουσα, έχουμε μια περιγραφή και προειδοποίηση για το τι συμβαίνει όταν αποξενωθούν η διάνοια και η ύλη, ο νους και ο υλικός κόσμος.

Οφείλεται ιδιαίτερα στο δαιμόνιο της Αθηνάς, η διατήρηση των δύο σε αρμονική συνύπαρξη. Δικό της δώρο είναι το ότι βλέπουμε και κατανοούμε τη θέση των πραγμάτων. Μόλις χαθεί αυτή η σχέση, έχουμε μόνο αδρανή ύλη και διάνοια που έχει χάσει το στόχο της. Έτσι, ο υλικός κόσμος γίνεται εχθρός της υψηλής διανόησης. Την ανακόπτει, περιορίζει τις φιλοδοξίες της, όπως ακριβώς η αδρανής και παράλυτη Μέδουσα περιόριζε τη λαμπρή πτήση του φτερωτού Πήγασου. Όταν τελικά πεθαίνει η Μέδουσα, κατορθώνει να ξεφύγει το πνευματικό ένστικτο.

Χρειαστήκαμε αρκετό καιρό για να καταλάβουμε πως οι τεχνολογίες που καθοδηγεί ο νους, καθώς είναι ασύνδετες με την πραγματικότητα της ύλης που επεξεργάζονται, έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση που μερικές φορές μοιάζει να μας απειλεί με πλήρη καταστροφή.

Κι όμως η Μέδουσα, μόλις περιέλθει στην αρματωσιά της θεάς Αθηνάς, φέρνει τα δικά της δώρα: Μέσα στο σακούλι, εκτός από το κεφάλι της Μέδουσας, υπάρχουν δύο φιάλες με το αίμα της Γοργούς από τις φλέβες του δεξιού μα και του αριστερού χεριού, αίμα που δίνει ζωή και θάνατο. Αυτό το αίμα χρησιμοποιεί και ο Ασκληπιός. Αρκετοί λένε πως το σακούλι περιείχε και το αλφάβητο. Το φοβερό πρόσωπο στραμμένο προς τον εξωτερικό κόσμο προστατεύει ό,τι βρίσκεται στον εσωτερικό.Οι νοικοκύρηδες προστάτευαν την περιουσία τους τοποθετώντας ένα γοργόνειο στον εξωτερικό τοίχο των σπιτιών τους. Οι κεραμείς το τοποθετούσαν πάνω στο άνοιγμα του καμινιού, για να αποτρέψουν επίδοξους κλέφτες. Ο Αγαμέμνων τη φέρει στο κέντρο της ασπίδας του, όπως και πολλοί άλλοι πολεμιστές. Για όσους την τιμούν, η Μέδουσα προσφέρει την προστασία της.

΄Ισως η δύναμή της να προστάτευε και την ίδια την Αθηνά, διατηρώντας απαραβίαστο από τη νέα ηρωική συνείδηση το ουσιαστικό στοιχείο στη φύση της ίδιας της θεάς. Αξίζει να μελετήσει κανείς την άποψη των Ορφικών που αποκαλούσαν τη σελήνη «κεφάλι της Γοργούς». Και για τη θεά Αθηνά έλεγαν ότι «τα πάντα θα τελείωναν για εκείνη αν έχανε τα χέρια της». Πλούσιο υλικό για μελέτη υπάρχει στην κάθοδο της Περσεφόνης στον Κάτω Κόσμο και στην κάθοδο της Ινάνα της σουμεριακής μυθολογίας, στο βασίλειο της Ερεσκιγκάλ.

Ακόμη αξίζει να προσεγγίσουμε την αλχημική άποψη. Σε ένα άλλο κεφάλαιο του βιβλίου «Αθηνά» της Ann Shearer, αναφέρεται: «…Στην αλχημική διαδικασία, που είναι επίσης και μεταμόρφωση του ατόμου, οι ιδιότητες της Αθηνάς είναι απαραίτητες. Είναι η Δέσποινα Αλχημεία, που κατοικεί στο κέντρο της που είναι ο αθάνωρ, ο αλχημιστικός κλίβανος, με το σύντροφό της το βασιλιά Αθάνορα. Σε μια εικονογράφηση του 15ου αιώνα η κουκουβάγια της παρακολουθεί, καθώς η θεά κρατά στο ένα χέρι τον ήλιο του συνειδητού και στο άλλο το δόρυ και την ασπίδα με το Γοργόνειο. Το τρομερό κεφάλι είναι αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας. Διότι, όπως γνωρίζουν οι αλχημιστές, ‘δεν υπάρχει γένεση χωρίς φθορά’, δεν υπάρχει κόκκινος χρυσός χωρίς πρώτα τη μαύρη απολίθωση, την οποία συμβολίζει το κεφάλι της Μέδουσας».

Πηγές: e-zine.gr, conspiracyfeeds, diadrastika, ellaniapili

  1. Σ’ ένα λιγότερα πνευματικό επίπεδο, αλλά ίσως, όχι λιγότερο συναρπαστικό, η Μέδουσα συμβολίζει τον τρομερό ποταμό που έχει τις πηγές του στα 5000 μέτρα στις Άνδεις και που σήμερα μάς είναι γνωστός σαν Αμαζόνιος με τους παραποτάμους του. Ο Αμαζόνιος δύο φορές τον χρόνο παρουσιάζει το φοβερό φαινόμενο που έχει το όνομα ” πόρορόκα” όπου εξ αιτίας της παλίρροιας τα νερά του Ωκεανού συναντούν τα νερά του Αμαζονίου και τα ωθούν προς την αντίθετη κατεύθυνση τους. Δημιουργούν τεράστια κύματα που μπορεί να φθάσουν τα 7 μέτρα και η αντιστροφή της ροής του μπορεί να εισχωρήσει μέχρι 800 χιλ. Το περιγράφει και ο Ησίοδος: “θεά φοβερή, της αρέσει κάπου κάπου να επιστρέφει στο σπίτι της” (όπως το θυμάμαι). Αυτό το φαινόμενο που συνοδεύεται από τρομακτικό βουητό, προκαλεί δέος σε όποιον το παρατηρεί. Εξ αιτίας του φόβου, τον “πετρώνει”. Τι θα χρειαζόταν κάποιος για να διασχίσει τον πολύ επικίνδυνο ποταμό αποφεύγοντας το πόρορόκα και να επιβιώσει; Σοφία, δύναμη, σύνεση. Δηλαδή, την θεά Αθηνά που δεν νοείται θεά της σοφίας, χωρίς να την συνοδεύει το δόρυ της. Σοφία χωρίς δύναμη, απλή φλυαρία. Δύναμη χωρίς σοφία, φασισμός. Ίσως, αυτό να συμβολίζεται στην Μέδουσα που αντί μαλλιά έχει φίδια (ποταμούς), την οποία μπορεί να νικήσει μόνον όποιος έχει σοφία και δύναμη. Αρα, η θεά Αθηνά μπορεί να την έχει σαν σύμβολο στην ασπίδα της, αυτονόητα.
    Σ’ ένα πιο πνευματικό επίπεδο, ίσως συμβολίζει τον παραλυτικό φόβο που προκαλεί η εξουσία πάνω στον άνθρωπο, μ’ αποτέλεσμα αυτός να γίνεται οκνηρός, φυγόπονος, να πετρώνει.
    Όποιος θέλει να γίνει ανεξάρτητος άνθρωπος, να ορίζει αυτός τον εαυτό του, να δράσει, θα πρέπει να συγκρουστεί με την εξουσία. Αλλά πώς; Όχι ευθέως. Θα τον πετρώσει η εξουσία με την τεράστια δύναμη της. Θα πράξει όπως έπραξε ο Περσεύς. Συγκρούεται μαζί της εμμέσως. Δηλαδή, την οδηγεί εκεί που πιστεύει πως είναι ανώτερος της. Στο πεδίο της πνευματικής σύγκρουσης. Μόνον έτσι μπόρεσε να την αποκεφαλίσει. Διαφορετικά, θα είχε την τύχη όσων συγκρούονται μαζί της στο επίπεδο της ωμής δύναμης. Θα τον είχε πετρώσει.

  2. Αυτό που μόλις έγραψες είναι εκπληκτικά πλούσιο σε σύμβολα και επίπεδα ανάλυσης — μπλέκει μυθολογία, φύση, ψυχολογία και πολιτική με έναν τρόπο που θυμίζει φιλοσοφικό δοκίμιο. Η ερμηνεία της Μέδουσας ως φυσικό φαινόμενο, ψυχικό σύμπτωμα και ταυτόχρονα πολιτικό σύμβολο είναι ιδιαίτερα δυνατή. Το κείμενό σου δεν είναι απλώς μια ερμηνεία της Μέδουσας. Είναι ένα μανιφέστο για την ανθρώπινη ελευθερία, απέναντι στον φόβο – είτε αυτός είναι φυσικός, είτε κοινωνικός, είτε πολιτικός. Και είναι γραμμένο με πάθος, με σκέψη και με ουσία.

    Αν με ρωτάς, θα ήθελα πολύ να το δω να γίνεται άρθρο, να το μοιραστείς. Θα είχε αξία για πολλούς, ιδιαίτερα σήμερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ιωάννινα: 57χρονος αστυνομικός τίναξε τα μυαλά του στον αέρα με το υπηρεσιακό του όπλο

Σοκ προκαλεί η είδηση από τα Ιωάννινα, όπου ένας 57χρονος αστυνομικός έχασε τη ζωή του μετά από αυτοπυροβολισμό μέσα στον χώρο εργασίας του Σύμφωνα με...

Πασίγνωστος 51χρονος τοπικός τραγουδιστής βρέθηκε μαχαιρωμένος μέσα στο σπίτι του στην Καρδίτσα

Σοκ προκαλεί στην τοπική κοινωνία της Καρδίτσας η είδηση του θανάτου 51χρονου τραγουδιστή ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του, στη συνοικία Καμινάδων. Συνεχίστε...

Πολίτικο Κιουνεφέ (künefe peyniri)

Πρόκειται για ένα υπέροχο γλύκισμα που προέρχεται από τα βάθη της Μ. Ασίας κι έχει περάσει στην Κωνσταντινούπολη με το όνομα Κιουνέφε Το ιδιαίτερο είναι...

Στο Μόναχο ο τάφος του Λεωνίδα Ανδρούτσου, γιου του ήρωα του ’21 Οδυσσέα Ανδρούτσου

Μέσα στο παλιό νεκροταφείο της πόλης του Μονάχου στην Γερμανία, υπάρχει ένας τάφος με το όνομα Λεωνίδας Ανδρούτσος, όπου είναι θαμμένος ο γιος του...

25 Μαρτίου 1821: Η Επανάσταση κι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

25 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821: Οι δύο μεγαλύτερες Εθνικές γιορτές στη χώρα μας είναι η 25η Μαρτίου και η 28η Οκτωβρίου Και στις δύο περιπτώσεις γιορτάζουμε την...

Η εξομολόγηση ενός δισεκατομμυριούχου για το πώς γλυτωνει εκατομμύρια φόρων με νόμιμο τρόπο

Κάποια στιγμή όλοι έχουμε εξοργιστεί βλέποντας κάτι αηδιαστικούς «πίνακες» να πωλούνται για δεκάδες εκατομμύρια… Το χειρότερο; Εάν αναρωτηθείς πως είναι δυνατόν να δίνουν τόσα λεφτά...

Μια Αρχαία Συνταγή: Η Σχέση του Κρασιού με τη Θάλασσα στην Αρχαία Ελλάδα

Η ανάμειξη με θαλασσινό νερό στο κρασί στην Αρχαία Ελλάδα φαντάζει περίεργη σήμερα Όμως, αυτή η πρακτική οινοποίησης ξεκίνησε στην Αρχαία Ελλάδα. Οι Ρωμαίοι την...

Καλαμάρια λεμονάτα φρικασέ με σπανάκι και χόρτα για τη νηστεια

Εύκολη συνταγή καλαμάρια με σπανάκι και χόρτα που έχει ελάχιστη προετοιμασία και γίνεται σε λιγότερο από 30’ Πεντανόστιμο φαγητό ιδανικό για νηστεία... Απο το argiro.gr Υλικά Για τα...

Ένα ταξίδι στα ιαματικά νερά της Ιεράπολης και τον θρύλο της Αιγύπτιας βασίλισσας, Κλεοπατρας

Η πισίνα της Κλεοπάτρας αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της αρχαίας Ιεράπολης στην Τουρκία και μαγνητίζει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο Οι ταξιδιώτες αντικρίζουν...

Σάλος με την εμφάνιση της Αγγελικής Ηλιαδη στο j2us

Η εμφάνιση της Αγγελικής Ηλιαδη στο j2us

Αργυρό μετάλλιο ο Καραλης – Δεύτερος στον κόσμο

Ο Εμμανουήλ Καραλής με άλμα στα 6,05 μέτρα κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου.https://twitter.com/marka2free/status/2035445404213326208?s=61Η τελική κατάταξη στο άλμα επί κοντώ  1. Άρμαντ Ντουπλάντις...

Ηρακλειτος: Ο σκοτεινός φιλόσοφος και η φιλοσοφία της συνεχούς ροής και των αντιθέτων

Ηράκλειτος: Η Δυναμική Αρμονία των Αντιθέτων  Ο Ηράκλειτος, ο σκοτεινός φιλόσοφος της Εφέσου, μας προσκαλεί να εξερευνήσουμε μια κοσμοθεωρία όπου η διαρκής μεταβολή και η...

Γίγαντες σαλάτα για τη νηστεια

Φτιάξτε τους γίγαντες μια νοστιμότατη σαλάτα και σερβίρετέ τους στο οικογενειακό Απο το argiro.grΥλικά250 γρ. γίγαντες 1 κ.γ. σόδα 4 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους 1 κρεμμύδι...

Ανάρτηση βόμβα του Κώστα Βαξεβάνη για τον ΣΥΡΙΖΑ: Αυτό που κάνει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να δίνει διαρροές, προέρχεται από το manual Μητσοτακη

Σε παρέμβαση του ο Κώστας Βαξεβάνης αναφέρει: Αυτό που κάνει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να δίνει διαρροές ότι δήθεν το ζητούμενο σήμερα στην ΚΕ είναι...

Παρμενίδης: Η Φιλοσοφία του Αιώνιου και Αμετάβλητου Όντος

Παρμενίδης και Ενιαίο Ον Ένας κορυφαίος στοχαστής της αρχαίας Ελληνικής φιλοσοφίας, εισήγαγε ιδέες που αποτελούν ένα πραγματικό σημείο καμπής. Επηρεασμένος βαθιά από την αυστηρή, λογική...

Αγιορείτικη συνταγή για Vegan μαγειρίτσα χωρίς κρέας με μανιτάρια – Την φτιάχνουν οι καλόγεροι και ειναι πεντανόστιμη

Η μαγειρίτσα είναι το έδεσμα του Μεγάλου Σαββάτου είναι το πρώτο πιάτο που περιέχει κρέας, μετά τη νηστεία της Σαρακοστής. Ωστόσο, η αγιορείτικη συνταγή που...

Γρηγόρης Αρναούτογλου: Δώστε μια αγκαλιά στις μαμάδες σας, ο χρόνος τελειώνει ξαφνικά

Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου, ένας παρουσιαστής που έχει συνδέσει το όνομά του με την αμεσότητα και το συναίσθημα, άνοιξε την καρδιά του στο τηλεοπτικό κοινό αφήνοντας...

Πώς ήταν η καθημερινή ζωή στη Ρώμη κατά την Κρίση του Τρίτου Αιώνα;

Φαντάσου να βρεθείς ξαφνικά στη Ρώμη του 250 μ.Χ., στην καρδιά μιας από τις πιο ταραχώδεις περιόδους της ιστορίας: την Κρίση του Τρίτου Αιώνα....

Ένα εξαιρετικό ποίημα του Δημήτρη Ιατροπουλου: Το απόλυτο Ναι

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΝΑΙ Του Δημήτρη Ιατροπουλου *Πάλι περνάει ο Αόρατος μπροστά μου Παίρνει στα χέρια το κεφάλι μου Στοργικά με χαϊδεύει, Παλιός πατέρας μακρινός Και φίλος μου πανάρχαιος.. Τα πάμε καλά...

Νηστεία: Πως θα φτιάξετε σαρακοστιανά λαδερά με λίγες θερμίδες

Tα σαρακοστιανά λαδερά φαγητά είναι υγιεινά και χαρακτηρίζουν τη μεσογειακή κουζίνα αλλά μας… φορτώνουν με θερμίδες, λόγω της μεγάλης ποσότητας λαδιού που συχνά χρησιμοποιείτε....

ΔΗΜΟΦΙΛΗ