Η Πολωνία συνεχίζει τις εκταφές των θυμάτων της σφαγής στη Βολυνία, από τους Ουκρανούς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολωνοί εμπειρογνώμονες επανέλαβαν την Πέμπτη, μετά από διάλειμμα πολλών ετών, την εκταφή θυμάτων της σφαγής Πολωνών από Ουκρανούς εθνικιστές στη Βολυνία/ Volhynia (βορειοανατολική Ουκρανία), μια τραγωδία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά που εξακολουθεί να έχει επιπτώσεις στις Πολωνο-Ουκρανικές σχέσεις σήμερα, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

«Ξεκίνησαν οι εκταφές» στην τοποθεσία του πρώην χωριού Πουζνίκι /Puzniki, όπου σκοτώθηκαν περίπου 80 Πολωνοί σε επίθεση που αποδόθηκε στον Ουκρανικό Εξεγερτικό Στρατό (UPA) τη νύχτα της 12ης προς 13 Φεβρουαρίου 1945, σε ένα από τα επεισόδια αυτής της σφαγής, σύμφωνα με δήλωση του Πολωνικού Υπουργείου Πολιτισμού.

Η Πολωνία, πολύ στενός σύμμαχος της Ουκρανίας από την αρχή της μεγάλης εισβολής της Ρωσίας στη χώρα αυτή, δεν σταμάτησε να απαιτεί από το Κίεβο να αναλάβει την ευθύνη για αυτή τη σφαγή, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 100.000 Πολωνοί που ζούσαν στη Βολυνία για γενιές τα έτη 1943-1945.

Καταδικασμένη κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής περιόδου για συνενοχή με τους Ναζί, η UPA θεωρείται επί του παρόντος στην Ουκρανία ως μια πατριωτική οργάνωση που αγωνίστηκε για την ανεξαρτησία της χώρας.

Το θέμα έχει μια «ιστορική» αλλά και μια «καθαρά ανθρώπινη» διάσταση, λέει ο Μασιέ Ντάντσεβιτς/ Maciej Dancewicz, ιστορικός και επικεφαλής του ιδρύματος Freedom and Democracy (WiD), το οποίο έλαβε το πράσινο φως από το Κίεβο για να πραγματοποιήσει τις εκταφές στο Πουζνίκι.

Η επίθεση στο Πουζνίκι στοίχισε τη ζωή σε περίπου 80 κατοίκους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με μάρτυρες και επιζώντες. Τα σώματά τους θάφτηκαν σε έναν ομαδικό τάφο και το δάσος έκτοτε έσβησε κάθε ίχνος της τραγωδίας, καταπίνοντας το ίδιο το χωριό.

Η γιαγιά του ιστορικού Ντάντσεβιτς επέζησε της σφαγής «από θαύμα»: φυγαδεύοντας από τους επιτιθέμενους, έσκυψε να ψάξει για μια χαμένη μπότα στο χιόνι «και εκείνη ακριβώς τη στιγμή μια έκρηξη αυτόματων πυροβολισμών πέρασε ακριβώς πάνω από το κεφάλι της».

«Ακόμη και μετά από 80 χρόνια, το θέμα είναι ακόμα ζωντανό, συνηθίζουμε να το συζητάμε πολύ στο σπίτι», λέει ο Ντάντσεβιτς, ο οποίος ελπίζει ότι οι εκταφές στο Πουζνίκι σηματοδοτούν «πρόοδο» στην προσέγγιση του Κιέβου στο πρόβλημα, ώστε «η κατάσταση να εξομαλυνθεί».

Μια αποστολή ειδικών, ειδικά στην αρχαιολογία, την ανθρωπολογία και τη γενετική, έφτασε στην τοποθεσία του πρώην χωριού, που είναι δύσκολο να προσπελαστεί, φέρνοντας αρκετούς τόνους εξοπλισμού και εξελιγμένα εργαστήρια.

«Τα υπολείμματα θα εξαχθούν χωριστά, μετά θα γίνουν ανθρωπολογικές αναλύσεις και θα παρασχεθούν υλικά για αξιόπιστες γενετικές εξετάσεις», είπε πρόσφατα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντρέι Οσόφσκι, ειδικός στην εγκληματολογική γενετική στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Στσετίν – Szczecin (βορειοδυτικά), μέλος της αποστολής.

%CE%B2%CE%B2%CE%BF%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%BE%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B5%CF%89%CF%89%CE%BC%CF%89 %CF%80%CF%82%CE%B5%CF%80%CE%BA5%CF%84%CE%B86%CF%8447%CF%85667%CE%B1

Τα λείψανα θα τοποθετηθούν σε φέρετρα και θα διατηρηθούν μέχρι την τελική ταφή, που έχει προγραμματιστεί σε περίπου δύο μήνες, στο παλιό νεκροταφείο στο Πουζνίκι, σύμφωνα με τις επιθυμίες των οικογενειών των θυμάτων.

Κάθε άτομο θα έχει ξεχωριστό τάφο, με όνομα και επίθετο, μαζί με την ταυτότητα των θυμάτων.

«Είναι μια περίπλοκη αποστολή», λέει ο Μασιέ Βρόμπελ, αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού που επιβλέπει όλες τις διαδικασίες.

«Το θέμα είναι εξαιρετικά λεπτό, έστω και μόνο επειδή η ουκρανική πλευρά δεν είναι σήμερα σε θέση να ορίσει ρητά τι συνέβη εκείνο το βράδυ του 1945», είπε στον Τύπο.

«Θα θέλαμε να μάθουμε περισσότερα για όλες τις συνθήκες (…) ώστε και οι δύο πλευρές να αναγνωρίσουν αυτή τη σφαγή και να γίνει γνωστή η ιστορία του λαού του Πουζνίκι», πρόσθεσε.

Αρκετά άλλα αιτήματα για άδεια για ανασκαφές και εκταφές σε άλλες τοποθεσίες όπου έγινε η σφαγή εξακολουθούν να περιμένουν απάντηση από το Κίεβο, «στο μέτρο του δυνατού, επειδή η κλίμακα είναι τεράστια», τόνισε ο ιστορικός Ντάντσεβιτς.

Η πολωνική κυβέρνηση αποφάσισε να περιορίσει την πρόσβαση στο εργοτάξιο Πουζνίκι.

Η Ουκρανία «είναι το σκηνικό ενός πολέμου» και το ζήτημα των Πολωνο-Ουκρανικών σχέσεων -ιδιαίτερα σε αυτή την εύθραυστη ιστορική διάσταση- είναι «εκτεθειμένο σε επιθέσεις της ρωσικής παραπληροφόρησης», εξήγησε ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός.

Για τον καθηγητή Αντρέι Οσόφσκι, «είναι προφανές ότι υπάρχει μια μικρή, μεγάλη ή πολύ μεγάλη πολιτική γύρω από αυτό το θέμα (…) αλλά το καθήκον μας δεν είναι να κάνουμε πολιτική ή να κατηγορήσουμε κανέναν, αλλά απλώς να εντοπίσουμε αυτούς τους ανθρώπους». «Σε όλους αξίζει μια αξιοπρεπής κηδεία», δήλωσε.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ  – Echedoros.blog

  1. Καλα ξεμπερδεματα,Οπου και να κοιταξει κανεις , φασιστες παντου στις χωρες της κεντρικης και οχι μονο ευρωπης.Θα ξαναζησουμε μια απο τα ιδια με τη μονη διαφορα οτι δεν θα υπαρχει πλεον υπογειο να κρυφτουμε αφου η ραδιενεργεια χωνεται παντου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ