Ο Τραμπ ζητά δωρεάν διέλευση για τα αμερικανικά πλοία από τις Διώρυγες του Σουέζ και του Παναμά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο αραβικός Τύπος αναφέρεται σε δηλώσεις του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προέβη σε δηλώσεις για τα δύο παγκόσμιες διώρυγες του Σουέζ και του Παναμά.

«Στα αμερικανικά πολεμικά και εμπορικά πλοία πρέπει να επιτρέπεται η ελεύθερη διέλευση από τα κανάλια του Παναμά και του Σουέζ! Αυτά τα δύο κανάλια δεν θα υπήρχαν χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε ότι ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο να δώσει αμέσως συνέχεια στο θέμα.

Η Διώρυγα του Σουέζ είναι μια τεχνητή πλωτή οδός στην Αίγυπτο που είναι διπλής κυκλοφορίας στα περισσότερα μέρη. Το κανάλι μήκους 193,3 χιλιομέτρων συνδέει τη Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα. Χωρίζεται κατά μήκος σε δύο τμήματα: τη βόρεια και τη νότια Πικρή Λίμνη, και εγκάρσια σε δύο ξεχωριστά περάσματα στα περισσότερα από τα τμήματα της, επιτρέποντας στα πλοία να περνούν και προς τις δύο κατευθύνσεις ταυτόχρονα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Θεωρείται το ταχύτερο θαλάσσιο πέρασμα μεταξύ των δύο ηπείρων, εξοικονομώντας κατά μέσο όρο 15 ημέρες χρόνου ταξιδιού μέσω της διαδρομής  του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας.

Ο υποστράτηγος Οσάμα Ράμπι, Πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, πιστεύει ότι οι πρόσφατοι δασμοί των ΗΠΑ στην Κίνα είναι πιθανό να επηρεάσουν το παγκόσμιο εμπόριο και κατά συνέπεια τη Διώρυγα του Σουέζ.

Επεσήμανε ότι η Διώρυγα του Σουέζ επηρεάζεται από τις τρέχουσες πολιτικές συνθήκες, τόσο στην περιοχή όσο και αλλού στον κόσμο, προσθέτοντας ότι η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα και στα στενά του Μπαμπ ελ-Μαντέμπ έχει κοστίσει στο κανάλι περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε απώλειες τον περασμένο χρόνο, παρά το γεγονός ότι η Διώρυγα του Σουέζ απέχει περίπου 1.200 μίλια από την περιοχή.

Το κανάλι του Παναμά είναι ένα ζωτικής σημασίας στρατηγικό πέρασμα, που αντιπροσωπεύει το στενότερο τμήμα του ισθμού που συνδέει τις ηπείρους της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, επιτρέποντας στα πλοία να κινούνται γρήγορα μεταξύ του Ατλαντικού και του Ειρηνικού Ωκεανού. Το κανάλι διαχειρίζεται περίπου το 40 τοις εκατό της κυκλοφορίας εμπορευματοκιβωτίων στις ΗΠΑ ετησίως, γεγονός που το καθιστά σημαντική εμπορική σημασία.

Αμερικανικά πολεμικά πλοία διέσχισαν τη Διώρυγα του Σουέζ σε πορεία προς το στενό Μπαμ παλ Μαντάμπ. Το βίντεο κυκλοφόρησε μέρες αφότου ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε την άφιξη ενός δεύτερου αεροπλανοφόρου, του USS Carl Vinson, στην περιοχή, για να συνεργαστεί με το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες κλιμάκωσαν την αεροπορική τους εκστρατεία κατά της ομάδας Χούτι στην Υεμένη από τα μέσα Μαρτίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ολοκλήρωσαν την κατασκευή του καναλιού στις αρχές του 20ου αιώνα, αλλά παρέδωσαν τον έλεγχό του στην κυβέρνηση του Παναμά το 1999 μετά από μια σειρά ιστορικών συμφωνιών.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει την επιθυμία του να «διεκδικήσει ξανά» τη Διώρυγα του Παναμά, θεωρώντας ότι είναι στρατηγικό συμφέρον που πρέπει να προστατευθεί. Πριν αναλάβει την προεδρία τον Ιανουάριο, είχε επισημάνει στους δημοσιογράφους ότι δεν θα απέκλειε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει οικονομικά ή και στρατιωτικά μέσα για την επίτευξη αυτού του στόχου.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ  – Echedoros.blog

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ