Πρωτοφανής συσσώρευση όπλων στην υφήλιο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάτω Σαξονία, Unterlüß, Leopard 2A4 κύρια γάστρα αρμάτων μάχης


Το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI)δημοσίευσε ότι οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες έφτασαν σε νέο υψηλό ρεκόρ το 2024 για «δέκατη συνεχή φορά», υπερβαίνοντας τα στοιχεία του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με την έκθεση του ινστιτούτου, οι δαπάνες προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό αυξήθηκαν κατά 9,4% στα  2,72 τρισεκατομμύρια δολάρια , τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση τουλάχιστον από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Βασικές τάσεις στις στρατιωτικές δαπάνες το 2024:

1. Ευρώπη: Η μεγαλύτερη αύξηση 17%

  • Οι δαπάνες στην ήπειρο αυξήθηκαν στα  693 δισεκατομμύρια δολάρια , με αυξήσεις σε όλες τις χώρες εκτός από τη Μάλτα.
  • Ρωσία : Οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά  38%  στα  149 δισεκατομμύρια δολάρια .
  • Ουκρανία : Οι στρατιωτικές της δαπάνες έφτασαν  τα 64,7 δισεκατομμύρια δολάρια  (34% του ΑΕΠ), τις υψηλότερες στον κόσμο όσον αφορά τη στρατιωτική επιβάρυνση.
  • Γερμανία : Έγινε η τέταρτη μεγαλύτερη στρατιωτική δαπάνη στον κόσμο ( 88,5 δισεκατομμύρια δολάρια , αύξηση 28%), ξεπερνώντας τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης για πρώτη φορά από την επανένωση.

2. Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα: Παγκόσμια ηγεσία

  • Ηνωμένες Πολιτείες : Διατήρησαν την πρώτη τους θέση ( 997 δισεκατομμύρια δολάρια , που αντιπροσωπεύουν το 37% του παγκόσμιου συνόλου).
  • Κίνα : Η δεύτερη μεγαλύτερη δαπάνη ( 314 δισεκατομμύρια δολάρια , αύξηση 7%), συνεχίζοντας την αύξηση των δαπανών της για τρεις δεκαετίες.

3. Μέση Ανατολή: Αύξηση 15%.

  • Οι δαπάνες στην περιοχή ανήλθαν  στα 243 δισεκατομμύρια δολάρια , με σημαντικές αυξήσεις σε:
    • Ισραήλ  (46,5 δισεκατομμύρια δολάρια, +65%).
    • Λίβανος  (635 εκατομμύρια δολάρια, +58%).
  • Ενώ οι δαπάνες του Ιράν μειώθηκαν   (7,9 δισεκατομμύρια δολάρια, -10%) λόγω των κυρώσεων.

4. ΝΑΤΟ: Ρεκόρ δαπανών

  • Οι χώρες του ΝΑΤΟ ξόδεψαν  1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια , με 18 χώρες να υπερβαίνουν το όριο του 2% του ΑΕΠ.
  • Τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη συνεισέφεραν  454 δισεκατομμύρια δολάρια  (30% των συνολικών δαπανών του ΝΑΤΟ).

Η έκθεση δείχνει ότι ο κόσμος παρακολουθεί μια στροφή προς μια κλιμακούμενη κούρσα εξοπλισμών, με σαφή εστίαση στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή εν μέσω συνεχιζόμενων γεωπολιτικών εντάσεων.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ  – Echedoros.blog

  1. Ιερά τέρατα.
    Δηλαδή προτιμάνε οι ηγέτες να δίνουν αυτά τα τεράστια ποσά για να σκοτώνει ο ένας τον άλλον ( άραγε γιατί; Μα γιατί είναι εχθρός, τόσο απλά ) από τα να δίνουν αυτά τα ποσά για μηδέν ανεργία, για υγεία, για την προστασία της γης που θρέφει εμάς τις βδέλλες , για, για, για… Το χειρότερο τέρας άνευ λόγου και αιτίας. ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ

  2. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΙΕΡΑ ΤΕΡΑΤΑ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΙ?????? ΠΟΥ ΔΑΠΑΝΟΥΝ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ, ΕΝΩ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΙΝΟΥΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ, ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ,ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΣΟΥΝ ΟΙ ΜΑΓΑΛΕΜΠΟΡΟΙ ΟΠΛΩΝ . ΝΑ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΤΗ ΣΑΠΙΛΑ ΤΟΥΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ