Θαυμαστά κτίρια του ιστορικού μας παρελθόντος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ελλάδα είναι γεμάτη από θαυμαστά μέρη και κτίρια του ιστορικού μας παρελθόντος, που σε αρκετούς μας είναι άγνωστα εκτός και αν κατά τύχη πέσουμε επάνω τους. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η Σκευοθήκη του Φίλωνος που κρύβει πίσω της σημαντική ιστορία αρχιτεκτονική και όχι μόνο μια και ήταν από τα πιο θαυμαστά έργα του αρχαίου ελληνικού κόσμου, εφόσον αποτελούσε ένα από τα λαμπρότερα δημόσια κτίρια του Πειραιά στην αρχαιότητα και αποτελούσε μέρος του πολεμικού ναυστάθμου.

IMG 7147 IMG 7148

Σε επιγραφή που βρέθηκε στην περιοχή της Ζέας και σώζεται ακέραιη, έχει χαραχθεί η προκήρυξης της κατασκευής του έργου και η παρουσίαση των βασικών της προδιαγραφών, οι οποίοι αφορούν στον σχεδιασμό της σκευοθήκης από τους αρχιτέκτονες Φίλωνα με καταγωγή από την Ελευσίνα και Ευθύδομο από την Αθήνα.

Η σκευοθήκη ήταν το κτίριο όπου φυλασσόταν παντοειδή εξαρτήματα των πλοίων του πολεμικού αθηναϊκού στόλου, δηλαδή αποσπώμενων μερών των πλοίων της Αθήνας, όπως πηδάλια, σχοινιά, κουπιά και πανιά. Επίσης, αποθηκεύονταν ανταλλακτικά εξαρτήματα προς αντικατάσταση φθαρμένων. Το κτίριο πιθανολογείται πως κατασκευάστηκε η την  το 346-328 π.Χ. Είχε 133 μέτρα μήκος, 18 μέτρα πλάτος και 10 μέτρα ύψος. Είναι κατασκευασμένο από ακτίτη λίθο και πεντελικό μάρμαρο. Ο φωτισμός του γίνονταν από τα 36 παράθυρα που είχε στην κάθε πλευρά του και η είσοδος έκλεινε με δυο μεγάλες χάλκινες θύρες. Εσωτερικά χωριζόνταν με διπλή κιονοστοιχία σε ένα κεντρικό διάδρομο και δύο πλευρικά κλίτη με δύο ορόφους, όπου βρισκόντουσαν ταξινομημένα διάφορα σκεύη και εξαρτήματα του πολεμικού ναυτικού. Εξυπηρετούσε τις ανάγκες 196 πλοίων του λιμανιού της Ζέα και η τοποθεσία του ήταν πίσω από τους νεωσοίκους του Ναυστάθμου της Ζέας.

Το κτίριο που στην αρχαιότητα είχε θαυμαστεί για και την αρμονία των αναλογιών του και την λιτότητα που το χαρακτήριζε, αλλά κυρίως για την αίσθηση της δημοκρατικής διαφάνειας που άφηνε, εφόσον ήταν τόσο επινοημένο ώστε όλο το περιεχόμενό του να είναι ορατό από μια κεντρική αίθουσα και έτσι να υπόκειται σε έλεγχο από τους πολίτες της  αθηναϊκής δημοκρατίας. Το τέλος του ήρθε κατά τη Ρωμαϊκή Εποχή από φωτιά που το κατέστρεψε ολοσχερώς.

Σήμερα εκείνο που έχει μείνει και είναι ορατό από το λαμπρό οικοδόμημα, είναι η βόρεια πλευρά της σκευοθήκης και η είσοδός της, που βρίσκονται στον ακάλυπτο χώρο πολυκατοικίας επί της οδού Υψηλάντου 170 στον. Επίσης ένα άλλο τμήμα της που ανασκάφηκε βρίσκεται κάτω από το οδόστρωμα της λεωφόρου 2ας Μεραρχίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ