Μαρία Νεγρεπόντη Δελιβάνη
Η Ελλάδα, από κοινού με την υπόλοιπη υφήλιο, εμφανίζεται δυσαρεστημένη και σχεδόν τρομοκρατημένη, από τις δυσάρεστες επιπτώσεις, που φαντάζεται ότι θα υποστεί, εξαιτίας των μέτρων του Ντόναλντ Τραμπ. Και κατατρίβεται σε ανούσιες συζητήσεις για το πως θα τις προσπεράσει. Η αντιμετώπιση της Ελλάδας εκφράζεται τέλεια με το γνωμικό: «βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος».
Σπεύδω να προβάλω μια διαφορετική διάσταση των μέτρων Ντόναλντ Τραμπ ειδικά για την Ελλάδα, μήπως και εγκαίρως κατανοήσουμε το τι θα μπορούσαμε να επιτύχουμε, και σταματήσουμε τις ανούσιες αναζητήσεις. Αναφέρομαι σε θησαυρό, που λάμπει στο βάθος των προστατευτικών δασμών του νέου διεθνούς οικονομικού καθεστώτος, και που θα φώτιζε τα σκοτάδια της ρημαγμένης μας οικονομίας, αν τον τραβούσαμε στην επιφάνεια. Εξυπακούεται, φυσικά, κάτω από προϋποθέσεις.
Σε δύο ενότητες θα αναφερθώ, στη συνέχεια, στις κορυφαίες καταρχήν κακές επιλογές που μας έφεραν στο παρόν αναπτυξιακό αδιέξοδο, και στη συνέχεια στο πως ο προστατευτισμός του Τραμπ, θα μπορούσε να μας ανοίξει ορίζοντες αισιοδοξίας. Εξυπακούεται ότι το θέμα έχει πολυάριθμες πτυχές και ότι, αναγκαστικά, εδώ, θα αναφερθώ απλώς σε επικεφαλίδες του.
Ι. Μερικές από τις καταστρεπτικές μας επιλογές
Θα αρχίσω με την είσοδό μας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Η κριτική μου, σαφώς, δεν αναφέρεται στην είσοδό μας σε αυτήν, αλλά στο πρόωρο του εγχειρήματος μας. Δεδομένου ότι ανήκουμε στην Ευρώπη, σίγουρα έπρεπε να είμαστε μέλος της, παρότι η ίδια έχει δυστυχώς αποτύχει στο σύνολό της, έχοντας αθετήσει όλες τις αρχικές της υποσχέσεις (νομισματική σταθερότητα, πλήρη απασχόληση, δικαιότερη κατανομή του εισοδήματος, εξάλειψη των διαφορών ανάπτυξης μεταξύ των κρατών-μελών και ειρήνη).
Να υπενθυμίσω ότι η ελληνική οικονομία, στις παραμονές της εισόδου της στην τότε ΕΟΚ, πρόσφερε σωρεία αποδείξεων υγιούς ανάπτυξης και σταδιακού περιορισμού των επί μέρους εγγενών αδυναμιών της. Είχα, τότε, κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, σχετικά με τις δυσμενείς επιπτώσεις μιας πρόωρης εισόδου μας, όπως προκύπτει από την ακόλουθη επισήμανσή μου: «Γι’αυτό θα λέγαμε ναι στην ένταξη, γιατί εκεί ανήκουμε και εκεί είναι το μέλλον μας. Όχι, όμως, αμέσως…γιατί απλούστατα δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι και δεν μας ικανοποιεί καθόλου ο ρόλος που μας προσφέρεται αυτή τη στιγμή: δηλαδή του επίσημου τακτικού μέλους της Κοινότητας αμέσως, που ισοδυναμεί με τον εσαεί ρόλο του παρακατιανού συγγενή» (Βλ. Ανάλυση της ελληνικής οικονομίας, 1981, σ. 470). Ακριβώς, η ίδια ένσταση αναφέρεται και στην είσοδό μας στην Ευρωζώνη.
Κρίνω περιττό να επεκταθώ, στη συνέχεια, και σε ορισμένα δολοφονικού περιεχομένου εδάφια των Μνημονίων, που μας αποτελειώνουν, δεδομένου ότι έχω ήδη κατά κόρον ασχοληθεί με αυτά.
Η απότομη, έτσι, έκθεση της ανώριμης, ακόμη, ελληνικής οικονομίας, στον χωρίς όρια, διεθνή ανταγωνισμό, σε συνδυασμό και με ορισμένες καταστρεπτικές, για τη γεωργία μας, εμπνεύσεις της ΚΑΠ, την οδήγησαν σε μακρόχρονο μαρασμό. Η πολλά υποσχόμενη, και λόγω ευνοϊκού κλίματος, γεωργία μας, υποχρεώθηκε να απεμπολήσει την μία μετά την άλλη τις παραδοσιακές της καλλιέργειες, για να μην πέσει η τιμή τους διεθνώς. Με τη σειρά της, και η τότε αναπτυσσόμενη βιομηχανία μας, πριν ακόμη προφτάσει να ενηλικιωθεί, με τη βοήθεια κάποιων προστατευτικών δασμών, έγινε βορά των πιο προηγμένων, βιομηχανικά, από την ίδια, οικονομιών. Το μονίμως, έκτοτε, ελλειμματικό εμπορικό μας ισοζύγιο με τον ευρωπαϊκό βορρά και ιδιαίτερα με τη Γερμανία προσφέρει μια από τις πολλές μορφές καταστροφής της οικονομίας, εξαιτίας της βεβιασμένης εισόδου μας στην ενωμένη Ευρώπη. Δηλαδή, πριν να έχουν προχωρήσει στοιχειωδώς, οι απαραίτητες προς τούτο προϋποθέσεις. Η καταστροφή, βέβαια, ολοκληρώθηκε με τα Μνημόνια. Και όχι μόνο εξαιτίας των πολύπλευρα απαράδεκτων απαιτήσεων των δανειστών μας, αλλά και εξαιτίας της επιβολής όρων, που καθιστούσαν αδύνατη την ανάπτυξη (Σύμφωνο Σταθερότητας, εντός της ΕΕ, και ακραίου βαθμού παγκοσμιοποίηση, διεθνώς).
Το αποτέλεσμα, σε πείσμα των συχνών αφηγημάτων περί δήθεν ανάπτυξης, που δήθεν προσελκύει τον διεθνή θαυμασμό για τα επιτεύγματά μας, είναι άκρως απογοητευτικό. Και τούτο, διότι όσοι διαθέτουν, έστω και στοιχειώδεις γνώσεις, γύρω από τις διεργασίες της αναπτυξιακής διαδικασίας, αδυνατούν να τις εντοπίσουν στην ελληνική περίπτωση. Συνοπτικά, η διαδικασία αυτή προϋποθέτει την ύπαρξη και συνεργασία τριών βασικών τομέων παραγωγής, (πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς), που αναπτύσσονται διαδοχικά και που συμβάλλουν, από κοινού, στο αναπτυξιακό αποτέλεσμα.
Αντιθέτως, δεν είναι νοητή η αναφορά σε πορεία ανάπτυξης, όταν αυτή αφορά, σε έναν και μοναδικό τομέα, από τους τρείς βασικούς, ενόσω οι υπόλοιποι δύο εμφανίζονται θνησιγενείς. Και, ακόμη, ενόσω οι υπόλοιποι δύο έχουν διακόψει με βίαιο τρόπο την αναπτυξιακή τους πορεία, που ουδέποτε ολοκληρώθηκε. Πρόκειται για την ανθυγιεινή περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, με τον πρωτογενή και δευτερογενή της τομείς να μαραζώνουν. Αλλά, και ταυτόχρονα να αδυνατούν να συναντήσουν οδό ανάπτυξης, εξαιτίας των αρνητικών, για αυτούς, συνθηκών, που επικρατούν στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία.
Η Ελλάδα έχασε, έτσι, αρκετές ευκαιρίες εξυγίανσης των αναπτυξιακών της βάσεων. Τις περισσότερες από αυτές, εξαιτίας δικών της επιπόλαιων επιλογών, αλλά και μόνιμης υποτελούς συμπεριφοράς.
Και πριν από τον Τραμπ η Ελλάδα, ως ουραγός της ταχύτατα παρακμαζόμενης Ευρώπης, δεν είχε πια καμία ελπίδα επανασυνδεσης της με την ιδιαιτερότητα των αναπτυξιακών της απαιτήσεων.
ΙΙ. Η μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα έρχεται τώρα με τον Ντόναλντ Τραμπ
Και ξαφνικά έγινε ξαστεριά για την Ελλάδα, καθώς ο νέος πλανητάρχης έθεσε τέλος στην μακρά περίοδο της ακραίας μορφής παγκοσμιοποίησης, και των πολύπλευρα καταστρεπτικών της συνεπειών, επιβάλλοντας τον προστατευτισμό. Το αγωνιώδες ερώτημα, εδώ, πρέπει να είναι: έχει τα μάτια της ανοιχτά η πατρίδα μας, για να προχωρήσει προς το φως;
Υποστηρίζω, απλώς, αυτό, που κάθε μακρό οικονομολόγος με σοβαρές σπουδές πίσω του, θα είχε ήδη διαπιστώσει. Το γεγονός, δηλαδή, ότι ο προστατευτισμός ανοίγει μια νέα σελίδα για την πατρίδα μας, με περιεχόμενο που θα μπορούσε να αποδειχθεί ελπιδοφόρο. Με την προϋπόθεση, φυσικά, ότι θα αρπάξουμε, αδίστακτα, αυτή την θεόπεμπτη ευκαιρία και θα αναγάγαμε την αξιοποίησή της σε πρωταρχικό μας μέλημα. Αλλά, και αν στη συνέχεια απομακρύναμε, με νύχια και δόντια, τα πολυάριθμα εμπόδια που θα συναντούσαμε καθοδόν.
Προστατευτισμός και νέα εκβιομηχάνιση της Δύσης
Θα ανατρέξω, αναγκαστικά, στο παρελθόν, για να επαναφέρω στο προσκήνιο θεωρίες, πεποιθήσεις και επιδιώξεις περασμένων αιώνων, που επικαιροποιούνται με τον Τραμπ, αλλά με κάποια δειλία, και με την ΕΕ. Αναφέρομαι στη θεωρία του Friedrich List (γύρω στα 1830), που όπως είναι γνωστό εκφράζει εθνικιστική άποψη για την οικονομία ( απολύτως, άλλωστε, του συρμού τώρα).
Πρόκειται για την ανάγκη επιβολής προστατευτικών δασμών, προκειμένου να «ξαναγίνουν μεγάλες», προκειμένου να « ανακάμψουν από την παρακμή», προκειμένου να «προχωρήσουν σε δεύτερη εκβιομηχάνιση» κάποιες οικονομίες με προβλήματα. Να προστατευθούν, έτσι, με διαφορετική αναγκαστικά μορφή, ανάλογα με τα ειδικότερα προβλήματα της κάθε οικονομίας, επιλέγοντας το είδος, το ύψος και το μίγμα των προστατευτικών δασμών, που θα κριθεί το καταλληλότερο για την κάθε μια από αυτές. Και, φυσικά, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι με βάση αυτή τη θεωρία του Friedrich List αναπτύχθηκαν και εκβιομηχανίστηκαν, στο παρελθόν, όλες σχεδόν οι οικονομίες της Δύσης (και όχι μόνο).
Δεν είναι του παρόντος η συζήτηση, που άλλωστε προοιωνίζεται μακρά, για το κατά πόσο το σχέδιο Τραμπ, που φαίνεται να ασπάζεται και η ΕΕ, έχει πιθανότητες επιτυχίας. Για τη ρημαγμένη, ωστόσο, από κάθε πλευρά, και χωρίς ελπίδες βελτίωσης της κατάστασής της, ελληνική οικονομία, αυτή η επαναφορά του παρελθόντος στο σήμερα, προσφέρει μια εξ ουρανού ευκαιρία. Και θα αποτελούσε ένα επιπλέον θανάσιμο αμάρτημα, ανάμεσα στα πολυάριθμα του παρελθόντος, εναντίον της χώρας μας, η μη άμεση αξιοποίησή του.
Τι επιβάλλεται να γίνει άμεσα:
*Επιστράτευση μακρό οικονομολόγων, με σοβαρές σπουδές στην ανάπτυξη
*Κατάρτιση μακροχρόνιου αναπτυξιακού προγράμματος για τον γεωργικό και τον βιομηχανικό τομέα (τριετούς, πενταετούς χρόνου και βλέπουμε)
*Εξειδίκευση των δασμών, που θα επιβληθούν, με βάση τις δυνατότητες και τις επιδιώξεις του γεωργικού και βιομηχανικού κλάδου
*Απαίτηση άμεσης επανεξέτασης των εγκληματικών εδαφίων των Μνημονίων, που αποτελούν κόλαφο για ευρωπαϊκή οικονομία του 21ου αιώνα, απαίτηση της χώρας μας ότι επιτέλους πρέπει να αποκτήσει δικαίωμα στην ανάπτυξη, τέλος φυσικά στην, όντως, αδιανόητη τακτική προπληρωμής του δανείου μας, και πλήθος-πλήθος άλλων, που θα ξαναδώσουν πνοή στην καταδικασμένη πατρίδα μας (και που όλα δείχνουν ότι ευνοούνται από τις γενικές προτιμήσεις του νέου πλανητάρχη)
*Υπενθύμιση της ΕΕ, έστω και με μονομερείς αποφάσεις μας, ότι η Ελλάδα πρέπει να ζήσει και όταν η ίδια δεν θα υπάρχει πια (ή, στην ευνοϊκότερη για την ίδια περίπτωση, θα έχει εξελιχθεί σε σαφώς καλύτερη έκδοσή της)
*Και βέβαια, αίτηση πολύπλευρης βοήθειας από τον Ντόναλντ Τραμπ (κάνοντας πρωταρχικό βραχυχρόνιο στόχο μας την εξασφάλιση επαφής μας με ανθρώπους του και δικούς μας κοντά του). Όχι τόσο για να προσπαθήσουμε να τον κάνουμε να λησμονήσει τις τόσο, μα τόσο εσφαλμένες ενέργειές μας, στον πόλεμο της Ουκρανίας και σε πλήθος άλλων (που φαίνεται ιδιαιτέρως δύσκολο), αλλά πρωτίστως για να τον πληροφορήσουμε ότι ένα ολόκληρο έθνος αργοσβήνει, με κυρίαρχο τίμημα, αρχικά τη διάσωση ευρωπαϊκών τραπεζών και στη συνέχεια «ότι έγινε, δεν ξεγίνεται». Υποψιάζομαι, ότι για πλήθος λόγων, το ιστορικό καταστροφής της Ελλάδας θα τον ενδιαφέρει.
Τι θα χρειαστεί ένα τόσο μεγαλεπήβολο σχέδιο;
Φρονώ ότι τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται. Τουλάχιστον σε ότι αφορά την έναρξη του εγχειρήματος.
Τελειώνοντας το τηλεγραφικού τύπου αυτό μήνυμα, τίθεται το ακόλουθο αγωνιώδες ερώτημα: «θα ορμήσουμε στο τρένο της σωτηρίας μας, που ήδη σαλπάρει, ή θα το δούμε να φεύγει, όπως φευ τόσες άλλες φορές στο παρελθόν»;
Το σημείωμα δεν διασαφηνίζει τη σχέση μεταξύ προστατευτισμού και ολιστικής ανάπτυξης.Η επισήμανση,ωστόσο, είναι λίαν ενδιαφέρουσα,χρειάζεται,όμως,περισσότρη ανάλυση.
ΔΙΑΒΑΣΑ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑΣ κ. ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ-ΔΕΛΙΒΑΝΗ ΚΑΙ ΘΥΜΗΘΗΚΑ ΟΤΙ….
1. ΟΤΑΝ ΕΙΜΟΥΝΑ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΣΤΟ 3ο ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ Α.Π.Θ. ,ΑΥΤΗ,ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΟΥΣΑ, ΕΙΧΕ ΔΙΟΡΙΣΘΕΙ ΒΟΗΘΟΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΤΗ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΜΑΣ ΔΕΛΙΒΑΝΗ (ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ),Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΜΑΘΗΝΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ, ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΤΑ ΑΓΚΑΛΙΑ ΕΝΑ ΑΣΠΡΟ ΣΚΥΛΑΚΙ,ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ ΗΤΑΝ ΡΑΤΣΑΣ “ΚΑΝΙΣ” !! ΜΕΤΑ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΝΑ ΠΑΝΤΡΕΥΘΟΥΝ,ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΗΛΙΚΙΑΣ, ΟΠΩΣ ΠΕΡΙΠΟΥ Ο ΜΑΚΡΟΝ ΚΑΙ Η ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ-ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ.
2. ΣΤΑΜΑΤΩ ΕΔΩ,ΓΙΑΤΙ Ο Ο κ. ΤΡΑΜΠ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΣ ΜΕ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑ !!
“ΟΠΩΣ ΠΕΡΙΠΟΥ Ο ΜΑΚΡΟΝ ΚΑΙ Η ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ-ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ.”
Αλλά αντιστρόφως 🙂
Ο Τραμπ “παίζει” με τα χρηματιστήρια και οι κολλητοί του κονομάνε δις….
Αλλά λέει, άλλα κάνει στη συνέχεια, αναγγέλλει διαφορά, τα παίρνει πίσω την άλλη μέρα…….
Στρίμωξε με απειλές το ανδρείκελο της Ουκρανίας, άρπαξε το πολύτιμο υπέδαφος και κάντε γειά…
Οι παπατζηδες της λαχαναγοράς ήταν πιο αξιόπιστοι από τον διαταραγμένο πλανητ”όρχι”
Χρειάζεται άμεσα να αναδιοργανώσουμε την εσωτερική μας παραγωγή με έμφαση τη γεωργία βιομηχανία ώστε να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα σαν χώρα και να μειώσουμε το εμπορικό μας έλλειμμα. Ο προστατευτισμός δρα υποστηρικτικά σε μια αδύναμη παραγωγή όπου τα προϊόντα δεν είναι ανταγωνιστικά.
Λέγομαι Τάσος Καμπάνης και είμαι δημοσιογράφος και προπονητής πυγμαχίας. Πρόσφατα διάβασα πολύ προσεκτικά το άρθρο της κυρίας Δελιβάνη με τίτλο «Ένα ανεκτίμητο δώρο του Ντόναλντ Τραμπ στην Ελλάδα». Στο τέλος του άρθρου, θέλησα να δω και τα σχόλια των αναγνωστών, προσδοκώντας να διαβάσω κάποια δημιουργική πρόταση ή έστω έναν ουσιαστικό αντίλογο στα λεγόμενά της. Δυστυχώς, αυτό που αντίκρισα ήταν ένα σχόλιο του κ. Τόφαλου Γιάννη, το οποίο ειλικρινά, εάν δεν ανέφερε ότι είναι σχεδόν συνομήλικος της κ. Δελιβάνη (γεννηθείς το 1933), πιθανώς δεν θα το διάβαζα μέχρι τέλους.
Σε μια εποχή που ο Ελληνισμός και ο ελληνικός λαός βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης σε όλα τα επίπεδα — πολιτικά, οικονομικά, ηθικά και πολιτισμικά — και σε μια στιγμή που η κοινωνία αναζητά απεγνωσμένα φως, διέξοδο και ελπίδα, περιμένει κανείς από τους ανθρώπους με εμπειρία και διανοητικό υπόβαθρο να συμβάλουν με σκέψη, κριτική και προτάσεις. Θα περίμενε κανείς να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν με επιχειρήματα, ή να εμπλουτίσουν τη δημόσια συζήτηση.
Αντί αυτού, διαβάζουμε τον κ. Τόφαλο να ασχολείται με την προσωπική ζωή της κ. Δελιβάνη, αναφερόμενος στον σύζυγό της και τη διαφορά ηλικίας τους, κάνοντας συγκρίσεις με τον Μακρόν ή τον Τραμπ. Κάτι τέτοιο, εκτός του ότι δεν προσφέρει τίποτε στην ουσία του διαλόγου, επιβεβαιώνει και τη θλιβερή έρευνα που θέλει την Ελλάδα να πρωτοστατεί στα κακεντρεχή σχόλια στην Ευρώπη.
Αν τα σχόλια αυτά προέρχονταν από κάποιον νεαρής ηλικίας, θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για απειρία ή επιπολαιότητα. Όταν όμως εκπορεύονται από άνθρωπο που διανύει τη δέκατη δεκαετία της ζωής του και που αυτοπροσδιορίζεται ως διανοούμενος, τότε δημιουργείται εύλογα η απορία: πού είναι η σοφία που φέρνει ο χρόνος;
Με όλο τον σεβασμό προς την ηλικία σας, κ. Τόφαλε, το σχόλιό σας μάς θύμισε τη σοφή λαϊκή παροιμία: «Όσα δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια» — ή ακόμα χειρότερα, «Τα ψάρια που δεν φτάνει η αλεπού, λέει πως βρωμάνε».
Εάν οι πνευματικοί άνθρωποι αυτής της χώρας, σε αυτήν την ηλικία, μετατρέπονται σε παραδείγματα προς αποφυγή αντί για μίμηση, τότε πράγματι αυτή η χώρα έχει πολύ λίγα να ελπίζει.
Υγ. Την πρώην πρύτανη κ. Δελιβάνη γνώρισα περίπου 2 μηνες πριν και δεν μας συνδέει απολύτως τίποτα.
Υγ2. Είναι η πρώτη φορά που μπαίνω στη διαδικασία να απαντήσω σε δημόσιο διάλογο.