Μηλέα ή Μηλιά: Ένα μικρό χωριό της Θράκης στον νομό Έβρου, πάνω στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σήμερα βρεθήκαμε σ’ ένα μικρό χωριό της Θράκης στον νομό Έβρου, πάνω στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία. Στην κορυφή ενός λόφου, στην άκρη του χωριού, υπάρχει ένα εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Καθίσαμε στη σκιά των δένδρων, με τον απέραντο Άρδα να κυλάει στα πόδια μας και τα βουλγαρικά χωριά απέναντί μας. Τοπίο αξέχαστο, μοναδικό… Το χωριό λέγεται Μηλέα ή Μηλιά.

Η θέα στη Μηλιά από τον Προφ. Ηλία. Στο βάθος η Βουλγαρία

Ιστορία
«…εν τισι χωρίοις, ως επί της αριστεράς όχθης του ποταμού Άρδας κείμενα, Γιαλιά, Μπεζκτέζιδες, Μπάρη, Ουρούμκιοϊ (Ρωμιοχώρι) κ.λπ. και τα εν τη επαρχία Χάφσας χωρία Πέτρα και Σκόπελος, λαλείται η ελληνική γλώσσα κατ’ ιδιάζοντα τινά τύπον, διαφυλάττουσα πολλάς αρχαίας λέξεις και φράσεις και τινά προσωδίαν, πολύ δε καθαρωτέρα της γλώσσης ήν λαλούσιν οι κάτοικοι των εντεύθεν της Άρδας ελληνικών χωρίων, διεφθαρμένας εκ της αναμίξεως πλείστων τουρκικών λέξεων».
Η Μηλιά συγκαταλέγεται στα γηγενή χωριά του Τριγώνου. Την πρωτοσυναντούμε ως Bektas, βακούφι (τσιφλίκι) του Βαγιαζήτ του Α’ με χριστιανικό πληθυσμό το 1389, παρ’ όλο που η ονομασία του παραπέμπει στο ετερόδοξο Ισλάμ (Μπεκτασισμό).
Στην απογραφή του 1877 φέρεται πως είχε 350 κατοίκους. Το 1905 διέθετε 32 μαθητές του Δημοτικού σχολείου. Η παλαιά αγία τράπεζα της εκκλησίας των Δώδεκα Αποστόλων, που σώζεται στην αυλή της εκκλησίας, έχει χαραγμένη την ημερομηνία «1808, 8βρίου 7» και πλήθος ονομάτων.

Η σημερινή τοποθεσία του χωριού δεν είναι η πρώτη όπου αναπτύχτηκε ο οικισμός. Παλαιοτέρα υπήρξε οικισμός στην περιοχή Παλαιοχώρι γύρω στα 500 μέτρα νότια του σημερινού. Το Παλαιοχώρι ήταν κτισμένο κοντά στον πόταμο Άρδα στο φρύδι της πλαγιάς και υπήρχε εύκολη πρόσβαση στο ποτάμι , δεν είναι ωστόσο γνωστό πόσο μεγάλο χωριό ήταν ή πόσο παλιό. Πάντως φαίνεται ότι εκατοικείτο από πολύ παλιά και αυτό το μαρτυρούν αντικείμενα που βρέθηκαν τυχαία από τους κατοίκους χωρίς να γίνει κάποια σοβαρή ανασκαφή.

Ασημένιο νόμισμα 2ου π.Χ. αι. από τη Μηλιά (Μουσείο Κομοτηνής) (inevros.gr)
Στη Μηλιά βρέθηκε ένα ασημένιο νόμισμα του 2ου προ Χριστού αιώνα και φυλάσσεται στο Μουσείο Κομοτηνής. Στη μία όψη φέρει κεφάλι κισσοστεφανωμένου Διόνυσου, ενώ στην άλλη παριστάνεται γυμνή ανδρική μορφή σε όρθια στάση με ρόπαλο, λεοντή και επιγραφή (Η)ΡΑΚΔΕΟΥΣ (Σ)ΩΤΗΡΟΣ ΘΔΣΙΩΝ (διάμετρος 3,1 εκ.) και φέρει μικρό σπάσιμο. Είναι της επoχής της συμμαχίας Ρωμαίων και Μαρωνιτών και ανήκει στην όγδoη περίoδo κoπής νoμισμάτων της Θάσoυ. Την ακριβή χρoνoλόγηση αυτoύ τoυ τύπoυ η Μ. Thompson τoπoθετεί γύρω στo 180 π.Χ

Τo τετράδραχμo είναι μια καλή τoπική απoμίμηση: τo κεφάλι και τα άκρα τoυ Ηρακλή είναι απιμηκυσμένα, ενώ λείπoυν oι λεπτoμέρειες της λεoντής. Οι απoμιμήσεις αυτές φανερώνoυν την αναγκαιότητα ενός νoμισματικoύ τύπoυ για τις συναλλαγές με τις ελληνικές απoικίες της Θράκης. Τα αργυρά Θασιακά τετράδραχμα στην ελληνική Θράκη φτάνoυν τα 19 από τα οποία τα 17 είναι απoμιμήσεις. Τo γεγoνός αυτό δείχνει την oικoνoμική σημασία των νoμισμάτων αλλά φανερώνει και την oικoνoμική κίνηση της περιoχής.

Έβρος και Άρδας… εκεί που τα ποτάμια σμίγουν

Στην περιοχή του Παλαιοχωρίου βρέθηκαν επίσης δύο κολυμβήθρες, μια μαρμάρινη και η άλλη από πέτρα που βρίσκονται στο σημερινό χωριό. Βρέθηκαν θαμμένα επίσης κτίσματα, των οποίων οι πλευρές και το δάπεδο ήταν ντυμένα με πλακίδια, γεγονός που μας παραπέμπει σε κτηριακό συγκρότημα λουτρών. Στην παλαιά εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, που επίσης είναι στην ίδια περιοχή, τα θεμέλιά της παρατηρούμε ότι αποτελούνται από πέτρες πολύ μεγάλες όπως οι πρωτοχριστιανικοί ναοί. Η μαρμάρινη επιγραφή στην εκκλησία έγραφε: «ΝΑΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΕΙΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΝ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΠΕΧΤΕΔΕΣ ΤΩ 1858, ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 20».
Στo Κέντρo Ερεύνης Ελληνικής Λαoγραφίας της Ακαδημίας Αθηνών το χειρόγραφo με αριθ. 2374 περιέχει σημαντικές πληρoφoρίες από εκθέσεις δασκάλων για την περιoχή. Αρτιότερη αυτή τoυ Δημ. Αναγνωστόπoυλoυ για τη Μηλιά. Εξηγεί την oνoμασία Μπεκτεσίδες (Μπεχτέδες) πoυ πρoέρχεται από την αίρεση των Μπεκτασίδων. Μια βρύση σωζόταν με χρoνoλoγία 1846 δωρεά κάπoιoυ Γεωργίoυ από τη Λίτζια τoυ Ορτάκιoϊ και μία άλλη τoυ 1892, τoυ Ανδρέα Γιάτσoυ.
Στην περιοχή του Παλαιοχωρίου οι κάτοικοι κάνοντας τις αγροτικές εργασίες πάντα έβρισκαν κομμάτια από πήλινα αγγεία σημάδια μιας παλαιότερης παρουσίας στην περιοχή. Στο παλαιό νεκροταφείο στο Παλαιοχώρι βρέθηκε ταφόπλακα που αναγράφει: «ΕΝΤΑΥΘΑ ΚΕΙΤΑΙ Η ΔΟΥΛΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΖΟΥΜΠΟΥΛΙΑ, ΕΤΟΣ 1796 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 20».
Άποψη της Μηλιάς (faros-24.gr)
Αξιοσημείωτη είναι επίσης η ύπαρξη επτά εκκλησιών στην γύρω περιοχή, ενδεχομένως των βυζαντινών χρόνων, αφού εδώ και χρόνια ήταν ερείπια ή φαίνονταν μόνο τα θεμέλιά τους. Στην απέναντι όχθη του ποταμού Άρδα δυτικά του χωριού, σε σημείο με δύσκολη πρόσβαση, βρίσκεται κάστρο μάλλον βυζαντινό. Εκεί κατά την προφορική παράδοση κλείστηκαν κάτοικοι και μετά από πολιορκία σφαγιάστηκαν από τους τούρκους. Οι πολιορκημένοι ήταν πάρα πολλοί και οι τούρκοι όταν κατάφεραν να μπουν στο κάστρο «απ’ τα μπεχτισιώτικα αμπέλια», ήταν ανελέητοι και έσφαξαν αδιακρίτως, ώστε «κολύμπησε το άλογο στο αίμα».
Το κάστρο είναι κατάφυτο από πασχαλιές σε διάφορα χρώματα, που όπως λέει η παράδοση, είναι ένα χρώμα για κάθε ομάδα ανθρώπων που βρήκαν εκεί βίαιο θάνατο: κόκκινο για τις γυναίκες, μωβ για τους γέροντες, λευκκό για τα παιδιά.. Η σφαγή αυτή, χωρίς επίσημα να υπάρχουν σήμερα στοιχεία, πολύ πιθανόν να έγινε γύρω στο 1770, οπότε συντελέστηκαν ευρύτατες σφαγές στην περιοχή ως αντίποινα για τις επαναστάσεις στην κάτω Ελλάδα. Όταν το 1878 ήρθαν οι Ρώσοι έψαχναν για «το χωριό με τις επτά εκκλησιές και τετρακόσια σπίτια» και δεν το βρήκαν.
Από σχολική εορτή στη Μηλιά, το 1957 (mhlia.blogspot.com)
Τα παραδοσιακά σπίτια της Μηλιάς
Όλα τα κτίσματα στη Μηλιά κατασκευάζονταν από υλικά που εύκολα μπορούσε να βρει κάποιος στην περιοχή. Η πέτρα, το ξύλο, η λάσπη ήταν τα κύρια υλικά που χρησιμοποιούσαν στην κατασκευή του σπιτιού. Με τα ίδια υλικά βέβαια κατασκεύαζαν και όλα τα αλλά ακίνητα όπως αποθήκες, μάντρες, στάβλους και βέβαια τα μπιτζικλίκια – χώρους εκτροφής του μεταξοσκώληκα. Με τα σημερινά δεδομένα ήταν κτήρια προσαρμοσμένα πλήρως στο φυσικό περιβάλλον από άποψη αισθητικής, με υλικά πλήρως ανακυκλώσιμα, οικολογικά, με εντυπωσιακά αποτελέσματα όσον αφορά τις συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης π.χ. καλή προστασία από ακραίες θερμοκρασίες, ευάερα, φτιαγμένα για πολυπληθείς οικογένειες κ.τ.λ.
Πρόκειται για οικίες διώροφες στην πλειοψηφία τους, πετρόκτιστες, με εσωτερική σκάλα για να επικοινωνούν οι δύο όροφοι. Οι διαστάσεις τους ποικίλουν, συναντάμε σπίτια με 10×10 μ. πρόσοψη x βάθος) , άλλα 15×10 μ. και άλλα 20×10 μ., που αν υπολογίσουμε και τους δύο ορόφους μιλάμε για κατοικίες των 200, 300 έως και 400 τ.μ. Στην πρόσοψη υπήρχε η κεντρική είσοδος στο ισόγειο και πάνω ακριβώς στον όροφο σκεπαστή βεράντα που προστάτευε την είσοδο από τη βροχή, τον ήλιο, το χιόνι.
Για την κατασκευή ενός σπιτιού υπήρχε κινητοποίηση σχεδόν από όλο το χωριό, για το κουβάλημα των υλικών κυρίως, πέτρες, ξύλα, νερό με το μοναδικό μεταφορικό της εποχής, τη βοδάμαξα. Άνοιγαν τα θεμέλια βαθειά με κασμάδες και φτυάρια. Στα θεμέλια του νέου σπιτιού θυσίαζαν πάντα κάποιο ζώο συνήθως αρνί για την καλοτυχία.
Οι τοίχοι πλάτους 80 εκ., όπως είπαμε πετρόκτιστοι, κατασκευάζονταν από ένα είδος τοπικού σχιστόλιθου και συγκρατούνταν μεταξύ τους με ένα μίγμα λάσπης από χώμα, νερό, άχυρο και μαλλί. Σε τακτά διαστήματα παρεμβάλλονταν στη λιθοδομή δοκάρια ξύλινα για να έχει ελαστικότητα το κτίριο σε περίπτωση σεισμού. Οι τέσσερεις γωνίες των σπιτιών στη λιθοδομή παρατηρούμε ότι κτίζονταν με ορθογώνια λευκή πελεκητή πέτρα από ασβεστόλιθο, για να σχηματίζονται οι γωνίες καλυτέρα και να ομορφαίνει το σύνολο.
Οι τοίχοι αυτοί πέρα από τη σταθερότητα του κτηρίου, δημιουργούσαν συνθήκες σταθερής θερμοκρασίας εντός του οικήματος και προστασία τόσο από τους δριμείς χειμώνες που είναι συνήθεις στην περιοχή όσο και από την πολλή ζέστη των καλοκαιρινών μηνών.
Μόνο η πρόσοψη του σπιτιού, κατά κανόνα, καλυπτόταν με ένα είδος σοβά και στο τέλος ασβεστωνόταν. Στο εσωτερικό πολύ χαρακτηριστική ήταν η σκάλα, πάντα φτιαγμένη από ξύλο, που σύνδεε το ισόγειο με τον όροφο. Αριστερά και δεξιά της σκάλας υπήρχαν δυο έως τέσσερα δωμάτια ανάλογα με το μέγεθος του σπιτιού και τις ανάγκες της οικογένειας.
Το ισόγειο το χρησιμοποιούσαν είτε ως αποθηκευτικό χώρο τροφίμων κ.ά. είτε ως κατοικία σε πολυπληθείς οικογένειες αλλά και σε δύσκολα χρόνια ως χώρο φύλαξης μεγάλων ζώων (βοδιών, αλόγων κ.ά.). Στον όροφο, στο κέντρο, υπήρχε η μεγάλη σάλα (χαγιάτι) και συνήθως δύο υπνοδωμάτια. Το ξύλινο δάπεδο στερεωνόταν σε χοντρά ξύλινα δοκάρια από τοπική ξυλεία (καραγάτσι) ή από έλατο (τσιάμι) που αγοραζόταν για την καλύτερη κατασκευή. Σε κάθε οικία μέχρι και το 1970 η θέρμανση τους χειμερινούς μήνες γινόταν με ξύλα στο τζάκι (γωνιά) στο χώρο, όπου ζούσε όλη η οικογένεια. Το ταβάνι στα υπνοδωμάτια κατασκευαζόταν από καλάμι ή από σανίδι, δεν λείπουν βέβαια και τα ξυλόγλυπτα ταβάνια από τοπικούς μαστόρους της περιοχής του Ορτάκιοϊ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Βενθεσικύμη: Η Άγνωστη Κόρη του Ποσειδώνα που Έσωσε τα Ελευσίνια Μυστήρια

Το όνομα Βενθεσικύμη είναι ένα σύνθετο ουσιαστικό που αποκαλύπτει την ακριβή φύση της θεότητας:Βένθος (τό): Σημαίνει το βάθος της θάλασσας, τον πυθμένα (εξ...

Συγκίνηση και περηφάνια με το μήνυμα του Ακυλα για τα κλεμμένα γλυπτά: Φέρτε τα πίσω

Ενα μοναδικό στιγμιότυπο από την εμφάνιση της Ελλάδας στη Eurovision 2026  Ο Ακυλας  με το χαρακτηριστικό κόκκινο μαύρο σκουφί και τις πορτοκαλί λεοπάρ βερμούδες, μπαλιές...

Βίκυ Λεανδρος: Η «βασίλισσα» της Eurovision ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Ακύλα στην πιο δυνατή στιγμή της βραδιάς

Η αυλαία του φετινού διαγωνισμού άνοιξε με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο καθώς η Βίκυ Λέανδρος επέστρεψε στη σκηνή της Eurovision 2026 χαρίζοντας μια ιστορική ερμηνεία...

Κεραυνοί του Πορτοσαλτε για Μητσοτακη: δεν απομένει στην Κυβέρνηση παρά να παραδεχτεί την αποτυχία της!

Σε ανάρτηση του ο Αρης Πορτοσαλτε αναφέρει:  Όταν ο υπόκοσμος της αριστερής βίας,δεν μπορεί να συλληφθεί από την Αστυνομία κ να δικαστεί από τη...

Η Παντάνασσα Δήμητρα: Η Θεά του Σίτου, του Ιερού Νόμου και των Ελευσινίων Μυστηρίων (Δεύτερο Μέρος)

Η Αρκαδική “Μέλαινα” Δήμητρα και η Χθόνια Φύση Στην Αρκαδία, η λατρεία της Δήμητρας διατήρησε στοιχεία μιας πολύ πιο άγριας και αρχέγονης μορφής, η οποία...

Σάρωσε ο Ακυλας στον Ημιτελικό – Πάμε για θρίαμβο το Σάββατο

Ποιες χώρες προκρίθηκαν στον τελικό της Eurovision

Νεκρός στα 30 του μόλις χρόνια ο θρύλος του NBA Brandon Clarke

Ο Επίτροπος του NBA Adam Silver εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση σήμερα σχετικά με τον θάνατο του επιθετικού των Memphis Grizzlies Brandon Clarke:«Είμαστε συντετριμμένοι που...

Eurovision 2026: Δείτε LIVE την εμφάνιση του Ακυλα στον ημιτελικό

Η μεγάλη στιγμή για τον Akyla έφτασε, καθώς η Ελλάδα ανεβαίνει απόψε στη σκηνή του Α’ Ημιτελικού της Eurovision 2026 με το τραγούδι «Ferto»,...

Κεραυνοί από τον Πέτρο Κουσουλο για το survivor: Είναι προφανές ότι υπάρχουν ευθύνες – Μην ωραιοποιούμε καταστάσεις επειδή είμαστε μέλη του Μιντιακού συστήματος

Για να μην μπερδευόμαστε! Ο Σταύρος δεν είχε πάει στο παιχνίδι επιβίωσης ως επισκέπτης ή ως τουρίστας.Καλώς ή κακώς συμμετείχε. Υπάρχει μια παραγωγή. Οφείλει...

Θρήνος και αναπάντητα ερωτηματικά για την τραγωδία με τις δύο κορίτσια στην Ηλιουπολη

Στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκεται το θρίλερ της πτώσης δύο 17χρονων κοριτσιών από ταράτσα πολυκατοικίας στην Ηλιούπολη με τις έρευνες να επικεντρώνονται στο αν πρόκειται...

Νίκος Γκάτσος – Μια ξεχωριστή περίπτωση, ένα τεράστιο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας

Ποιητής, στιχουργός και μεταφραστής, ο Νίκος Γκάτσος παραμένει μία ξεχωριστή περίπτωση για τα ελληνικά γράμματαΜε μία μόνο ποιητική σύνθεση στο ενεργητικό του, την περίφημη...

Αφωνο το πανελλήνιο με τις δύο 17χρονες που πήδηξαν στο κενό – Η μία κατέληξε νεκρή και η άλλη χαροπαλεύει

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες κατοίκων της Ηλιούπολης για τις στιγμές που ακολούθησαν μετά την πτώση των δύο 17χρονων κοριτσιών από πολυκατοικία στην οδό Ελευθερίου...

Τα Παναθήναια: Η Μεγαλύτερη Γιορτή της Αρχαίας Αθήνας

Τα Παναθήναια αποτελούσαν τη σπουδαιότερη, αρχαιότερη και πιο λαμπρή θρησκευτική και πολιτική εορτή της αρχαίας Αθήνας Τελούνταν προς τιμήν της Αθηνάς Πολιάδος, της προστάτιδας θεάς...

Ακρωτηριάστηκε στο ποδι ο παίκτης του Survivor – Όσα είπε η μητέρα του – Παρέμβαση και του Αδωνι Γεωργιάδη για τη μεταφορά του στην...

Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις της μητέρας του 22χρονου παίκτη του Survivor, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στον Άγιο Δομίνικο κατά τη διάρκεια εξόρμησης για ψαροντούφεκο εκτός...

Πώς Πρόβλεπαν τον Καιρό στην Αρχαία Ελλάδα; (Τρίτο Μέρος)

Ο Άρατος, η «Διοσημεία» και η Σύγχρονη Επιστημονική Αξιολόγηση Η συγκεντρωμένη γνώση του Θεόφραστου και του Εύδοξου από την Κνίδο συμπυκνώθηκε με λογοτεχνική αριστοτεχνία στο...

Σπάρτη: Το Κρυφό Μυστικό που την Έκανε Αήττητη

Πώς η Σπάρτη κυριάρχησε στην Αρχαία Ελλάδα; Για αιώνες, η απάντηση ήταν απλή: Οι Σπαρτιάτες ήταν ατρόμητοι πολεμιστές. Η εικόνα τους είχε συνδεθεί με ατσάλινη...

Σοβαρός τραυματισμός παίκτη του Survivor – Σταματά το παιχνίδι – Νέα ανακοίνωση της εταιρίας

Λόγοι ανωτέρας βίας αναγκάζουν τον ΣΚΑΪ να μην προβάλει το «Survivor» μέχρι νεωτέρας, καθώς ένας από τους συμμετέχοντες τραυματίστηκε σοβαρά Ειδικότερα, λίγη ώρα πριν τη...

Η Παντάνασσα Δήμητρα: Η Θεά του Σίτου, του Ιερού Νόμου και των Ελευσινίων Μυστηρίων (Πρώτο Μέρος)

Η Δήμητρα, η «Μητέρα Γη» της αρχαίας ελληνικής κοσμοθεωρίας, αποτελεί μια από τις πλέον πολυδιάστατες και αρχέγονες μορφές του Ολύμπιου πανθέου Δεν είναι απλώς η...

Αν νικήσει ο Ακυλας στη Eurovision η επιτυχία θα είναι διπλή γιατί θα τα έχει καταφέρει με Ελληνικό στίχο

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει καθιερωθεί σχεδόν οι περισσότερες χώρες να συμμετέχουν με Αγγλικό στίχο  Ακομη όταν κέρδισε η Ελενα Παπαρίζου το έκανε με Αγγλικό στίχο. Φετος...

Eurovision: Χαμός με τη πρόβα του Ακυλα – Χτυπάει κορυφή

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την Ελληνική συμμετοχή στην φετινή Eurovision με το Φέρτο του Ακυλα Η ψηφοφορία της πρώτης πρόβας Τύπου ημιτελικού από τον...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ