UAV Harop της Israel Aerospace Industries. Τα ερείπια του καταγράφηκαν στην περιοχή του Κασμίρ (Φωτογραφία: Israel Aerospace Industries)
ΤΑ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ που οι ισραηλινές αμυντικές βιομηχανίες προμήθευσαν στην Ινδία έναντι δισεκατομμυρίων δολαρίων πρωταγωνίστησαν στις μάχες μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν την περασμένη εβδομάδα, γράφει εβραϊκό δημοσίευμα.
Ισραηλινά δακτυλικά αποτυπώματα βρέθηκαν επίσης στην πακιστανική πλευρά: το κινεζικό μαχητικό αεροσκάφος που χρησιμοποιείται από τον πακιστανικό στρατό βασίζεται σε τεχνολογίες που προορίζονται για το αποσυρθέν αεροσκάφος Lion Air.
Οι μάχες μεταξύ των στρατών της Ινδίας και του Πακιστάν έχουν αποσπάσει την προσοχή του κόσμου από εκείνους που μάχονται για περισσότερο από ενάμιση χρόνο σε όλη τη Μέση Ανατολή, με αυξανόμενη ανησυχία για μια πιθανή κλιμάκωση σε ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ των δύο αντιπάλων που διαθέτουν πυρηνικά όπλα.
Χθες, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός μεταξύ των πλευρών.
Η ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν συνεχίστηκε το Σαββατοκύριακο, με εμφανή την παρουσία ισραηλινών οπλικών συστημάτων που οι αμυντικές βιομηχανίες έχουν προμηθεύσει στην Ινδία σε μια μακρά σειρά συμφωνιών τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η πιο σημαντική από τις οποίες είναι ο κινητός οπλισμός «Harop».
Πρόκειται για ένα «UAV αυτοκτονίας» με επιχειρησιακή εμβέλεια αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων, που φέρει εκρηκτική γόμωση περίπου 10 κιλών. Είναι ικανό να κάνει κύκλους για περίπου έξι ώρες σε μεγάλο υψόμετρο αρκετών χιλιομέτρων πάνω από την περιοχή-στόχο στην οποία κατευθύνεται και, μόλις λάβει εντολή από τον χειριστή του, ο οποίος βρίσκεται μακριά από αυτό, να βουτήξει προς το μέρος του, να εκραγεί και να το καταστρέψει.
Το Harop αναπτύσσεται και κατασκευάζεται στο M.B.T. της IAI. (Εργοστάσιο Β) στο κεντρικό Ισραήλ, μαζί με άλλες εκδόσεις «κινητών πυρομαχικών» που βασίζονται σε αυτό, συμπεριλαμβανομένων των Harpy και Mini-Harpy, καθεμία από τις οποίες κοστίζει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια.
Τις επόμενες εβδομάδες, η Διεύθυνση Εξαγωγών Άμυνας του Υπουργείου Άμυνας έχει προγραμματίσει να δημοσιεύσει στοιχεία για τις εξαγωγές όπλων από το Ισραήλ το 2024, τα οποία ενδέχεται να καταρρίψουν ένα ακόμη ρεκόρ.
Αυτό συνέβη σε μια χρονιά που οι ισραηλινές βιομηχανίες εκτέθηκαν σε περιορισμούς και κυρώσεις από χώρες σε όλο τον κόσμο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κινήσεις των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων στη Γάζα και τις προσπάθειές τους να δυσκολέψουν την προμήθεια πρώτων υλών και να τους επιτρέψουν να συμμετάσχουν σε εκθέσεις ασφαλείας.
Από την άλλη πλευρά, η εμπλοκή και η παρουσία ισραηλινών όπλων σχεδόν σε κάθε πιθανή ζώνη συγκρούσεων ή σε άμεση γειτνίαση με αυτήν, παράλληλα με τη συνεχιζόμενη αύξηση των πωλήσεων από τις αμυντικές εταιρείες, μπορεί σίγουρα να διδάξει ένα μάθημα για την υποκρισία και τα διπλά μέτρα και σταθμά αρκετών χωρών σε όλο τον κόσμο, γράφει η ισραηλινή calcalist.
—