Βασίλης Βιλιάρδος
Μία επιτυχημένη βιομηχανική πολιτική, χωρίς την οποία δεν υπάρχει μέλλον, δεν μπορεί να επιτευχθεί με το κυνήγι πλαστών, χρηματοπιστωτικών κερδών, όπως θεωρεί ο νεοφιλελευθερισμός – χωρίς την παραγωγή πραγματικά καλών νέων προϊόντων, σε ανταγωνιστικές, χαμηλές τιμές.
Ούτε όταν δεν επιτρέπεται η «δημιουργική καταστροφή» του Schumpeter – όπως με τη διάσωση εταιριών και τραπεζών, με τον ισχυρισμό ότι είναι πολύ μεγάλες για να χρεοκοπήσουν.
Εάν μία ολόκληρη κοινωνία βασίζεται στην αρχή του «δώστε μου χρήματα για την ελάχιστη ή καθόλου προσπάθεια», είναι καταδικασμένη, αργά αλλά σταθερά, να καταρρεύσει – είναι χαμένη εκ των προτέρων.
Όσον αφορά δε τα εισοδήματα των εργαζομένων, οφείλουν να αυξάνονται ταχύτερα από τις τιμές – ενώ η κεντρική υπόσχεση του πολιτικού συστήματος, το κοινωνικό συμβόλαιο, πρέπει να είναι η βελτίωση της ζωής των απλών ανθρώπων.
Η Δύση, υπό το καθεστώς του παρασιτικού νεοφιλελευθερισμού, δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει, όσους πολέμους και αν επιχειρήσει για να διατηρηθεί ληστεύοντας τους άλλους – ενώ, για να είναι ανταγωνιστικές οι δυτικές κοινωνίες, πρέπει να επανεφεύρουν τον εαυτό τους.
Εάν δεν αλλάξουν λοιπόν οι κυβερνήσεις, οι οικονομικές πολιτικές και η ιδεολογία στη Δύση, το ότι δηλαδή για να πλουτίσει και να παραμείνει πλούσιος κανείς, άτομο ή χώρα, πρέπει να κατασκευάζει καλά και φθηνά προϊόντα που να βελτιώνουν τη ζωή της πλειοψηφίας, δεν θα μπορέσει ποτέ να γίνει ανταγωνιστική και θα καταρρεύσει.
Όλα αυτά φαίνονται καθαρά στο θλιβερό παράδειγμα της Ελλάδας που πρωταγωνιστεί πάντοτε στις αρνητικές εξελίξεις – όπου κυριαρχεί η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, εις βάρος της πρωτογενούς παραγωγής, της μεταποίησης και της βιομηχανίας.
Το αποτέλεσμα ήταν η σχετικά πρόσφατη χρεοκοπία που οδήγησε στην απώλεια της οικονομικής της ανεξαρτησίας, χωρίς την οποία δεν υπάρχει εθνική κυριαρχία – ενώ συνεχίζονται τα υψηλά εμπορικά της ελλείμματα, τα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της, καθώς επίσης η πτώση των πραγματικών μισθών των Πολιτών της, προδιαγράφοντας την επόμενη, πολύ πιο οδυνηρή πτώχευση της.
Άρθρο με π[ροβληματισμό.