Οι διεθνείς αντιδράσεις μετά την επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκάλεσαν οι επιθέσεις των ΗΠΑ σε τρεις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, συμμετέχοντας στην αεροπορική εκστρατεία του Ισραήλ, με τη διεθνή κοινότητα να ζητά αποκλιμάκωση και διπλωματία από όλες τις πλευρές.

Κυβερνήσεις ανά τον κόσμο καλούν τις εμπλεκόμενες χώρες να επιστρέψουν στον διάλογο προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση με καταστροφικές συνέπειες.

Αντόνιο Γκουτιέρες: «Άμεση απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια»

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες προειδοποίησε ότι τα αμερικανικά πλήγματα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν αντιπροσωπεύουν μια επικίνδυνη κλιμάκωση σε μια ήδη ασταθή περιοχή, θέτοντας μια σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.

«Υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος αυτή η σύγκρουση να ξεφύγει γρήγορα από τον έλεγχο – με καταστροφικές συνέπειες για τους πολίτες, την περιοχή και τον κόσμο», δήλωσε ο Γκουτέρες σε ανακοίνωσή του, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Σε αυτή την επικίνδυνη ώρα, είναι κρίσιμο να αποφευχθεί μια σπείρα χάους. Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση. Ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι η διπλωματία. Η μόνη ελπίδα είναι η ειρήνη», συμπλήρωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Από την πλευρά του ο Χοσεΐν Σαριατμαντάρι, εκπρόσωπος του Ιρανού Ανώτατου Ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, φέρεται να ζήτησε άμεσα αντίποινα μετά τους βομβαρδισμούς των Ηνωμένων Πολιτειών σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Ο ίδιος δήλωσε ότι το Ιράν θα πρέπει να εξαπολύσει πυραυλική επίθεση στον αμερικανικό ναυτικό στόλο στο Μπαχρέιν και να κλείσει το Στενό του Ορμούζ σε αμερικανικά, βρετανικά, γερμανικά αλλά και γαλλικά πλοία.

Έκκληση για διπλωματία από Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία

Επιστροφή στον διάλογο ζητούν οι κυβερνήσεις της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας. Ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Ουίνστον Πίτερς χαρακτήρισε «εξαιρετικά ανησυχητική» τη συνεχιζόμενη στρατιωτική δράση στη Μέση Ανατολή και τόνισε την ανάγκη αποτροπής περαιτέρω κλιμάκωσης. «Η διπλωματία θα φέρει πιο διαρκή λύση από περαιτέρω στρατιωτική δράση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος και οι δηλώσεις εκπροσώπου της κυβέρνησης της Αυστραλίας ο οποίος υπογράμμισε ότι το ιρανικό πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα συνιστά απειλή για τη διεθνή ασφάλεια. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η Αυστραλία καλεί σε αποκλιμάκωση και διάλογο, επισημαίνοντας την ευμετάβλητη κατάσταση στην περιοχή.

Υπέρ της ειρήνης τάσσεται το Μεξικό. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας υπογράμμισε μέσω ανάρτησης στο X ότι το Μεξικό στηρίζει τον διπλωματικό διάλογο ως μέσο αποκατάστασης της ειρήνης, τονίζοντας την ανάγκη για ειρηνική συνύπαρξη των κρατών της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με τις συνταγματικές αρχές της μεξικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Κούβα-Βενεζουέλα: Βολές κατά ΗΠΑ

Βενεζουέλα και Κούβα καταδικάζουν την εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο που λαμβάνει χώρα μεταξύ Ιράν και Ισραήλ μετά τη διαταγή Ντόναλντ Τραμπ για ευρείας κλίμακας βομβαρδισμούς τριών ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Ιβάν Χιλ καταγγέλλει την «κατάφωρη επίθεση» των ΗΠΑ κατά του Ιράν, η οποία, όπως υποστήριξε, πραγματοποιήθηκε «κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ». Μάλιστα ζήτησε «άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών» και καταδίκασε τους βομβαρδισμούς των πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Φορντό, τη Νατάνζ και το Ισφαχάν.

Για «επικίνδυνη κλιμάκωση και παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ. Όπως τόνισε οι επιθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράν «βυθίζουν την ανθρωπότητα σε κρίση με αμετάκλητες συνέπειες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ