Της Μαρίνας Μάνη
Την πρώτη διερευνητική εντολή θα παραλάβει το μεσημέρι ο Αντώνης Σαμαράς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θα την αξιοποιήσει (σε αντίθεση με την 7η Μαΐου που την «επέστρεψε μετά από πέντε ώρες) για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ.
Αργά το βράδυ χθες οι συνεργάτες του σημείωναν ότι δεν υιοθετεί την πρόταση Βενιζέλου να παρακαμφθεί η διαδικασία των εντολών ώστε η αναζήτηση κυβερνητικής λύσης να γίνει απευθείας στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια.
Το τηλεφώνημα της Μέρκελ
Κατά τους ίδιους, αυτό που απαιτούν οι συνθήκες είναι να αποκτήσει η χώρα ταχύτατα κυβέρνηση, αφενός διότι η παρατεταμένη «ακυβερνησία» πρόσθεσε πολλά προβλήματα σε όσα υπήρχαν ήδη και, αφετέρου, επειδή πιέζουν οι ημερομηνίες, καθώς η ευρωπαϊκή ατζέντα περιλαμβάνει συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Τετάρτη και Σύνοδο Κορυφής την επομένη.
Ο τερματισμός της κυβερνητικής εκκρεμότητας φέρεται να τέθηκε και από την Αγκελα Μέρκελ, η οποία επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Σαμαρά αργά τη νύχτα για να τον συγχαρεί.
Συνεργασία και χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ
Επίσης, ο κ. Σαμαράς, όπως και τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ, δεν θέτουν ως προϋπόθεση σχηματισμού «κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας» τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ –όπως ζήτησε αρχικά μετ΄ επιτάσεως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Αυτό το ενδεχόμενο, άλλωστε, αποκλείσθηκε κατά τη σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Σαμαράς με τον Αλέξη Τσίπρα, όταν ο δεύτερος του τηλεφώνησε νωρίς το βράδυ για να τον συγχαρεί για την εκλογική νίκη του κόμματός του.
Σαμαράς πρωθυπουργός – συμμετοχή ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ
Το θέμα της πρωθυπουργίας θεωρήθηκε από νωρίς το βράδυ «λήξαν» καθώς το υψηλό ποσοστό της ΝΔ και η τεράστια διαφορά της από το επόμενο «συμμαχικό» κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, δεν άφησε περιθώρια για αναζήτηση προσώπου κοινής αποδοχής.
Το κρίσιμο σημείο που θα τεθεί επί τάπητος από σήμερα αφορά το είδος της στήριξης που θα παράσχουν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ προκειμένου να συγκροτηθεί «βιώσιμο και αποτελεσματικό» κυβερνητικό σχήμα. Ο κ. Σαμαράς θα ζητήσει συμμετοχή –και όχι απλώς ψήφο εμπιστοσύνης– εξειδικεύοντας το «προσκλητήριο» που απηύθυνε χθες το βράδυ από το Ζάππειο.
Ποια υπουργεία «θέλει» η ΝΔ
Αν και οι συνεργάτες του υποστήριζαν ότι «είναι πολύ νωρίς… για να μοιράσουμε υπουργεία», οι συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει –και καλά κρατούν.
Οι πληροφορίες θέλουν τη Λ. Συγγρού να διεκδικεί τα χαρτοφυλάκια Οικονομικών, Εσωτερικών (σ.σ. γίνονται συζητήσεις να ενσωματωθεί σε αυτό το υπουργείο Δημόσιας Τάξης), Εξωτερικών, Άμυνας, Ανάπτυξης (και Αγροτικής), Δικαιοσύνης, Τουρισμού, Ναυτιλίας, καθώς και του κυβερνητικού εκπροσώπου, και να συζητά την «παραχώρηση» στους συμμάχους τα υπόλοιπα –μεταξύ αυτών τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας, Παιδείας, Μεταφορών.
Στελέχη και τεχνοκράτες
Όσο για τα πρόσωπα; Ακούγονται ήδη τα ονόματα των δύο αντιπροέδρων της ΝΔ, Δ. Αβραμόπουλου και Στ. Δήμα (σ.σ. ο πρώτος και για τη θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης), Β. Μεϊμαράκη, Χ. Αθανασίου (πρώην δικαστικός, εξελέγη από το Επικρατείας), Κωστή Χατζηδάκη, Όλγας Κεφαλογιάννη και, βεβαίως, της Ντόρας Μπακογιάννη.
Κατά τους επιτελείς της Λ. Συγγρού, η αναζήτηση (και) τεχνοκρατών δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί. Διευκρινίζουν ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να θεωρηθεί «θέσφατο» μία τέτοια συμμετοχή, αλλά «αξιοποίηση» εάν υπάρξουν σοβαρές προτάσεις.
Σαμαράς: Η πρώτη εντολή, να δώσει κυβέρνηση.
Πηγή:www.capital.gr