Οι χώρες της Βαλτικής αποσύρονται από τη Σύμβαση της Οτάβα για τις νάρκες κατά προσωπικού

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία ενημέρωσαν τα Ηνωμένα Έθνη για την απόφασή τους να αποσυρθούν από τη Σύμβαση της Οτάβα που απαγορεύει τη χρήση ναρκών κατά προσωπικού, ανακοίνωσαν τα υπουργεία Εξωτερικών αυτών των χωρών.

Οι τρεις χώρες της Βαλτικής, συνορεύουν με τη Ρωσία και είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Η κοινή απόφαση τους έρχεται σε συνέχεια μιας ευρύτερης περιφερειακής πρωτοβουλίας, με την Πολωνία και τη Φινλανδία να ξεκινούν επίσης διαδικασίες για την αποχώρηση από τη Σύμβαση, όπως αναφέρει το πρακτορείο Xinhua.

Σύμφωνα με τους κανόνες της συνθήκης, η αποχώρηση τίθεται σε ισχύ έξι μήνες αφότου ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ λάβει την επίσημη κοινοποίηση κάθε χώρας.

%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%84%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CE%BC%CE%BB%CE%B5%CE%B7%CE%B1%CF%84%CF%82%CE%BF%CF%80%CE%BE%CF%84%CE%BA%CF%85%CE%B5%CF%826%CF%85%CF%84qq

Με αυτήν την απόφαση, στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα: οι χώρες μας είναι έτοιμες και ικανές να χρησιμοποιήσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστούν το έδαφός τους και την ελευθερία τους, αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Σύμβαση της Οτάβα, η οποία υπογράφηκε το 1997 από περισσότερες από 160 χώρες, προβλέπει την πλήρη απαγόρευση της χρήσης, αποθήκευσης, παραγωγής και μεταφοράς όλων των τύπων ναρκών κατά προσωπικού, οι οποίες θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνα και απάνθρωπα όπλα. Η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα δεν έχουν υπογράψει τη συνθήκη.

Οι κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των τριών χωρών είχαν λάβει προηγουμένως αυτήν την απόφαση, μετά από κοινή σύσταση των υπουργών Άμυνας και τις προσπάθειες της Πολωνίας, καθώς και της Φινλανδίας, η οποία συμμετείχε σε αυτές.

Η απόφαση αποχώρησης από τη σύμβαση πηγάζει από την αυξανόμενη απειλή από τη Ρωσία, ιδίως στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, τον οποίο τα κράτη της Βαλτικής αντιλαμβάνονται ως άμεσο κίνδυνο για την ασφάλειά τους. Οι χώρες δηλώνουν ότι η κίνηση αυτή θα ενισχύσει την αμυντική τους ετοιμότητα και θα επιτρέψει μεγαλύτερη στρατιωτική ευελιξία.

Εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων και αρκετοί βραβευμένοι με Νόμπελ καταδίκασαν την απόφαση των κυβερνήσεων της Βαλτικής και τις κάλεσαν να υποστηρίξουν τη συμφωνία. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε επίσης την ανησυχία του. Ωστόσο, οι αρχές της Βαλτικής τόνισαν ότι ακόμη και μετά την αποχώρησή τους από τη σύμβαση, θα σεβαστούν τα πρότυπα του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και θα εγγυηθούν την προστασία των αμάχων.

The Baltic Sentinel, Xinhua

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ  – Echedoros.blog

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ