ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ
Σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της ενοποίησης της Ευρωζώνης
Γράφει ο Νίκος ΑναγνωστάτοςΚηφισιά, 18 Ιουνίου 2012
Όλα δείχνουν ότι θα έχουμε κυβέρνηση και παραμένουμε στο Ευρώ. Και τώρα τι κάνουμε; Δουλειά, πολλή δουλειά, για να πετύχουμε την πολυπόθητη ανάπτυξη. Μιαν ανάπτυξη που την έχουμε μεγάλη ανάγκη για να μειωθούν κατ’ αρχήν όλες οι δυσμενείς συνέπειες των περιβόητων Μνημονίων. Των Μνημονίων που τόσο ξαφνικά, άκαιρα,
αλλά και άδικα μας επέβαλαν και καταβαράθρωσαν τη ζωή μας. Φαίνεται ότι υπήρξε κάποιο σκεπτικό, ένα είδος αποστολής, για να συμβούν όλα αυτά τα δυσάρεστα και εξουθενωτικά και για το λόγο τούτο άδικα και αναπάντεχα.
Η Κυβέρνηση αυτή όμως, δεν θα είναι μια συνήθης κυβέρνηση. Είτε σωτηρίας την χαρακτηρίσουμε, είτε συνευθύνης, ένα είναι γεγονός. Η συμμαχική αυτή κυβέρνηση έχει ένα πολύ δύσκολο έργο να επιτελέσει. Ομοιάζει ωσάν να είμαστε χαμένοι στη ζούγκλα και προσπαθούμε να βγούμε στο ξέφωτο, ή να είμαστε στο «μάτι» του κυκλώνα και θα πρέπει με προσεκτικές και μελετημένες κινήσεις και ενέργειες να απομακρυνθούμε με ασφάλεια κυρίως, σε ήρεμη θάλασσα, ώστε μετά από μεγάλη προσπάθεια και θυσίες να ανακράξουμε εν απελπισία «Τζώνη εχάσαμε»..
Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, είναι αδήριτη ανάγκη η Κυβέρνηση να επιδείξει σωφροσύνη και υπευθυνότητα, με λεπτούς και αποφασιστικούς χειρισμούς. Θα πρέπει να χαραχτεί ένας «οδικός χάρτης», με στόχο την ανάπτυξη και την ασφάλεια των πολιτών, με αξιοπρέπεια και εθνική υπερηφάνεια.
Α’ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Η ανάπτυξη, που είναι το πιο δύσκολο αλλά και τόσο αναγκαίο, για να επιτευχθεί χρειάζεται να πληρωθούν ορισμένες προϋποθέσεις:
α) Εμπιστοσύνη της αγοράς. Η αποκατάσταση και εδραίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, μπορεί να επιτευχθεί χωρίς καθυστέρηση, με την ενεργοποίηση του ν.2687/1953, κατοχυρωμένου και με το άρθρο 107 του Συντάγματος ή να ψηφιστεί κάποιος παρόμοιος επικαιροποιημένος νόμος, που εξασφαλίζει απόλυτα τον επενδυτή, ότι ισχύουν για την επένδυσή του ΜΟΝΟ οι νόμοι και διατάξεις που θα αναφέρονται σε κοινή υπουργική απόφαση, δημοσιευμένη σε ΦΕΚ, εκτός βελτιώσεων.
β) Γραφειοκρατία. Η γραφειοκρατία που καταδυναστεύει όλο το δημόσιο, είναι ο υπ’ αριθμόν ένας ανασχετικός παράγων επενδύσεων αλλά και προόδου και προκοπής. Η μείωση αν όχι η κατάργηση της γραφειοκρατίας, μπορεί να επιτευχθεί με την καταγραφή όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την έκδοση άδειας λειτουργίας μιας επιχείρησης, οποιασδήποτε μορφής, κατηγορίας ή μεγέθους, σε μια υπεύθυνη δήλωση, την οποία αν υπογράψει ο ενδιαφερόμενος για τη λήψη της σχετικής άδειας, αναλαμβάνων την ευθύνη να εκπληρώσει όλα αυτά τα αναφερόμενα δικαιολογητικά μέσα σε προθεσμία π.χ. ενός έτους , με ότι συνεπάγεται η ευθύνη αυτή, θα παίρνει την άδεια αυτοστιγμεί!
Οι δύο πιο πάνω αποφάσεις, μπορεί και πρέπει να ληφθούν αμέσως, έτσι ώστε να δημιουργηθεί η απαιτούμενη επενδυτική ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης. Μόνο που τα αποτελέσματα των επενδύσεων που θα προκύψουν, θα φανούν αρκετά αργότερα. Έτσι χρειάζεται παράλληλα να αποφασιστούν άμεσα μέτρα αναβίωσης της οικονομίας και απορρόφησης ανέργων. Αυτά είναι τα δημόσια έργα, έργα υποδομής, τα οποία χρονίζουν ανεκτέλεστα.
γ) Δημόσια έργα λοιπόν και «κευνσιακή» οικονομική πολιτική ίσως είναι αναγκαία για το ενδιάμεσο διάστημα, μέχρι να αναλάβουν τη σκυτάλη της ανάπτυξης ο ιδιωτικός τομέας. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι Έλληνες, αν όχι όλοι, έχουν αντιληφθεί ότι μόνο ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να φέρει ανάπτυξη, να απορροφήσει την ανεργία και να εξαλείψει την ύφεση και τη δυσπραγία που μαστίζει τη χώρα.
δ) Οι Έλληνες εφοπλιστές, έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν τόσο την επιχειρηματική τους δεινότητα, καθιστώντας την Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία την πρώτη στον κόσμο, ως μοναχικοί αγωνιστές απέναντι σε θηρία, χωρίς καμιά σύμπραξη ή βοήθεια του ελληνικού κράτους, όσο και τον πατριωτισμό τους, με χίλιους δυο τρόπους, είναι αυτοί που μπορούν να συμπαρασταθούν στην πατρίδα την κρίσιμη τούτη στιγμή. Οι εφοπλιστές συνεισφέρουν σε συνάλλαγμα από 14 δις έως 19 δις, αναλόγως της ναυλαγοράς δηλαδή πάνω από το 50% του αναγκαίου συναλλάγματος της χώρας. Αν λοιπόν η κυβέρνησή μας, αποταθεί στους Έλληνες εφοπλιστές για επενδύσεις, τονίζοντάς τους τις πιο πάνω αναφερθείσες ρυθμίσεις, τις οποίες γνωρίζουν πολύ καλά από την εφαρμογή τους στη Ναυτιλία, είμαι βέβαιος ότι όχι μόνο θα ανταποκριθούν με προθυμία και πατριωτισμό, αλλά η συμμετοχή τους θα είναι τόσο μεγάλη, ώστε δεν θα έχουμε ανάγκη κανένα σεϊχη ή άλλο ξένο επενδυτή. Να έχουμε πάντα υπόψη ότι, ενώ τα κεφάλαια και των εφοπλιστών όσο ,και των ξένων επενδυτών θα προέρχονται σε συνάλλαγμα από το εξωτερικό, τα κέρδη τους, οι μεν Έλληνες εφοπλιστές θα παραμένουν στην πατρίδα Ελλάδα, τα κέρδη των ξέων επενδυτών θα εξάγονται. Διπλό το όφελος, για να μη πούμε τριπλό, αφού θα δίνεται η δυνατότητα σε Έλληνες να διαπρέπουν επιχειρηματικά. Αυτός είναι και ο εντιμότερος και αποδοτικότερος τρόπος να προσφέρουν οι εφοπλιστές και όχι να τους φορολογήσουμε, όπως ανοήτως ισχυρίζονται ορισμένοι άσχετοι.
δ) Δημόσιος τομέας, πρέπει να μειωθεί στους πλέον απαραίτητους τομείς και υπηρεσίες, έτσι ώστε όχι μόνο να μειωθούν οι τεράστιες δημόσιες δαπάνες, αλλά και για να γίνει το κράτος πιο ευέλικτο και πιο αποτελεσματικό. Ασφαλώς τίποτε δεν δικαιολογεί οι μσθοί στο δημόσιο να μην είναι ίσοι με τον ιδιωτικό τομέα. Αν υπαγάγουμε στο δημόσιο τομέα τους βουλευτές και την κυβέρνηση, θα πρέπει οι βουλευτές να μειωθούν στους 200, όπως υποσχέθηκε ο κ.Σαμαράς, τα Υπουργεία να περιοριστούν στα 15 ή κάπου εκεί, όπως επίσης υποσχέθηκε ο κ.Σαμαράς και προπάντων να μειωθούν στο ελάχιστο οι σύμβουλοι των Υπουργών, Υφυπουργών και Γ.Γραμματέων. Τελευταίο και σημαντικότερο, από την αρχή η Κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι ο προορισμός της και το καθήκον της είναι να κυβερνάει και όχι να διοικεί, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα, κάτι που ακυρώνει όλη τη δημόσια διοίκηση και πελαγοδρομεί ως κυβέρνηση. Για την ασφάλεια και τον συνδυασμό ενοποίησης της Ευρωζώνης, θα αναφερθούμε σε επόμενο άρθρο, λόγω του μεγέθους του παρόντος. Νίκος Αναγνωστάτος, e-mail: [email protected]