Σήμερα ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ για την Ευρώπη Αλέξους Γκρίνκεβιτς δήλωσε ότι η Γερμανία θα εγκαταστήσει μόνιμα μια ταξιαρχία του στρατού της στη Λιθουανία.
Εκτίμησε ότι θα είναι ένα μεγάλο βήμα για την ενίσχυση της άμυνας και της αποτροπής στην ανατολική πλευρά της Συμμαχίας, αναφέρει το «Reuters».
Πρόσθεσε ότι, επιπλέον, το ΝΑΤΟ θα προσφέρει στη Λιθουανία πιο προηγμένες ενδείξεις και προειδοποιήσεις σε περίπτωση που εχθρικές εκτοξεύσεις εναντίον της Ουκρανίας ενδέχεται να διασχίσουν τον εναέριο χώρο της Λιθουανίας.
Μετά τον εντοπισμό αρκετών άγνωστων ιπτάμενων αντικειμένων στον εναέριο χώρο της Λιθουανίας πριν από δύο ημέρες, όλες οι πτήσεις ανεστάλησαν στο κύριο αεροδρόμιο του Βίλνιους.
Λόγω των ολοένα και συχνότερων περιστατικών, το Υπουργείο Μεταφορών της Λιθουανίας εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης των ζωνών απαγόρευσης πτήσεων για τα drones γύρω από σημαντικά σημεία υποδομής.
Αυτό το καλοκαίρι, δύο ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Gerber εισέβαλαν στη Λιθουανία, ένα εκ των οποίων μετέφερε αρκετά κιλά εκρηκτικών.
Σύμφωνα με τον λιθουανικό στρατό, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πιθανότατα προορίζονταν να επιτεθούν στην Ουκρανία, αλλά εκτράπηκαν μέσω ηλεκτρονικών παρεμβολών και κατέληξαν πάνω από τη Λιθουανία, όπως σημειώνεται.
—
