Ενα πολύ νόστιμο και θρεπτικό ζυμαρικό
Ο τραχανάς είναι ένα πολύ νόστιμο και θρεπτικό ζυμαρικό που σίγουρα δεν πρέπει να λείπει από την διατροφή μικρών και μεγάλων. Αυτή τη φορά θα δοκιμάσουμε να φτιάξουμε σπιτικό παραδοσιακό τραχανά με λαχανικά από τον Έβρο που σίγουρα θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι. Είναι νηστίσιμός καθώς δεν περιέχει αυγά ή γάλα.
Μπορεί οι γιαγιάδες μας να έφτιαχναν συχνά μόνες τους τραχανά όμως οι νέες νοικοκυρές το αποφεύγουν. Αυτή τη φορά όμως θα σας πείσουμε να δοκιμάσετε να φτιάξετε σπιτικό τραχανά με λαχανικά που σίγουρα θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι. Είναι με λαχανικά και έχει καταγωγή από τον Έβρο και θα δούμε όλα τα μυστικά του για σίγουρη επιτυχία.
Δείτε την εκτέλεση για τον κόκκινο τραχανά λαχανικών Έβρου

Εκτέλεση βήμα προς βήμα
Αρχικά καθαρίζουμε και πλένουμε όλα τα λαχανικά. Τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν κι έπειτα τα σουρώνουμε και τα περνάμε από το μπλέντερ μέχρι να γίνουν πολτός. Σε μία μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε τον πολτό λαχανικών, το σουσάμι, τα μυρωδικά και την αναπιασμένη μαγιά. Την αναπιάνουμε από νωρίς με λίγο χλιαρό νερό και αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μέχρι να γίνει ένας χυλός. Βάζουμε το μείγμα στην άκρη και το αφήνουμε να φουσκώσει.

Σταδιακά ρίχνουμε το χοντρό σιμιγδάλι και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ζυμώνουμε παράλληλα. Σταματάμε να προσθέτουμε αλεύρι και σιμιγδάλι όταν πάρουμε μία ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα, λίγο σφιχτή αλλά να διατηρεί και την υγρασία της. Σκεπάζουμε καλά τη ζύμη και την αφήνουμε για όλο το βράδυ να σταθεί. Ενδιάμεσα κάνουμε 4-5 ζυμώματα.

Στη συνέχεια κόβουμε σε μικρές μπουκιές τη ζύμη και την τοποθετούμε σε ένα τραπέζι ή κρεβάτι στο οποίο έχουμε στρώσει σεντόνι. Αφήνουμε να στεγνώσουν και όχι να ξεραθούν και ενδιάμεσα τα γυρίζουμε. Τα περνάμε από κόσκινο τρίβοντάς τα και απλώνουμε και πάλι και αφήνουμε να στεγνώσει. Αποθηκεύουμε τον τραχανά σε πάνινη θήκη. Σας άρεσε αυτή η συνταγή; Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια.

Η συνταγή είναι της φίλης μας Μαρινα Μισαηλιδου
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
