Η Αίγυπτος και η Τουρκία συμφώνησαν να αυξήσουν τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα χρόνια
Σύμφωνα με την Al Mal News, η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του μηχανικού Χασάν Αλ-Χατίμπ, του Αιγύπτιου Υπουργού Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου, στην Τουρκία, όπου πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων στην Κωνσταντινούπολη με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής και επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Η επίσκεψη πραγματοποιείται επίσης στο πλαίσιο της συμμετοχής του Αιγύπτιου υπουργού στην 41η σύνοδο της συνάντησης των υπουργών εμπορίου της COMCEC (Μόνιμη Επιτροπή Εμπορίου και Οικονομικής Συνεργασίας του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας), η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.
Κατά τη συνάντησή του με τον Ομάρ Μπολάτ, τον Τούρκο Υπουργό Εμπορίου, οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν ότι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025 ανήλθε σε περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν αιγυπτιακές εξαγωγές, αντανακλώντας τη δυναμική των τρεχουσών εμπορικών σχέσεων και τις ευρείες ευκαιρίες για κοινή ανάπτυξη στο μέλλον.
Εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες προσφέρει σήμερα η Αίγυπτος
Ο Αιγύπτιος υπουργός συναντήθηκε επίσης με τους επικεφαλής μεγάλων τουρκικών εταιρειών κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης, σε συνάντηση που διοργάνωσε το Κοινό Επιχειρηματικό Συμβούλιο Αιγύπτου-Τουρκίας, για να εξετάσει τις εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει σήμερα η Αίγυπτος, ιδίως σε βιομηχανικούς τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Αξιωματούχοι τουρκικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται ήδη στην αιγυπτιακή αγορά εξέφρασαν την επιθυμία τους να επεκτείνουν τις επενδύσεις τους, κάτι που θα συμβάλει στην ανάπτυξη γραμμών παραγωγής στην Αίγυπτο, στην αύξηση της παραγωγικής ικανότητας, στη δημιουργία χιλιάδων νέων ευκαιριών εργασίας, καθώς και στην ενίσχυση της ολοκλήρωσης μεταξύ των δύο χωρών στις αλυσίδες εφοδιασμού και στην εξάρτηση από τοπικά εξαρτήματα.
Από την πλευρά του, ο μηχανικός Χασάν Αλ-Χατίμπ εξήρε την εμπιστοσύνη των Τούρκων επενδυτών στην αιγυπτιακή οικονομία, τονίζοντας τη δέσμευση της αιγυπτιακής κυβέρνησης να παρέχει κάθε μορφή υποστήριξης στους επενδυτές και να διευκολύνει τις διαδικασίες για έργα που συμβάλλουν στην ενίσχυση των εξαγωγών, στην παροχή ευκαιριών εργασίας και στη μεταφορά προηγμένης τεχνολογίας.
Αυτά τα βήματα θεωρούνται μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για τη διαφοροποίηση των οικονομικών εταίρων και την επίτευξη περιφερειακής ολοκλήρωσης, υπό το πρίσμα της αξιοσημείωτης βελτίωσης των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Καίρου και Άγκυρας τα τελευταία χρόνια.
Al Mal News
—
