ΤΕΤΑΡΤΗ, 29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2026
ΔΙΑΦΟΡΑ

Οι Βρυξέλλες θυσιάζουν την ιδιωτικότητα για χάρη της τεχνητής νοημοσύνης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Πρόσθεσε το olympia.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Οι αποκαλύψεις του politico

Το Politico απέκτησε πρόσβαση σε προσχέδια προτάσεων της ΕΕ από τα οποία προκύπτει ότι θυσιάζεται η ιδιωτικότητα των πολιτών για να εξυπηρετηθούν οι παγκόσμιοι ψηφιακοί κολοσσοί!

IMG 8615

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει εντός του μήνα ένα πακέτο μέτρων με τίτλο “Digital Οmnibus” με σκοπό την απλοποίηση κάποιων νομοθεσιών της που αφορούν στις νέες τεχνολογίες. Από την πλευρά της η ΕΕ επιμένει ότι απλώς «κόβει το περιττό λίπος» μέσω στοχευμένων τροποποιήσεων, αλλά τα προσχέδια εγγράφων που ήρθαν εις γνώση του Politico δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σχεδιάζουν εκτεταμένες αλλαγές στον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR) προς όφελος των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης.

«Είναι αυτό το τέλος της προστασίας των δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής, όπως την έχουμε υπογράψει στη Συνθήκη της ΕΕ και στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων;», δήλωσε ο Γερμανός πολιτικός Jan Philipp Albrecht, ο οποίος ως πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν ένας από τους κύριους αρχιτέκτονες του GDPR. «Η Επιτροπή πρέπει να έχει πλήρη επίγνωση ότι αυτό υπονομεύει δραματικά τα ευρωπαϊκά πρότυπα».

Το σχέδιο πρότασης δείχνει πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να φτάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να κατευνάσει τον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης

Οι προτεινόμενες αλλαγές θα δημιουργήσουν νέες εξαιρέσεις για τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες θα τις επιτρέπουν να επεξεργάζονται νόμιμα ειδικές κατηγορίες δεδομένων (π.χ. θρησκευτικές ή πολιτικές πεποιθήσεις, εθνικότητα ή δεδομένα υγείας) για την εκπαίδευση και τη λειτουργία της τεχνολογίας τους.

Η Επιτροπή σχεδιάζει επίσης να αναδιατυπώσει τον ορισμό των δεδομένων ειδικής κατηγορίας, τα οποία μέχρι σήμερα τυγχάνουν πρόσθετης προστασίας βάσει της κείμενης νομοθεσίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *