Η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να επιστρέψει στη Ρωσία το σύστημα πυραυλικής αεροπορικής άμυνας S-400, το οποίο απέκτησε πριν από σχεδόν δέκα χρόνια
σε μια προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και επιστροφής στο πρόγραμμα μαχητικών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο ενημερωμένες πηγές.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε το ζήτημα κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα στο Ασγκαμπάτ.
Η Άγκυρα ελπίζει ότι η εγκατάλειψη των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας θα μπορούσε να άρει ένα από τα κύρια εμπόδια στον διάλογό της με την Ουάσινγκτον
Μετά την αγορά των S-400, η Τουρκία αποκλείστηκε από το πρόγραμμα F-35 και της επιβλήθηκαν κυρώσεις βάσει του νόμου CAATSA (= Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act – Πράξη Αντιμετώπισης των Εχθρών της Αμερικής μέσω Κυρώσεων) .
Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η χρήση ρωσικών συστημάτων είναι ασυμβίβαστη με τη συμμετοχή της χώρας σε έργα του ΝΑΤΟ που σχετίζονται με προηγμένα όπλα.
Εκτός από την πιθανή επιστροφή των συστημάτων, η Τουρκία επιδιώκει επίσης την αποζημίωση για τα κεφάλαια που καταβλήθηκαν στη Ρωσία για τους S-400.
Σύμφωνα με το Bloomberg, μια πιθανή επιλογή αποζημίωσης θα μπορούσε να περιλαμβάνει προτιμησιακές προμήθειες ρωσικών ενεργειακών πόρων ή άλλες μορφές αμοιβαίας πληρωμής.
—
