Μονίμως ανικανοποίητοι οι δανειστές – Θέτουν νέες προϋποθέσεις

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Image
Νέες προαπαιτούμενες δράσεις θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα πιθανότητα εντός του Αυγούστου για να λάβει την επόμενη μέγα – δόση των 30 δισ. ευρώ από ευρωζώνη και ΔΝΤ.
Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις των κ.κ. Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, Κριστίν Λαγκάρντ και Όλι Ρεν από το Λουξεμβούργο τόσο το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι διατεθειμένα να προχωρήσουν σε καμία αναπροσαρμογή του ελληνικού δανειακού προγράμματος εάν πρώτα δεν καταγράψουν τι έχει εφαρμοσθεί από την τελευταία αξιολόγηση του Μαρτίου, τι δεν έχει εφαρμοσθεί και πως πρέπει να επανέλθει το Μνημόνιο ξανά σε τροχιά υλοποίησης.
Μάλιστα, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ξεκάθαρα πως οι επικεφαλής της τρόικας (οι κ.κ. Πόουλ Τόμσεν, Ματθίας Μόρς και Κλάους Μαζούχ) θα επιστρέψουν στην Αθήνα προκειμένου να καταγράψουν τα στοιχεία που θα οδηγήσουν στην επίτευξη μιας συμφωνίας σχετικά με τις προαπαιτούμενες ενέργειες που πρέπει να περιληφθούν στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο.
Αυτή η δήλωση, σε συνδυασμό με τις αναφορές του κ. Ρεν ότι η τρόικα είναι ενήμερη για την κατάσταση των ταμειακών διαθέσιμων της Ελλάδας (τα οποία επαρκούν έως τα τέλη Ιουλίου) και ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας για όσο θα κρατήσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, δείχνουν πως από τη Δευτέρα και τους επόμενους μήνες η νέα κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε σκληρή διαπραγμάτευση.
Σημειώνεται πως η εκτέλεση του αναθεωρημένου Προϋπολογισμού 2012 δεν κινείται ικανοποιητικά, καθώς οι δαπάνες συγκρατούνται τεχνηέντως και τα έσοδα υστερούν ήδη κατά 1 δισ. ευρώ.
Η τρόικα θα θέσει σίγουρα ως προαπαιτούμενη ενέργεια στην Κυβέρνηση Σαμαρά την άμεση κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2013 -2016 που περιλαμβάνει την καταγραφή των δαπανών ύψους 11,6 δισ. ευρώ, που θα περικοπούν στο διάστημα 2013-2014, όσο και του Προϋπολογισμού 2013.
Ακόμη, η τρόικα αναμένεται να «συγκρουστεί» με την κυβέρνηση συνεργασίας στο θέμα της μείωσης κατά 12% των ειδικών μισθολογίων του δημόσιου τομέα, στον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, στην πλήρη κατάργηση της μετενέργειας στις συμβάσεις εργασίας και στην αναθεώρηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και η στρατηγική αξιολόγηση των επιχειρηματικών σχεδίων των τραπεζών είναι ένα ακόμη πεδίο που θα δοκιμασθούν οι σχέσεις της τρόικας και της νέας κυβέρνησης.
Στις προαπαιτούμενες δράσεις θα περιλαμβάνεται το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα (ο βασικός κορμός του οποίου είναι σχεδόν έτοιμος) και η αύξηση στις αντικειμενικές αξίες των ακίνητων για να ευθυγραμμιστούν προς τις τιμές της αγοράς, θέμα το οποίο δεν βρίσκει σύμφωνη την κυβέρνηση.
Ακόμη, στις προαπαιτούμενες ενέργειες θα περιλαμβάνονται η απελευθέρωση επαγγελμάτων, η πρόσβαση τρίτων στην αγορά ενέργειας από λιγνίτη, η αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ -ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και IBC και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
Τέλος, θα πρέπει να εφαρμοσθούν οι προβλεπόμενες από τα προηγούμενο Μνημόνιο αλλαγές στην απονομή της Δικαιοσύνης και η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.
defencenet.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ