ΥΠΕΡ ΣΩΤΗΡΙΑΣ… αρχίζει η επιγραφή
Αραβικό δημοσίευμα που αναφέρεται στην προ-ισλαμική παρουσία των Αράβων στη Βόρεια Αφρική σημειώνει την ελληνική επιγραφή που βρέθηκε «βαθιά μέσα στην μαροκινή πόλη Βολούμπιλις».
Στοιχείο του Άραβα συντάκτη ότι οι Άραβες εκείνης της εποχής μιλούσαν την ελληνική γλώσσα είναι η αποκαλυφθείσα επιγραφή στην πόλη Βολούμπιλις (Βαλούμ -πολις;).
Η επιγραφή είναι του 3ου αιώνα μετά Χριστό, στην ελληνική γλώσσα και είναι αφιερωμένη στο Άραβα θεό Μανάφ, δηλαδή, τέσσερις αιώνες πριν παρουσιαστεί το Ισλάμ.
Όπως σημειώνει ο συντάκτης στην αραβική, «η επιγραφή αυτή προς τον θεό Μανάφ είναι σαν να αντηχεί τους ήχους των εμπορικών καραβανιών που περιφέρονταν στην έρημο, μεταφέροντας μέσω της γλώσσας αυτής τις πεποιθήσεις των Αράβων στις ακτές του Ατλαντικού.
Η Βολούμπιλις είχα κατακτηθεί από τους Ρωμαίους τον 1ο αιώνα μ.Χ. και άκμασε μέχρι τον 3ο αιώνα
Μετά οι Ρωμαίοι δεν έδειξαν ενδιαφέρον.
Παλαιότερα η περιοχή ήταν γνωστή ως χώρα των Ατλάντων, εξ ου και το όρος Άτλας στο Μαρόκο.
Στην περιοχή έχουν βρεθεί ψηφιδωτά με τον Ορφέα, την Αρτέμιδα, τον Ηρακλή. Ειδικά για τον Ηρακλή πιστεύεται ότι ζούσε σε σπηλιά που βρισκόταν στις ακτές του Ατλαντικού. Ένας θρύλος που υπάρχει μέχρι σήμερα.
—
