Ξεκίνησε την Τρίτη στην πόλη Σύρτη στην κεντρική Λιβύη η ετήσια στρατιωτική άσκηση «Flintlock 2026»
με επικεφαλής την Αφρικανική Διοίκηση των ΗΠΑ «AFRICOM», με τη συμμετοχή και των δύο πλευρών της σύγκρουσης στην ανατολή και τη δύση.
Σε ανακοίνωσή του, ο αναπληρωτής διοικητής των Λιβυκών Ανατολικών Δυνάμεων, Σαντάμ Χαφτάρ, δήλωσε: «Οι στρατιωτικές μονάδες των Λιβυκών Κοινών Δυνάμεων, AFRICOM, οι ιταλικές δυνάμεις και οι υπόλοιπες δυνάμεις που συμμετέχουν στην ετήσια στρατιωτική άσκηση έχουν αρχίσει να εκτελούν την εκπαίδευση στην πόλη της Σύρτης».
Ο Χαφτάρ ανέφερε ότι η άσκηση, η διάρκεια της οποίας δεν προσδιορίστηκε, διεξάγεται «σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα πειθαρχίας και στρατιωτικού συντονισμού εντός του άξονα που ανοίγει η Λιβύη για πρώτη φορά».
Επαίνεσε «τις προσπάθειες των Λίβυων νέων που συμμετέχουν στην άσκηση, οι οποίοι εκτελούν τα καθήκοντά τους με υψηλό επαγγελματισμό και των οποίων οι ικανότητες έχουν σημειώσει αξιοσημείωτη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια».
Ο Χαφτάρ τόνισε ότι η άσκηση επιβεβαιώνει τη θέση της Λιβύης «ως αξιόπιστου εταίρου στην υποστήριξη της περιφερειακής και διεθνούς ασφάλειας και ειρήνης και αντικατοπτρίζει το επίπεδο συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις αραβικές, αφρικανικές και ευρωπαϊκές χώρες».
Η Flintlock είναι μια ετήσια στρατιωτική άσκηση υπό την ηγεσία της AFRICOM από το 2005
με στόχο την ενίσχυση των ικανοτήτων των ενόπλων δυνάμεων των συμμετεχουσών χωρών στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την προστασία των συνόρων.
Είναι η μεγαλύτερη άσκηση που έχει διεξαχθεί ποτέ στην αφρικανική ήπειρο και επικεντρώνεται στην οικοδόμηση συνεργασιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους διεθνείς εταίρους.
Την Πέμπτη, οι δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης ανακοίνωσαν την μετακίνηση μονάδων ειδικών δυνάμεων (Al-Sa’iqa) από την πόλη της Βεγγάζης (ανατολικά) στην πόλη της Σύρτης για να συμμετάσχουν στην άσκηση, ενώ η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας ανακοίνωσε στις 2 Απριλίου ότι στρατιωτικές μονάδες που συνδέονται με το Υπουργείο Άμυνας κατευθύνθηκαν στην ίδια πόλη για να συμμετάσχουν στην άσκηση.
Αυτές οι εξελίξεις έρχονται εν μέσω πολιτικής και στρατιωτικής διαίρεσης στη χώρα, μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας με επικεφαλής τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα στην Τρίπολη (δυτικά), και της κυβέρνησης που διορίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με επικεφαλής τον Οσάμ Χαμμάντ στη Βεγγάζη.
Οι Λίβυοι ελπίζουν ότι οι πολυαναμενόμενες εκλογές θα θέσουν τέλος στις πολιτικές και ένοπλες συγκρούσεις και θα τερματίσουν τις μεταβατικές περιόδους που συνεχίζονται από την ανατροπή του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι (1969-2011).
