16/05/2021

Ο τύπος στην Κύπρο σήμερα

Array

ceb5cebdcf89cf83ceb9cf83Η αίτηση της Κύπρου για ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης και τα ενδεχόμενα σενάρια του ‘τι μέλλει γενέσθαι’, καθώς η σύσκεψη χθες στο Προεδρικό για την οικονομία κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης, μεταξύ άλλων, την επικείμενη ίδρυση εθνικής εταιρείας φυσικού αερίου, την επίσκεψη το Ιρανού ΥΠΕΞ και την πιθανότητα ύπαρξης θανατηφόρου ιού.

«Μνημόνιο με σκληρούς όρους» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Αλήθειας», η οποία γράφει ότι την ερχόμενη εβδομάδα έρχεται στην Κύπρο η Τρόικα, καθώς και ότι επιταχύνεται η απόφαση για την ένταξη της Κύπρου στο Μηχανισμό από τις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι μπορεί να παρθεί και σήμερα. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα προβάλλει τη συνάντηση χθες του Νίκου Αναστασιάδη με τους Υπουργούς Οικονομικών και Εξωτερικών της Γερμανίας, φιλοξενώντας δήλωσή του ότι προσπάθειά του είναι να εξασφαλίσει η Κύπρος ήπιους όρους ενόψει του μνημονίου. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει για την επίσκεψη του Ιρανού ΥΠΕΞ και για τις διαδικασίες που έπρεπε να ενεργοποιηθούν λόγω του ότι το όνομά του βρισκόταν στο ‘stop-list’ της ΕΕ.

Η «Σημερινή» στεγάζει το πρωτοσέλιδό της υπό τον τίτλο «Οροι και ποσό δανεισμού στη σημερινή τηλεδιάσκεψη», αναφέρεται επίσης στο θέμα της διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, γράφοντας ότι θα γίνει σήμερα τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και φιλοξενεί δήλωση εκπροσώπου του Ολι Ρεν ότι οι όροι του δανείου που θα δοθεί θα είναι αναλόγως του σκοπού και του ποσού. Αλλού αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα κόμματα για την οικονομία και κάνει λόγο για νέο πακέτο μέτρων αξίας 188 εκ. ευρώ. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι ο ιατρικός κόσμος τέθηκε σε συναγερμό μετά από την ιατροδικαστική εξέταση για τα αίτια 13χρονου με τους ιατροδικαστές να κάνουν λόγο για θανατηφόρο μεταδοτικό μικρόβιο.

Ο «Φιλελεύθερος» έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Αλλα λόγια στο Προεδρικό» προβάλλει τη χθεσινή συνάντηση Προέδρου – κομμάτων στο Προεδρικό για την οικονομία και γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο απόσυρσης του κυπριακού αιτήματος για το Μηχανισμό σε περίπτωση θετικής εξέλιξης στο θέμα διακρατικών δανείων από Ρωσία και Κίνα. Σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα γράφει για επίθεση των ‘Anonymous’ εναντίον όλων των κυβερνητικών σέρβερ της Δημοκρατίας με αποτέλεσμα να νεκρωθούν οι ιστοσελίδες δημόσιας πρόσβασης Υπουργείων για 15 περίπου ώρες. Σύμφωνα με τον «Φ» η μαζική κυβερνοεπίθεση αποδίδεται στην ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με πηγή της Κομισιόν οι ανάγκες της Κύπρου όσον αφορά στο πακέτο διάσωσης υπολογίζονται κατ’ αρχήν σε 8 δισ. ευρώ, αλλά εκτιμάται ότι η οικονομική στήριξη ενδέχεται να ανέλθει στα 10 δισ. προκειμένου να παράσχει ένα «περιθώριο ασφάλειας και άνεσης».

«Εταιρεία και Ταμείο Υδρογονανθράκων» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Χαραυγής» που αναφέρεται στην εξαγγελία το Προέδρου Χριστόφια δημιουργίας θεσμών και στις διεργασίες για ενεργειακές υποδομές που θα καταστήσουν την Κύπρο «ενεργειακό περιφερειακό κέντρο». Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα προβάλλει τη χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και των κοινοβουλευτικών κομμάτων, γράφοντας ότι συζητήθηκε το πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει μείωση δαπανών κατά 45,5 εκ. ευρώ και αύξηση των εσόδων. Σύμφωνα με την εφημερίδα 75 εκ ευρώ θα είναι τα έσοδα από έμμεσους και 67,5 εκ. ευρώ από άμεσους φόρους. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρεται σε δηλώσεις του Νεοκλή Συλικιώτη κατά την παρουσίαση του έργου του Υπουργείου για τον 4ο χρόνο της παρούσας διακυβέρνησης ότι το 2011 αυξήθηκαν οι εξαγωγές κατά 24% και ότι θα αποσταλούν εμπορικοί ακόλουθοι σε Κίνα και Ισραήλ.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail», με πρωτοσέλιδο τίτλο «Το πακέτο διάσωσης της ΕΕ μπορεί να φτάσει τα 10 εκ. ευρώ», επικαλείται δηλώσεις δύο αξιωματούχων της ευρωζώνης επί του θέματος, προσθέτοντας όμως ότι ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι το ύψος του ποσού δεν έχει καθοριστεί, καθώς και ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ είναι ακόμη υπό συζήτηση. Η εφημερίδα προβάλλει επίσης την ομιλία του Προέδρου Χριστόφια χθες σε συνέδριο για την ενέργεια για την επιθυμία της Κυβέρνησης να μετατρέψει το νησί σε ενεργειακό κόμβο. Αλλού, αναφέρεται σε επεισόδιο που δημιουργήθηκε χθες κατά τη διάρκεια του συνεδρίου όταν ζητήθηκε από τους οργανωτές του συνεδρίου να αναχωρήσει ο Πρέσβης του Ισραήλ λόγω παραπόνου που υπέβαλε ο Υπουργός Ενέργειας του Λιβάνου.

Η εβδομαδιαία «Financial Mirror» έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Προετοιμασία για την Τρόικα» και γράφει ότι η Κυβέρνηση θα ξεμείνει από ρευστό ως το τέλος Ιουλίου αναφερόμενη στο πακέτο διάσωσης που θα χρειαστεί. Γράφει επίσης ότι είτε υπάρχει εμπλοκή του ΔΝΤ είτε όχι, η Κύπρος θα πρέπει να πείσει τους εταίρους της στην ευρωζώνη ότι είναι δεσμευμένη σε μέτρα λιτότητας που δεν έχει εφαρμόσει ακόμη. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα προβάλλει δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια συνεδρίου για την ενέργεια χθες ότι εντός των επόμενων ημερών θα συσταθεί η εθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αλλού, στις εσωτερικές της σελίδες, αναφέρεται σε έκθεση για την αγορά ακινήτων σύμφωνα με την οποία παρόλο που η κυπριακή αγορά έχει επηρεασθεί από την κρίση είναι σε καλύτερο επίπεδο από αυτές άλλων κρατών μελών της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ