ΤΡΙΤΗ, 7 ΙΟΥΛΙΟΥ 2026
ΔΙΕΘΝΗ

Πισώπλατη μαχαίρια στην Ελλάδα από τη Γερμανία, αλλά φυσικά εμείς σιωπούμε, ενώ η «εφιαλτική συμμαχία» Βερολίνου – Άγκυρας, αναβιώνει

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Πρόσθεσε το olympia.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Πισώπλατη μαχαίρια στην Ελλάδα από τη Γερμανία,

αλλά φυσικά εμείς σιωπούμε, ενώ η «εφιαλτική συμμαχία» Βερολίνου – Άγκυρας, αναβιώνει.

Η Γερμανία λέει ότι η σύνοδος του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα θα δείξει την Ευρώπη «να αναλαμβάνει δράση» καθώς ο Τραμπ πιέζει τους συμμάχους, σύμφωνα με το @TheCradleMedia

Το Βερολίνο ισχυρίζεται ότι η επερχόμενη σύνοδος του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα θα αποδείξει στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ευρωπαίοι σύμμαχοι αναλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερη ευθύνη για την άμυνά τους, εν μέσω συνεχιζόμενων εντάσεων σχετικά με το μοίρασμα των βαρών εντός της συμμαχίας.

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Νίλς Σμιτ δήλωσε ότι η συνεισφορά της Ευρώπης στο ΝΑΤΟ δεν είναι πλέον ρητορική,

τονίζοντας ότι «η μετατόπιση βαρών δεν είναι απλώς ένα σλόγκαν, είναι σε εφαρμογή», επισημαίνοντας τις αυξανόμενες αμυντικές δαπάνες σε ολόκληρους τους ευρωπαϊκούς μέλη.

Ο Σμιτ σημείωσε ότι τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν ήδη φτάσει τον στόχο δαπανών άμυνας του 2% και προχωρούν προς ένα νέο ορόσημο του 3,5% του ΑΕΠ που συμφωνήθηκε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ του 2025, με τη Γερμανία να στοχεύει να επιτύχει τον στόχο έως το 2029.

Υποστήριξε ότι αυτή η μετατόπιση αντανακλά μια ευρύτερη μεταμόρφωση της συμμαχίας,

προσθέτοντας ότι «το ΝΑΤΟ θα γίνει πιο ευρωπαϊκό» καθώς οι προτεραιότητες των ΗΠΑ στρέφονται όλο και περισσότερο προς τον Ινδο-Ειρηνικό.

Επιπλέον, δήλωσε ότι η σύνοδος της Άγκυρας θα υπογραμμίσει τον κεντρικό ρόλο της Τουρκίας στην ασφαλιστική αρχιτεκτονική του ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντάς τον απαραίτητο για τη σταθερότητα στη Μαύρη Θάλασσα και το νότιο πλευρό του ΝΑΤΟ, και τονίζοντας ότι «η Τουρκία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο ΝΑΤΟ και για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Παράλληλα με τις πολιτικές συζητήσεις, το Φόρουμ Αμυντικής Βιομηχανίας της συνόδου αναμένεται να εξερευνήσει βαθύτερη ευρωπαϊκή συνεργασία με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων πιθανών κοινών έργων σε προηγμένα συστήματα όπλων όπως πυραύλους μεγάλης εμβέλειας, καθώς η Ευρώπη επιδιώκει να καλύψει κενά ικανοτήτων που αφήνει η σταδιακή μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας.

Κοινώς, από την πίσω πόρτα, η Τουρκία αναβαθμίζεται με τις ευλογίες του Βερολίνου και την Ελλάδα απούσα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *